»Kakšni so občutki, vas zanima?« se je še pod vtisom zmagovalnega pohoda Petra Prevca hudomušno pošalil maturant Matic Žumer s Škofijske klasične gimnazije iz Šentvida, ki je skupaj s še dvema dijakoma in dijakinjama minuli teden zmagal na slovenskem delu dijaškega tekmovanja Generacija €uro. To že peto leto poteka pod okriljem Evropske centralne banke. Pri nas ga vodi Banka Slovenije in kot pove že ime, so se morali srednješolci izkazati v znanju o denarni politiki. Spletni kviz je rešilo 28 ekip iz slovenskih srednjih šol, Banka Slovenije je naprej povabila 19 ekip, enajst jih je pripravilo referate, samo štiri pa so se znašle v finalu.

Učeča se skupnost

Ker niso domači v ekonomiji in financah, so Škofijci, kot so se poimenovali, pričakovali, da jih bodo premagali dijaki z ekonomsko usmerjenih srednjih šol. Toda edini novinci v finalu so žirijo v tretjem krogu presenetili s samozavestno predstavitvijo odločitve o ravni ključne obrestne mere ter z dejstvom, da po oddaji referata februarja niso nehali razmišljati o tej temi. »Odločili smo se naše napovedi iz referata primerjati z zadnjimi odločitvami sveta Evropske centralne banke,« je pojasnila skupinica iz Ljubljane in okolice, katere člani so že na prvi pogled zelo različni po starosti, videzu in značaju, imajo pa eno skupno točko – krožek Mladi in denar.

Edine učne ure, na katerih lahko sploh spoznavajo finančne teme, vodi njihov mentor dr. Tadej Rifel, ki pa je zanimivo po izobrazbi profesor zgodovine in filozofije. »S filozofijo je danes težko navdušiti. Ni bombastičnih zadev, ki bi bile mladim na prvi pogled pisane na kožo,« je povedal raziskovalec, ki so ga vedno zanimale tudi finance. Pri krožku se sicer ukvarjajo z bolj mikroekonomskimi vprašanji, vendar ko je učencem predlagal, da bi se lotili nečesa novega, makroekonomskega, jih je bilo pet takoj za.

»Stvari se lotevamo kot učeča skupnost. Že prvo uro sem jim povedal, da nisem strokovnjak za finance in da bomo morali vsi skupaj trdo delati,« je bil iskren dr. Rifel. Tekmovanje je po njegovih besedah tudi zelo dobro zastavljeno, vsi pripomočki so na voljo, tako da ni razloga, da se ne bi vključevali tudi učitelji, ki niso doma v ekonomiji. In kot je zadovoljno povedala Karmen Juren iz kabineta guvernerja Banke Slovenije, ki sodeluje kot žirantka že vse od začetka tekmovanja, kakovost nalog raste. Nekatere so celo boljše od diplom študentov ekonomije, saj so dijaki res visoko motivirani.

Nestandardni ukrepi niso dovolj

Napoved iz referata Škofijcev se sicer ni v celoti uresničila. »Ključna obrestna mera naj bi še nekaj časa ostala pozitivna, ampak zelo nizka, potem pa naj bi se dvignila, toda že februarja je šla inflacija rahlo v negativno smer. Še vedno pa je načrt, da se dvigne nazaj v bližino dveh odstotkov,« sta pojasnila bodoča ekonomista Žumer in Darjan Pavšič, ki sta ekonomsko analizo vzela tudi kot pripravo na študij finančne matematike. Dekleti Lara Meglen in Katja Logar, ki ju je presenetil celoten mehanizem za sistemom centralnih bank, pa sta bili v skupini zadolženi za nestandardne ukrepe. »Delujejo pozitivno, zato naj se ohranijo, toda ocenili smo, da niso dovolj. Tako je tudi zdaj svet Evropske centralne banke uvedel novo serijo TLTRO-ukrepov,« je povzela Logarjeva, ki se je že odločila za računalništvo, zelo pa jo veseli, da je spoznala, zakaj pride do zelo nizkih obrestnih mer in zakaj so dobre z vidika makroekonomije.

Povsem realno je pričakovati, da bo zmaga dijakov šentviške Škofijske klasične gimnazije zdaj popularizirala mikro- in makroekonomijo med njihovimi dijaki in učitelji. Na Riflovo pobudo bodo nekaj finančnih tem zagotovo vključili v obvezno izbirno vsebino Državljanska kultura, usvojeno znanje o denarni politiki in osebnih financah pa bodo verjetno sošolcem predstavili kar mladi bankirji, ki so sami pogrešali te teme v učnem načrtu.

Na vprašanje, ali se bo kot najmlajši član ekipe naslednje leto še enkrat udeležil tekmovanja, je dijak prvega letnika Matej Urbančič, ki ima sicer še veliko časa za odločitev za študij, odgovoril, da se strinja s Tino Maze: najbolje je odnehati takrat, ko si najboljši.