Blejski župnik Janez Ferkolj je, ko je minuli petek začel linijske prevoze potnikov na Blejski otok s svojo ladjico na električni pogon, izzval nezadovoljstvo pletnjarjev, namesto da bi počakal usklajen odlok o plovbnem redu, ki dovoljuje tudi prevoz proti otoku vsako polno uro. Tako je prepričan direktor blejske občinske uprave Matjaž Berčon. Ferkolj poudarja, da je le odgovoril potrebam, ki so se pokazale na Bledu, in da ima za plovbo dovoljenje, kar potrjujejo tudi na upravni enoti Radovljica. Za nov odlok pa upa, da bo med drugim pravičen in življenjski.

Do protesta pletnjarjev, ki so v soboto v Mlinem na kopno potegnili vseh 23 pletenj v prepričanju, da župnik z linijskimi prevozi potnikov na Blejski otok krši lokalne predpise, za to pa se pristojne službe po njihovem ne zmenijo, se opredeljujejo tudi domačini in okoliški prebivalci. »Bled je razdeljen,« je dejala ena od domačink, ki ne želi biti imenovana. »Del Blejcev drži s pletnjarji in jih podpira, del pa meni, da je imel župnik prav, ko je vpeljal neodvisne prevoze,« je povzela mnenje sokrajanov. Blejski župnik se je namreč rednega prevoza potnikov na otok in nazaj, usklajenega z avtobusnimi voznimi redi, lotil zato, da bi ljudje lahko na otoku preživeli poljubno časa, ne le toliko, kolikor jim ga določi posamezni pletnjar.

Turisti razočarani, spor se lahko zavleče

»Turisti so razočarani,« zatrjuje Matija Jeras iz Avtobusne postaje Ljubljana, kjer so 1. aprila začeli prodajati paket z avtobusno vozovnico iz prestolnice na Bled in vozovnico za obisk otoka z župnijsko ladjico Sinaj. Čeprav je ladja vozila le v petek, v soboto pa so jo pletnjarji že skupaj z drugimi pletnjami potegnili na kopno, so prodali 37 tovrstnih paketov. Tistim, ki se zaradi zapleta niso mogli odpeljati na otok, so denar vrnili. »Turisti še vedno povprašujejo po tem paketu in si želijo celostne ponudbe. Sicer pa je blejski zaplet izjema, saj imamo zelo dobre izkušnje s paketi s Postojnsko jamo, Blejskim gradom, Radovljico, Škofjo Loko, Vinakoprom...« navaja v upanju, da bo izrednega stanja na Bledu kmalu konec.

Protest se lahko zavleče za nekaj tednov ali mesecev, čeprav se bliža glavna turistična sezona, pa opozarjajo pletnjarji. Prav zato so člani Čolnarskega združenja Pletna Bled na občini, upravni enoti in policiji uredili vse potrebne dokumente, da bo njihov protest v skladu z vsemi predpisi. V soboto so jih namreč v Mlinem obiskali policisti in redarji ter jim povedali, da so zaradi neprijavljenega shoda v prekršku. »Dobili smo dovoljenje zanj brez končnega datuma,« poudarja predsednik združenja Marjan Žvegelj. Napoveduje, da bodo s pletnjami na kopnem protestirali toliko časa, dokler pristojne službe ne bodo razjasnile pravil, kdo sme pluti po jezeru in pod kakšnimi pogoji, ter sankcionirale kršiteljev, med katere, so prepričani pletnjarji, sodi tudi župnik.

Župnik in direktor občinske uprave na transparentu

Turistom trenutno ne preostane drugega, kot da si v eni izmed čolnarn čoln izposodijo in do otoka veslajo. Svojega razočaranja nad sporom, za katerega ni nič kriva, ni mogla skriti irska karierna svetovalka in motivatorka Tana Storani. Skupaj z možem Francescom Orazijem in s prijatelji iz Brazilije so se odločili do otoka veslati. A takih ni veliko, pravijo turistični delavci in opozarjajo na skupine razočaranih turistov, ki si Bled ogledujejo prek turističnih agencij. Slednjim so pletnjarji že v soboto sporočili, da prevozov na otok nekaj časa ne bodo izvajali.

Čeprav so pletnjarji z zgovornim transparentom, ki so ga obesili na eno od pletenj, javno okrcali direktorja blejske občinske uprave Matjaža Berčona, pa ta še vedno poudarja, da se občina v spor ne želi vmešavati. Ne Berčon ne župan Bleda se s pletnjarji ne nameravata sestati, jih je pa obiskal eden od občinskih svetnikov, ki te dni usklajuje nov blejski odlok o plovbnem režimu.