Ne zgodi se pogosto, da bi na dražbi prodajali 20.000 steklenic vina iz kakšne od najrazvpitejših zasebnih vinskih zbirk. Devetnajstega maja se bo pri družbi Sotheby's zgodilo prav to: tri dni bodo dražili vina ameriškega bogataša Williama Kocha, ki velja za enega največjih svetovnih zbiralcev vin. Vina, ki bodo naprodaj, so ocenjena na 15 milijonov dolarjev in sestavljajo približno polovico njegove zbirke. V štirih desetletjih vinske zbirateljske strasti je zbral okoli 43.000 steklenic, ki jih hrani v posebno za to zgrajeni vinski kleti v svojem domu v Palm Beachu, kjer je tudi eno izmed kopalnic opremil s praznimi steklenicami vina, strop pa odel z zamaški.

Prodaja ga, ker ga ne more popiti

Na dražbo je dal velike zaklade, med drugim deset steklenic vina château mouton rothschild 1945, ki velja za najbolj cenjeno vino 20. stoletja. Tako vsaj trdi Sotheby's v katalogu dražbe, pri čemer dodajajo, da je »spektakularno to vino videti na dražbi«. Ali pa tudi ne, saj so steklenico prav istega vina istega letnika pred dobrim tednom prodali na dražbi v Londonu. Cena: 12.000 dolarjev.

Čeprav je bogataš letos že prodal posest v Aspnu, ki je slovela kot hiša z največjim zunanjim džakuzijem v soseski, trdi, da vina ne prodaja, ker potrebuje denar. »Preprosto ne morem vsega popiti,« je dejal v uradni izjavi dražbene hiše. V svoji zbirki se je osredotočil le na najboljše: najboljše iz posamezne regije in najboljše po letnikih. Vsakokrat pa je nakupil dovolj vina, da bi lahko večkrat užival v njem. Skupaj s prijatelji, seveda. Zdaj se veseli, da bo del svojega zaklada lahko ponudil drugim zbiralcem.

William Koch sicer slovi kot eden manj izpostavljenih od štirih bratov Koch, ki so skupno vredni okoli 80 milijard dolarjev. Najstarejši brat Frederick živi odmaknjeno življenje podpornika in zbiralca umetnosti, David in Charles, ki se redno uvrščata med deset najbogatejših Zemljanov, pa sta zagrizena podpornika republikanske stranke in v zadnjem času izdatno financirata bitko republikancev proti Donaldu Trumpu. William, Davidov dvojček, je najsiromašnejši od bratov, saj je njegovo bogastvo ocenjeno le na dve milijardi dolarjev, se s politično dejavnima bratoma ne razume prav dobro in so se večkrat tožili. Kakor koli, William uživa v zbiranju vin in morjeplovstvu. Leta 1992 je denimo njegova jadrnica zmagala na prestižnem ameriškem pokalu.

Milijoni za ponarejena vina

Je pa vinska zbirka Williama Kocha slavna še zaradi nečesa. Večkrat je bil namreč kot kupec vpleten v velike vinske prevare in najmanj sedemkrat je prodajalce tožil zaradi prevar. Prvič konec osemdesetih let, ko je kupil pet steklenic vina, k naj bi pripadalo vinski zbirki Thomasa Jeffersona, ki je med vsemi ameriškimi predsedniki veljal za največjega ljubitelja vina. Toda skoraj 30 let po nakupu se je izkazalo, da kupljeno vino nima nič z Jeffersonom, kar je Kochu pomagal dokazati celo FBI.

Še huje pa so ga naplahtali leta 2006, ko se je izkazal za največjega kupca vina zdaj že legendarnega ponarejevalca vin Rudyja Kurniawana, ki je izjemne bordojce mešal kar v svoji kuhinji, Koch pa je zanje plačal pet milijonov dolarjev. Kasneje je za ABC izjavil, da je bil res nespameten, a je ta vina preprosto moral imeti. Ko jih je doma odprl, je ugotovil, da imajo okus po prašku za pomivanje posode. »Ne prenesem, da me ogoljufajo,« je zatrdil in porabil še enkrat več denarja, da je – spet s pomočjo FBI – dokazal goljufijo. Koch je Kurniawana, ki je za prevaro dobil zaporno kazen, tožil in se dogovoril za tri milijone dolarjev odškodnine.

Na majski dražbi vin iz njegove kleti naj ne bi bilo ponaredkov.