»Imamo jo, imamo tombolo! Čestitke zmagovalcu! Ampak ne... kaj pravite tam zadaj? Še ena tombola? Imamo še eno tombolo? Kakšna neverjetna sreča. Čestitke obema,« je poskušala preglasiti razigrano množico igralcev tombole v Domu počitka Mengeš delovna terapevtka Andreja Gogala, ko je po vsej dvorani na ves glas završalo veselje in se igralci od silnega navdušenja niso mogli več umiriti. Dve tomboli naenkrat se namreč ne zgodita prav pogosto.

A si zaradi dvojne zmage, ki je izdatno pomnožila veselje, včeraj nihče ni belil glave. Niti Lekovi prostovoljci, ki so na svoj tradicionalni dan sodelovanja z lokalno skupnostjo že deveto leto zapored igrali tombolo s starejšimi občani in po dvojni zmagi na plan hitro potegnili dve enaki glavni nagradi, skodelici za čaj. Zmagovalca Ivana Perhar in Franc Hren prejetih zavojčkov dolgo nista hotela izpustiti iz rok in sta ju potem odprla bolj zaradi nestrpnega prigovarjanja silno radovednih soigralcev kot zaradi sebe.

»To zame ni prva tombola,« se je postavila Ivana in povedala, da je pred leti že zadela tombolo, ko je bila bolna in je listek v njenem imenu izpolnjevala sostanovalka. »Zdaj pa je bolna ona in sem jaz izpolnjevala njen listek,« je dejala in radostno dodala, da ji je za izpolnjeno vrstico prislužila majico. Čudovita skodelica, ki se je skrivala v glavnem dobitku, pa jo bo vsak dan spominjala na prijetne občutke zmage. Franceve nagrade se je skupaj z njim veselila tudi soproga Frančiška, ki je bila pri njem med tombolo na obisku že tretjič, a sama veselja zmage še ni izkusila.

Da bi bilo enkrat imenitno zmagati, nam je zaupala tudi nasmejana Albina Romšak, ki s soprogom Janezom živi v domu že pet let. Skupaj sta se udeležila vseh tombol v domu, saj igro naravnost obožuje in vedno težko pričakuje ta dan. »Tudi prej sva se z možem udeleževala tombol, kjer koli so jih organizirali,« je še povedala in soprogu, ki je med prvimi izpolnil vrstico, prigovarjala, kako bo čeden v novi majčki, ki jo je zadel za nagrado.

Tombola je posebno vzdušje

»Vsakoletna tombola, ki nam jo že devet let pripravljajo prostovoljci Leka, je ena najbolj obiskanih prireditev pri nas. Stanovalci ne pridejo radi le zaradi tombole in prejetih daril, temveč tudi zaradi posebnega vzdušja, ki ga vedno znova pričarajo prostovoljci,« je bila navdušena tudi vršilka dolžnosti direktorice doma Lidija Fugger. »Prireditveni prostor je ves čas tombole nabit z energijo, veselim vzdušjem, dobro voljo in smehom. Pogovori prostovoljcev in stanovalcev pa se zavlečejo še dolgo v čas po dogodku.«

A Lekovi prostovoljci na dan sodelovanja z lokalno skupnostjo v Mengšu niso lepšali dneva le starejšim. Nekaj jih je pleskalo prostore gasilskega društva Mengeš na Zavrteh, spet drugi so v ljubljanski Minicity popeljali otroke s posebnimi potrebami iz osnovne šole Roje, varovance INCE Mengeš pa z ladjo po Ljubljanici. »Tudi to ni vse, kar so danes in bodo ves mesec prostovoljstva počeli naši prostovoljci,« je dejala Vera Kovačević, zadolžena za stike z javnostjo, iz Biofarmacevtike Mengeš.

V letošnjih aktivnostih, ki potekajo od Lendave do Debelega rtiča in od Kolpe do Kranjske Gore, bo namreč sodelovalo več kot 600 njihovih prostovoljcev. Aktivnosti so začeli in jih bodo sklenili s krvodajalsko akcijo. Ker si vsako leto omislijo kaj novega, so včeraj na osnovni šoli Ledina v Ljubljani igrali tudi nogomet z begunci. V vseh dvanajstih letih, kar njihovi prostovoljci en dan namesto v službi preživijo kot prostovoljci, je v aktivnostih sodelovalo že več kot 3900 prostovoljcev, ki so pomagali več kot 60 organizacijam in več kot 12.000 ljudem. , ki sodeluje od začetka, je povedala: »Ko se enkrat pridružiš dnevu sodelovanja, ga naslednja leta težko izpustiš, saj vidiš, kako malo je treba narediti, da nekomu polepšaš dan. Lani smo na primer starostnike peljali v živalski vrt in med njimi je bila tudi več kot 90-letna gospa, ki ga je obiskala prvič.