Glede na to, da so največji angleški klubi (Manchester United, Liverpool, Chelsea, Manchester City in verjetno tudi Arsenal) letos že izgubili upanje na naslov prvaka, za katerega se bosta v preostalih sedmih krogih presenetljivo udarila Leicester in Tottenham, so številni tamkajšnji nogometni navijači z mislimi pogosto že pri naslednji sezoni. Poleti se na Otoku obeta vse prej kot nogometno zatišje, za kar bo poskrbel prihod Pepa Guardiole k Manchester Cityju, najverjetneje pa se vrača tudi zloglasni Jose Mourinho, ki naj bi prevzel mestnega rivala Manchester United.

Guardiola bo uspešen, a mu ne bo lahko

Mnenja o tem, kaj bo angleškemu nogometu prinesel prihod Guardiole in kako uspešen bo, če bo, Španec na Otoku, so precej deljena. Na to temo se je sedaj oglasil tudi velikan med trenerji, Sir Alex Ferguson, tvorec številnih uspehov najtrofejnejšega otoškega kluba Manchestra Uniteda. »Manchester City je napravil res dober posel, ko si je zagotovil njegove usluge, a Pepu ne bo lahko, saj angleški nogomet ni enostavna zadeva. Vsak tuji trener, ki je prišel na delo v Anglijo, vam bo to potrdil. O tem sta kmalu po prihodu govorila tudi Arsene Wenger in Jose Mourinho. Ne dvomim, da bo Guardiola tudi tu uspešen, mislim pa da mu nikoli več ne bo uspelo ponoviti dosežkov z Barcelono, saj so bili takrat na res najvišjem nivoju, bili so najboljši,« je v pogovoru za Sky Sports dejal Ferguson.

(Foto: Reuters)

Škot občuduje Guardiolovo trenersko znanje, predvsem pa njegovo predanost delu in posvečanje pozornosti tudi najmanjšim podrobnostim. Ker podoben pristop Španec vselej zahteva tudi od svojih varovancev, jih Ferguson opozarja, da »kdor misli, da mu ne bo treba trdo delati, pri Cityju ne bo dolgo zdržal«.

Kako uspešen bo City pod vodstvom Guardiole, bo precej odvisno tudi od reakcije ostalih velikih klubov na njegov prihod, meni Ferguson: »Veliki klubi morajo na take stvari znati odreagirati. Ko je v času mojega vodenja Uniteda prišel Mourinho, je v prvih dveh sezonah s Chelseajem odlično začel prvenstvo, in na to sem se moral prilagoditi ter sprejeti izziv. Sedaj morajo Arsenal, Liverpool in ostali klubi sprejeti podoben izziv, če želijo biti dovolj dobri. Prav gotovo imajo svoje ambicije in bodo vsi v naslednji sezoni storili vse, da zmagajo v prvenstvu, prav tako kot City, zato ni nobenih zagotovil, kdo lahko postane prvak. To pa je tudi čar te naše lige. Arsenal, City, Liverpool, Chelsea, Tottenham, vsi bodo želeli nekaj doseči, sedaj pa je tu seveda tudi Leicester City. Kdo lahko trdi, da ne more biti prvak v naslednji sezoni?«

(Foto: Reuters)

Leicester je fantastična zgodba in dobrodošel svež veter

Ravno Leicester pa je velika uspešnica letošnje sezone v premier ligi. Če je večino lanske sezone preživel na dnu lestvice in si je šele s tremi zmagami v zadnjih štirih krogih zagotovil obstanek med prvoligaši, pa je letos zgodba obrnjena na glavo, saj »lisice« že kar nekaj časa zasedajo prvo mesto in se jim nasmiha senzacionalni naslov angleškega prvaka, česar pred sezono ne bi upal napovedati nihče. Ferguson pravi, da si ga ravno Leicester letos tudi najbolj zasluži.

»Pri Leicestru so trdno odločeni, da jim bo uspelo in sedaj v dosego tega cilja vlagajo vse moči. Zaslužijo si končati prvenstvo na prvem mestu, saj so bili skozi celotno sezono brez dvoma najboljša ekipa. Marsikdo je mislil, da se jim bo poznala njihova neizkušenost, a igralci Leicestra imajo neverjetno energijo in timski duh, kar nakazuje na to, da jim bo uspelo. Na to kažejo tudi zadnje tekme, ko so nekajkrat zmagali z 1:0. Te zmage z 1:0 so resnično pomembne, kažejo pa na to, da so prava ekipa, ki ne bo izgubila. So odločeni uspeti in se položaja, v katerem so se znašli, ne bojijo, kar je prav tako zelo pomembno. Pri Leicestru ni videti nobenih znakov nervoze, zasluge za to pa je treba pripisati trenerju Claudiu Ranieriju, ki je na moštvo prenesel svojo mirnost. Njihova zgodba je res fantastična, saj so prinesli nek svež veter, kar je odlično za ta šport,« je o Leicestru povedal Ferguson, ki je z Unitedom kar 13-krat postal angleški prvak.