Tako kot so obiskovalci Bleda že doslej lahko poleg avtobusne vozovnice na ljubljanski avtobusni postaji kupili vstopnico za blejski grad, bodo od jutri lahko v paketu z avtobusno vozovnico kupili še vožnjo z ladjico in obisk Blejskega otoka. Za 19 evrov se bodo lahko odrasli (za 17 študenti in za deset evrov otroci) z avtobusom odpeljali iz Ljubljane do Bleda. V Mlinem jih bo čakala pletna z imenom Sinaj in jih odpeljala na otok.

V ceno omenjenega paketa je že vštet prispevek za obisk otoka, na njem pa bodo obiskovalcem postregli še s kosom potice in sokom, pripoveduje blejski župnik Janez Ferkolj, ki je skupaj s sodelavci za nov »linijski prevoz« potnikov na otok poskrbel v sodelovanju z Avtobusno postajo Ljubljana. Bistvena razlika med omenjenim prevozom in izletom na otok s pletno je po njegovem tudi, da bodo potniki Sinaja na otoku lahko preživeli poljubno časa. Po otoku se bodo lahko sprehodili, sedli na klopco in brali knjigo ter se v Mlino vrnili šele z zadnjo pletno, ki naj bi se z otoka po voznem redu odpravila ob 19. uri.

Dobrodošla dopolnitev turistične ponudbe

Vozni red ladjice Sinaj, ki ima po besedah Ferkolja za prevoz potnikov vsa ustrezna dovoljenja, je usklajen z avtobusnimi voznimi redi. Na krov lahko sprejme največ 20 potnikov – tudi ostalih obiskovalcev Bleda, ne le tistih, ki bodo tja prispeli z avtobusom.

Po besedah Ferkolja bo odrasel obiskovalec samo za prevoz na otok moral odšteti osem evrov, pletnarji denimo za vožnjo zaračunavajo 14 evrov za odraslo osebo. Ti te nove ponudbe na Bledu ne želijo komentirati, saj je po njihovem pod nadzorom pristojnih služb. Kljub temu se pletnarjem ni treba bati, da bi jim takšen prevoz potnikov povzročal težave, saj je turistov, ki želijo na otok, na Bledu dovolj, je prepričan direktor Turizma Bled Jaka Ažman. Meni, da je takšna dopolnitev ponudbe za Bled dobrodošla. »Pomembno je, da je plovilo v obliki pletne skladno z uveljavljenimi standardi v našem okolju in da od njih ne odstopa,« je poudaril.

Z avtobusom v radovljiške muzeje in na koprsko vino

Na Avtobusni postaji Ljubljana so se za omenjeno blejsko novost odločili zaradi povpraševanja, pravi Matija Jeras, ki je tam zadolžen za trženje. »V zadnjih letih opažamo vse več turistov, ki potujejo sami, v parih ali manjših skupinah in si prevoz organizirajo sami. Natančno vedo, kaj si želijo v katerem kraju ogledati. Poleg vozovnice za Bled že zdaj lahko kupijo tudi vstopnico za blejski grad, zato so pogosto spraševali, ali bi si hkrati lahko priskrbeli še vožnjo na otok,« pojasnjuje Jeras.

Na podoben način lahko turisti poleg vozovnice za avtobus na glavni ljubljanski avtobusni postaji kupijo še vstopnice za druge slovenske znamenitosti, na primer za Postojnsko jamo ali za obisk muzeja na loškem gradu. Od jutri pa bodo ob vozovnicah v Ljubljani lahko kupili še vstopnico v radovljiški Čebelarski muzej in Šivčevo hišo ter za degustacijo vin v kleti podjetja Vinakoper. »Po vseh teh storitvah so obiskovalci, ki so kupovali avtobusne vozovnice, večkrat spraševali. Vendar je glavni pogoj, da smo lahko razširili ponudbo, ta, da je v bližini želenih objektov avtobusno postajališče.« V Postojni so prav zaradi povpraševanja uredili novo postajališče v neposredni bližini vstopa v jamo, medtem ko se bodo morali obiskovalci Bleda od glavne avtobusne postaje do pristanišča Mlino sprehoditi ob jezeru, kar jim bo, kot so izračunali ponudniki, vzelo kakih 15 minut.