Hokejisti Jesenic so na najboljši poti, da v četrtek zvečer v vroči Podmežakli ubranijo naslov državnih prvakov. Če je na drugi tekmi hokejskega finala na Jesenicah edini zadetek za zmago železarjev z 1:0 padel šele v 43. minuti, se mreži v sinočnjem nadaljevanju na tivolskem ledu po rednem delu in tudi v petminutnem podaljšku sploh nista zatresli. Odločila je loterija kazenskih strelov, ko je v osmi seriji za zmago zadel jeseniški kapetan Miha Brus. Ljubljančani so pred tem katastrofalno izvajali najstrožje kazni. Mušič, Koblar in Pešut so zgrešili okvir vrat, Selan je na poti do gola celo pozabil ploščico.

To je bila trda, taktična tekma. Za atraktivne vložke sta skrbela predvsem oba vratarja, domači Olivier Roy in gostujoči Žan Us. Predvsem mladi Kranjčan navdušuje v golu državnih prvakov, njegova samozavest je močno zrasla predvsem na drugi tekmi v Podmežakli, ko je zaklenil vrata. Tudi sinoči na tivolskem ledu je dokazal, da je pred njim svetla prihodnost. Nekdanji trener Štefan Seme ga je med odmorom pohvalil, da dobro čuti igro in se pravilno postavlja. Gostujoči vratarji na tekmah v Ljubljani imajo običajno precej manj dela, kot ga je imel tokrat Us, ki je bil v stalni pripravljenosti pred domačimi streli. Na tivolskem ledu je postal veliki junak, saj je niz brez prejetega zadetka podaljšal že na 149 minut.

Olimpija je nov domači preizkus pred svojimi navijači vzela resneje kot nazadnje na Jesenicah. Ljubljančani so bili podjetnejši, preizkusili so veliko različnih kombinacij, a prav za vsako so imeli gostje pripravljen odgovor. Jesenice so odigrale taktično popolno tekmo. V njihovi igri je opazen podpis trenerja Dejana Varla, ki je moštvo s podobnimi taktičnimi in psihološkimi prijemi kot lani Nik Zupančič zelo dobro pripravil na tekmeca v finalu. Večino tekme se je igralo le na jeseniški gol, a kljub temu sta obrambi tekme tik pred koncem druge in tretje tretjine uspeli Royu, ko je ujel ploščico po strelih Aleša Remarja in Tadeja Čimžarja. Bolj kot se je bližal konec tekme, bolj je Olimpija pritisnila proti jeseniškim vratom, a ostala brez prave ideje. Zanimivo je, da so gostitelji le malokdaj poskusili s kombinacijo dveh igralcev za vrati, kar bi lahko zmedlo vratarja Usa.

Razmerje strelov v okvir vrat se je po šestdesetih minutah ustavilo pri 45:18, v podaljšku pa pravih priložnosti niti ni bilo. Po kazenskih strelih so si jeseniški hokejisti skočili v objem, rajanje na sektorju z gostujočimi navijači se je lahko začelo. »Žan Us? Poznam ga že iz mladinskih kategorij, ko je branil za Triglav. Je zelo nadarjen vratar. Fenomenalno je, da pri devetnajstih letih zdrži toliko pritiska. Pred četrtkovo tekmo v Podmežakli se moramo spočiti in taktično dobro pripraviti. Ali bomo slavili? Vse bomo naredili za to,« je razložil jeseniški trener , trener Olimpije pa ni našel pravih odgovorov, zakaj je Olimpija v tako hudi strelski krizi. »Popolnoma smo dominirali. Manjkal je le zadetek. Fantom sem povedal, da so dobro odigrali. V hokeju pravimo, da je zadnjo tekmo v finalu najtežje zmagati. Daleč od tega, da bi bilo prvenstvo že odločeno. Ni hudič, da na Jesenicah ne bi zadeli.