Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je Samu Fakinu namenila tretji mandat generalnega direktorja, a zadnjo besedo bodo imeli poslanci. Ti so mu pred slabim letom že dali košarico, kandidat, ki bi lahko računal na večjo podporo strank, pa se vmes ni pojavil. Fakina so tako tokrat podprli celo nekateri člani skupščine, ki ob prejšnjem razpisu niso dvignili roke za njegovo imenovanje.

Kot pri »večnih« županih?

Lani se je vzdržala, »ker se ni želela mešati v politične odločitve«, je pojasnila vladna predstavnica, Eva Zver z Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Zdaj pa ugotavlja, da zdravstvena blagajna potrebuje direktorja in ne vršilca dolžnosti. Da ministrstvo za zdravje »v enem letu ni našlo svojega kandidata«, je ugotavljal tudi predsednik skupščine Jože Smole. Posebej slikovit je bil sindikalist Bojan Žvikart, ki je spomnil, da ljudje včasih tudi dolgoletne župane, s katerimi niso nujno zadovoljni, znova volijo, ker med kandidati »ni boljšega«. »Vsaj vem, kaj bom dobil,« je obrazložil svoj glas za Fakina.

Da ključna imenovanja postajajo »politični šov«, je opozoril predstavnik delodajalcev Ivan Gracar. Obe strani pa posegata na področja, za katera nista pristojni: »Ministrstvo za zdravje se rado vtika v financiranje, ZZZS pa bi rad vplival na košarico pravic in mrežo, kar je v pristojnosti ministrstva za zdravje.« Do trenj pa po opažanju Gracarja, sicer izvršnega direktorja zdravstvenih zavarovanj pri Adriaticu Slovenici, prihaja tudi zato, ker je ministrstvo za zdravje pri uvajanju ključnih sprememb počasno.

V krajšanje čakalnih dob

Fakin meni, da ni utemeljenega razloga, zaradi katerega tokrat ne bi dobil soglasja državnega zbora. Glede na sodelovanje pri pisanju resolucije o nacionalnem planu zdravstvenega varstva za prihodnje desetletje, ki jo je v torek potrdil državni zbor, so se po njegovi oceni izboljšali tudi odnosi med ZZZS in ministrstvom za zdravje. Vladajoča SMC, ki mu doslej ni bila naklonjena, bi morala po njegovem »začeti zapirati fronte«.

Med njegovimi načrti je lastna rehabilitacijska ustanova ZZZS po nemških vzorih, zdravstveno blagajno pa bi preoblikoval v »pravo zavarovalnico«, ki bi bila manj odvisna od dnevne politike. Vsi bi se morali po njegovem usmeriti v krajšanje čakalnih dob, ki so »največji problem slovenskega zdravstva«. Splošni dogovor, ki bo določil letošnji način delitve denarja v zdravstvu, po Fakinovih besedah čaka na vladno odločitev. »Čaka že štiri mesece, kar je nedopustno.