Že prvo raziskovanje Slovenije vam bo razkrilo veliko. Ob pogledu na zemljevid boste opazili barvitost pokrajine, ki je nastala na stičišču zelo različnih geografskih svetov. Hribovja in gore z osupljivimi panoramami, vmes pa ravnine in rečne doline, kot ustvarjene za kolesarjenje. Zagotovo vas bo navdušila tudi Koroška, ki postaja po zaslugi ljubiteljev narave – za nekatere je to način življenja – raj tudi za kolesarje. »Več kot dvajset let so način življenja in aktivnosti naše družine neločljivo povezani z ljubeznijo do narave. Tako smo se leta 2008 preselili na ekološko turistično kmetijo na Jamnico nad Prevaljam in življenje se nam je popolnoma spremenilo,« pove Anej Štrucl. Povezanost z naravo je zanj in za njegovo družino postala del vsakdanjika. »Ker je pri nas turizem osnovna dejavnost, že v dolini smo vodili hotel, smo se zaradi izkušenj in načina življenja odločili, da na kmetiji razvijemo ekohotel. Tako smo ekologijo na neprisiljen način vtkali v bivanje in aktivnosti naših gostov. V tem smislu so tudi kolesarski programi zasnovani na način, da kar najmanj posegajo v okolje in imajo hkrati izobraževalno vlogo,« pojasni Štrucl. Ekohotel ponuja gostom 22 ležišč, stacionarnim gostom pripravijo zajtrk in večerjo. »Ker so naši gostje predvsem kolesarji, nekaj tudi pohodnikov, jih usmerjamo na bližnje kmetije, kjer lahko pokusijo domačo, koroško kulinariko. Tudi naša kmetija je usmerjena v ekološko pridelavo hrane in ima za to ustrezen certifikat. Več kot polovico hrane, ki jo postrežemo našim gostom, pridelamo sami.«

Prijetno tudi za mlade družine

Ekohotel, ujet v naravo, je vse bolj priljubljen med družinami z majhnimi otroki. Prostorna zelena jasa pred hotelom ponuja obilico brezskrbnega raziskovanja. »Tudi sami imamo doma majhne otroke, tako da družbe nikoli ne manjka. Imamo že nekaj domačih živali, več jih je na sosednjih kmetijah, kjer so naši gostje vedno toplo dobrodošli,« pove sogovornik, ki ne pozabi poudariti odličnega sodelovanja s sosedi.

Urejene kolesarske poti, z vodnikom tudi pod zemljo

Vsako leto s skupnimi močmi očistimo stare gozdne vlake. Tudi na sosednjih kmetijah, s katerimi več kot odlično sodelujemo,« nadaljuje pogovor Štrucl. »Tudi po gozdovih in pašnikih je veliko urejenih stez, ki so namenjene varnemu uživanju predvsem s kolesi all mountain in enduro kolesi. V parku se lahko odločite za nezahtevne in tekoče steze ali pa si izberete poti s tehnično zahtevnejšimi odseki in si tako naberete izkušnje za poznejše podvige na daljših turah.« Poti so med seboj povezali tudi s posebno stezo, ki je zgrajena izključno za lažjo vrnitev na vrh. Da lahko tu doživite pravi MTB v svoji najboljši obliki, vam zagotavljata gorata okolica, ki je polna odličnih singletrailov, in sosednja gora Peca z najdaljšim flow trailom v Evropi. Zaradi sončne lege se kolesarska sezona v parku začne aprila in konča s prvim snegom v novembru. »Naše gorsko kolesarsko omrežje je povezano tudi s sosednjimi mrežami kolesarskih poti: južnokoroškimi kolesarskimi potmi v Avstriji, solčavskimi kolesarskimi potmi in kolesarskimi potmi na Jezerskem. Goste povabimo tudi pod zemljo, v Mežico, kjer smo v rovih uredili več kot pet kilometrov dolgo kolesarsko pot. Zagotovo nepozabna dogodivščina z vodnikom in primerno opremo, ki jo tudi posodimo, traja več kot dve uri.« V ekohotelu kmetije Koroš boste dobili nedavno natisnjen kolesarski zemljevid, stacionarnim gostom je na voljo tudi GPS-trak, gostje pa imajo možnost izposoje polno vzmetenih koles. »Servisa na kmetiji nimamo, imamo pa v deset kilometrov oddaljeni dolini, v Prevaljah, za to odlične pogoje,« še pove sogovornik.