Zdaj pa vreme popravlja, kar mu je jeseni in na začetku zime ušlo izpod nadzora. Pa imate morda občutek, da so mu stvari spet ušle izpod nadzora? Kot nekdo, za katerega pravijo, da z ritjo podre, kar je z rokami napravil. Narava je pri nas nekako navajena na vsaj približno ustaljen vremenski ritem skozi letne čase. Temu so prilagojene rastline, tudi živali, le človek ne (več). Mi smo itak nekaj posebnega, po svojih željah si skušamo prilagoditi vse, kar se da. No, vreme se nam, na srečo, ne pusti.

Ta povečini ustaljeni potek vremena skozi leto seveda ni kar tako. Morda boste rekli, da pozimi ni ravno pomembno, koliko vode imamo, ker je rastline ne potrebujejo za svojo rast, če je pozimi suho, bo že nekako, samo da je potem na pomlad dovolj moče. In po svoje imate prav. Dosti huje bi bilo, če bi spomladi, ko se poraba vode v naravi zelo poveča, primanjkovalo vode in dežja. Ko zaradi višjih temperatur in močnejšega sonca tudi precej več vode izhlapi. Torej smo jo letos čisto poceni odnesli s tem »narobe vremenom«. Kar je zamudilo novembra in decembra, morda januarja, zdaj lepo popravlja in cvetele bodo rožice in ptički bodo peli in vsi bomo srečni do konca svojih dni.

Ampak marec je sušec! Ne zato, ker bi bil najbolj suh mesec v letu, sploh ne, ampak ker se zaradi podnebnih razmer pri nas zemlja lepo osuši, da je primerna za obdelovanje. Še vedno namreč jemo tisto, kar zraste. Na premokri in blatni njivi pa je težko kaj početi, sejati, saditi. Mokra zemlja se tudi dosti počasneje segreje in semena oziroma mlade rastlinice se precej bolje počutijo v topli zemlji. Deževna pomlad torej lahko omili izostanek jesenskega ali zimskega dežja oziroma snega, žal pa precej oteži delo pridelovalcem hrane.

Morda govorim, kot da bi vsi jedli krompir in zelje sosedovega kmeta, pa najbrž večina poje veliko več nemškega, nizozemskega, poljskega, da ne rečem katerega. Tudi pri nas so rastlinjaki, v katerih raste lušt in še kaj poleg orhidej, ki nam v vazi polepšajo kosilo. A tudi drugod imajo lahko zaradi »zmešanega vremena« težave. Način razmišljanja, da bomo pač že kje kupili, najbrž ni najboljši način razmišljanja. Vsaj na dolgi rok ne.