Kljub petintridesetim letom dokazuje, da še vedno ni za v staro šaro. Boštjan Nachbar se v zadnjem času vse bolj odkrito spogleduje s koncem kariere, a sodeč po predstavah še ni pripravljen za športni pokoj. Po turbulentni prvi polovici sezone pri Sevilli, s katero je zasedal mesta, ki peljejo v drugoligaško druščino, je moštvo iz Andaluzije v zadnjem času dvignilo raven igre in se povzpelo na lestvici v varnejše vode. Za to ima veliko zaslug ravno nekdanji slovenski reprezentant, ki je posebej blestel v mesecu marcu. Njegovo moštvo je v tem obdobju na štirih tekmah zabeležilo zmagi in poraza, sam pa je imel ob povprečju 19,5 točke na tekmo indeks 21, kar mu je na koncu prineslo prestižno individualno nagrado – igralec meseca marca v španskem prvenstvu.

»Vesel sem, saj ta nagrada pomeni, da je moštvo igralo dobro. Brez pozitivnih rezultatov še noben igralec ni prejel naziva MVP (najkoristnejši igralec, op. p.),« je za klubsko spletno stran ponosno razlagal Nachbar. Boljši rezultati Seville so po njegovem mnenju skupek različnih faktorjev. »Enostavno smo potrebovali nekaj časa, da se najdemo in ustvarimo pravo kemijo. Sedaj vsak natančno ve, kakšna je njegova vloga v moštvu, zrasla nam je tudi samozavest, zato lahko posledično vsak posameznik iz sebe iztisne več kot v prvem delu sezone. Tudi sam se trenutno počutim odlično. Sem eden izmed vodij v moštvu, kar mi ustreza. Verjamem, da bomo do konca sezone neugoden nasprotnik za vsakogar.«

Omić ohranja odlično formo

Odlične igre v dresu Gran Canarie še naprej prikazuje Alen Omić. Potem ko je bil skupaj še z enim nekdanjim članom Olimpije Sasujem Salinom (oba sta dosegla po 16 točk) med vikendom glavni krvnik Laboral Kutxe (Jaka Blažič 8 točk) v španskem državnem prvenstvu, je slovenski reprezentant moštvo s Kanarskih otokov znova nosil na svojih ramenih v sredo v polfinalu evropskega pokala. S 15 točkami in šestimi skoki je bil najboljši posameznik Gran Canarie, ki pa je v Carigradu na gostovanju pri Galatasarayu doživela poraz s 75:89 in jo na povratnem obračunu čaka izjemno težka naloga, če se želi prebiti v finale.

Fibine prazne grožnje?

Medtem pa Evroliga, privatno podjetje, ki vodi najboljši evropski tekmovanji evroligo in evropski pokal, z vsakim dnevom in tednom bolj prepričljivo dobiva bitko s Fibo. Po poročanju italijanskega športnega častnika La Gazzetta dello Sport naj bi Lietuvos Ryas, Alba Berlin, Bamberg, Bayern, AEK in Galatasaray že podpisali triletne pogodbe za sodelovanje v evropskem pokalu, izredno blizu temu pa naj bi bili tudi španski klubi Unicaja Malaga, Valencia in Gran Canaria. Če bi se pri Fibi držali groženj, bi to pomenilo, da litovske, nemške, grške, turške in španske reprezentance na prihodnjih velikih reprezentančnih tekmovanjih ne bomo gledali, česar pa si pri krovni evropski košarkarski organizaciji seveda ne bodo mogli privoščiti.

»Vse skupaj nima pravne podlage. Evroliga je organizator tako evrolige kot evropskega pokala, a po Fibini logiki je eno tekmovanje legalno, za drugo pa bodo uvedli sankcije. Vam je sploh jasno, kako nelogično se sliši celotna zadeva?« je bil ob tem oster predsednik Lietuvosa Rytasa Gedvydas Vainauskas.

O rekordu ne dvomi nihče

Golden State Warriors medtem v ligi NBA drvijo proti rekordnemu izkupičku v rednem delu sezone. Chicago Bulls so v sezoni 1995/96 zbrali 72 zmag in deset porazov, moštvo iz Oaklanda v Kaliforniji pa ima po zmagi proti Utah Jazz sedem tekem pred koncem razmerje 68-7. Čeprav igralce trenerja Steva Kerra čakata še tekmi s San Antonio Spurs, so si strokovnjaki enotni – rekord bo padel. Poleg Golden Stata pa sicer trenutno največ medijske pozornosti pripada Kobeju Bryantu. Eden najboljših košarkarjev v zgodovini športa z oranžno žogo bo po koncu sezone zaključil bogato kariero. Zadnjo tekmo v karieri bo Black Mamba (Črna mamba, op. p.), kot kličejo Bryanta, odigral proti Utah Jazz, vstopnice za omenjen dogodek, ki si ga bo ogledalo tudi morje znanih obrazov iz sveta športa in zabave, pa so že davno tega pošle.