Hokejska zveza Slovenije kot organizator končnice državnega prvenstva vsako leto vnaša nezadovoljstvo med akterje domačih ledenih ploskev.

Spodrsljaji niso več naključni

Tokrat je kamen spotike nocojšnji termin odločilne tekme polfinala med Jesenicami in Celjem, ki se bo v Podmežakli zaradi celodnevnega programa umetnostnih drsalcev začela mnogo prepozno in se morda zavlekla celo v petkovo jutro. Prvi plošček bodo vrgli šele ob 21.30, kar tekmovanju za državno zvezdico izpodbija kredibilnost in ga postavlja ob bok rekreativni nočni ligi. Mar pri sestavljanju urnika tekem nihče ni preveril zasedenosti dvorane? Ali res ni nihče predvidel, da bi se Jeseničani za vstop v finale lahko trikrat udarili s Celjem? Vsi spodrsljaji v zadnjih letih enostavno niso več naključni, slovenski klubski hokej pa očitno še ni dosegel najnižje točke.

Če so vztrajni in srčni železarji pred letom dni poželi simpatije, ko so v finalu na kolena spravili favorizirano, a naveličano Olimpijo, so njihovo vlogo zdaj prevzeli celjski hokejisti. Po zmagi s 3:0 na uvodni tekmi polfinala na Jesenicah so bili boljši tudi v knežjem mestu, a jim je do velike senzacije zmanjkalo nekaj izkušenj in moči. Podobno izenačenost, ki se med kluboma vleče že vso sezono, gre pričakovati tudi nocoj. V primerjavi z lansko sezono je celjski kolektiv pod vodstvom trenerja in nekdanjega uspešnega hokejista Roka Rojška opazno napredoval in v mestnem parku po dveh desetletjih znova prebudil zanimanje za panogo. Predsednik kluba Sandi Sendelbah je na ponedeljkovi tekmi z Jesenicami prvič po dobrih treh letih, odkar je zasedel položaj, lahko sešteval dobiček od prodanih vstopnic.

Jesenice še vedno kot satelit HZS

Medtem je krivulja na Jesenicah začela padati ravno v času, ko bi moral klub po štiriletnem zatišju začeti uresničevati ambiciozne načrte na mednarodnem prizorišču. Kako pičle možnosti imajo Jesenice za vrnitev na veliki oder EBEL, pove že nedavni namig vrha lige, naj hokejska zveza raje podpre že obstoječi slovenski klub v tem tekmovanju. Očitno so tudi zunaj naših meja spoznali, da Jesenice že vse od začetkov nove zgodbe v Podmežakli veljajo za nekakšen satelit hokejske zveze. Moteča povezava med jeseniškim klubom in zvezo je bila vidna tudi v tej sezoni, ko je na klop železarjev prisedel kar reprezentančni selektor Nik Zupančič, čeprav s trenerjem Dejanom Varlom že sodelujeta pomočnika Anže Terlikar in Aleš Sodja.

V bolj urejenih časih je imel boj za naslov hokejskega prvaka posebno veljavo, v zadnjih letih pa je izgubil sijaj in zanimanje širše javnosti. Slovenska krona ne prinaša nikakršnih koristi kot denimo celo na Poljskem, kjer bo letošnji zmagovalec dobil posebno povabilo za igranje v evropski ligi prvakov. Pri nas je vse drugače, saj vsi čakajo le še na konec nove izgubljene sezone v nizu.