Lansko jesen smo poročali, da se je agonija z najraznovrstnejšim in po mnenju mnogih tudi najlepšim akvarijem v državi – Akvarijem M iz Idrije – končala. Pa se ni. Čeprav je podjetje Reit investicije, ki je povezano z ljubljanskim Kolosejem, kupnino za akvarij plačalo že lanskega novembra, ga še danes – kljub številnim pozivom občine Idrija – ni odpeljalo iz nekdanjega rudarskega mesta.

»Ribe so še vedno pri nas. Za hrano in mesečne stroške novi lastnik sicer plačuje, vendar moramo tistega, ki ribe hrani in vzdržuje akvarije, plačati sami. Poleg tega občina Idrija kot lastnica prostora, v katerem so akvariji, tega ne more oddati, dokler so v njem ribe. S tem izgublja denar, zato je proti lastniku akvarija vložila tožbo za izpraznitev prostora,« je povedala Sanja Marija Pellis, direktorica Centra za idrijsko dediščino, ki je bil zadnji upravitelj akvarija in tudi njegov prodajalec.

Proti novemu lastniku vložili tožbo

Pellisova pravi, da so podjetju Reit investicije postavili zadnji rok, do katerega mora ribe odpeljati, a tudi to ni zaleglo. »Lastnik se zadnje čase vse redkeje odziva na našo spletno pošto in telefonske klice. Če se že oglasi, se izgovarja, da mora pripraviti prostor, kamor bo ribe namestil. A to je zgodba, ki ima že dolgo brado, ribe pa so še vedno naša obveznost,« je razložila direktorica Centra za idrijsko dediščino in dodala, da z ribicami prav nimajo sreče.

Akvarij M, ki je že skoraj leto dni zaprt za javnost, je na noge postavil akvaristični zanesenjak Valter Majnik. Ko je pred petimi leti zašel v finančne težave, se je kot rešitelj pojavila občina Idrija in akvarij odkupila, njegov upravljalec pa je postal Center za idrijsko dediščino. Kljub dobrim nameram in željam, da bi se akvarij v nekaj letih finančno osamosvojil, se to ni zgodilo, saj je bilo obiskov čedalje manj. Ker so na občini dojeli, da je akvarij pravzaprav sod brez dna – vanj so v treh letih vložili slabih 240.000 evrov – so se odločili, da ga z ribami vred prodajo. Za borih 8000 evrov ga je odkupilo podjetje Reit investicije, ki ima v ljubljanskem Koloseju v najemu kinodvorane in dva gostinska lokala.

Zakaj novi lastnik iz Idrije v Ljubljano ne pripelje več kot 40 oglednih akvarijev, v katerih prebiva 170 sladkovodnih in morskih vrst rib ter drugih vodnih organizmov z vseh celin, tudi nam ni uspelo izvedeti. Direktor podjetja Reit investicije Franc Žmavc nam je včeraj dopoldne rekel, naj ga pokličemo v popoldanskih urah, a se kasneje na naše klice in SMS-sporočila ni več odzval. Je pa pred meseci povedal, da morajo, preden akvarije pripeljejo v Ljubljano, v dogovoru z lastniki Koloseja določene prostore temu prilagoditi.