Po sredinem popoldanskem prihodu v Malmö prek letališč v Zagrebu in Köbenhavnu (ta je od švedskega mesta prek ožine Oresund, posebnega predora, umetnega otoka in osemkilometrskega mosta oddaljen 30 kilometrov) so reprezentanti opravili prvi trening v dvorani Malmö Arena, ki je gostila 22 tekem na rokometnem SP 2011 za moške, leta 2013 pa finale pesmi Evrovizije. Devetnajst igralcev, med katerimi so tudi štirje debitanti na velikih tekmovanjih (Mario Šoštarič, Simon Razgor, Urban Lesjak in Žiga Mlakar), bo do uvodne tekme s Španci v dvorani z zmogljivostjo dobrih 13.000 gledalcev opravilo štiri treninge.

Kapetan Uroš Zorman: Kot Alica v čudežni deželi

Med slovenskimi reprezentanti v Malmöju sta le dva, ki že imata izkušnje z OI: Uroš Zorman in Vid Kavtičnik, ki sta nastopila v Atenah 2004. S takšnimi igralskimi izkušnjami se lahko pohvalita tudi dva člana strokovnega vodstva: selektor Veselin Vujović (Los Angeles 1984, Seul 1988) in pomočnik Uroš Šerbec (Sydney 2000). »Najtežje se je uvrstiti na OI, potem je vse lažje. Ko si na OI, se počutiš kot v nebesih, kot v raju. Na takem dogodku je organizacija perfektna, vse je ogromno. V olimpijski vasi je športnikom na voljo vse, kar želijo, tudi playstationi, mize za biljard, računalniki in druge zadeve. Tam si kot otrok, kot Alica v čudežni deželi,« se spominja 36-letni kapetan Uroš Zorman. Ljubljančan v dresu poljskih Kielc o turnirju v Malmöju pravi: »Španci in Švedi bodo močnejši za kakšnega igralca, ki ga ni bilo na EP na Poljskem, a to velja tudi za nas. Po drugi strani smo tudi oslabljeni, in ker imamo majhno bazo, se vsak igralec pozna, toda nenadomestljivih ni. Ne vem, koliko točk bomo potrebovali za vsaj drugo mesto, a moj cilj in želja sta nastop na OI v Riu. Na Švedskem imam zadnjo priložnost. To bi bila jagoda na torti moje kariere.«

Potem ko so na osmih medsebojnih tekmah s Španci na velikih tekmovanjih (OI, SP, EP) doživeli osem porazov, so Slovenci na januarskem EP na Poljskem le prekinili črni niz. Na dan, ko je selektor Veselin Vujović praznoval 55. rojstni dan (18. januar 2016), zdaj že reprezentančno upokojeni Luka Žvižej pa je postal najboljši strelec reprezentance vseh časov (poslovil se je pri 702 zadetkih), so slovenski rokometaši v Vroclavu remizirali (24:24) s kasnejšimi podprvaki Evrope. A v Stoletni dvorani so zamudili lepo priložnost za premierni španski skalp, saj so v 57. minuti vodili s 24:22, po izenačenju na 24:24 prehitro končali predzadnji napad (strel Deana Bombača je končal v bloku), v zadnjih dvajsetih sekundah pa jim ni uspelo doseči zmagovitega zadetka.

Najprej alergija, zdaj otrok

»Vse me boli. Ne morem več, moje telo ne zdrži več,« je po nedeljskem porazu v finalu regionalne lige Seha v Varaždinu proti Veszpremu (26:28) šokiral , 200 centimetrov visoki in skoraj 120 kilogramov težki vratar Vardarja in reprezentant Španije. Kljub košarici, ki jo je dal selektorju Manolu Cadenasu 36-letni naturalizirani Španec vojvodinsko-madžarskega rodu, rojen v Senti, imajo Španci v vratih dva vrhunska vratarja: Gonzala Pereza de Vargasa (Barcelona) in Rodriga Corralesa (Wisla Plock, za leto 2017 je že podpisal pogodbo s PSG). A Španci imajo še eno veliko težavo, imenovano Victor Tomas. Levoroki in hitri krilni igralec Barcelone s svojo srčno izbranko, nekdanjo norveško vratarko Hege Bolstad, pričakuje naraščaj, rok za porod pa je torek, 12. april. »A moja žena lahko vsak trenutek rodi, jaz pa želim na vsak način biti prisoten pri porodu. To je zame pomembneje kot olimpijske kvalifikacije, kajti družina je na prvem mestu,« pojasnjuje (med letošnjim EP na Poljskem je začasno pristal v bolnišnici zaradi alergije, ki so jo povzročili orehi v testeninski omaki), ki se je z vodstvom zveze in reprezentance dogovoril, da lahko takoj zapusti Malmö, če žena dobi popadke.