Motorne so prevelike, primernih ročnih ni ... In tukaj na slovenski trg prihaja program malih in srednje zahtevnih ročnih ter akumulatorskih škropilnic Matabi v generalnem zastopstvu podjetja Opara, s.p., iz Domžal.

Škropilnice Matabi so bile slovenskim kupcem v preteklosti že poznane. V zadnjih letih jih ni bilo na policah, sedaj pa jih lahko spet dobimo pri zastopnikih programa orodja za vrt in okolico Stiga, podjetja, katerega generalni zastopnik in serviser je domžalsko podjetje Opara, s.p. Škropilnic nismo posebej preizkušali, razen za škropljenje z vodo, jih pa zato nekoliko podrobneje predstavljamo.

Zaščita uporabnika in narave

Proizvajalec in tudi generalni zastopnik v Sloveniji opozarjata, da je pri škropljenju z zaščitnimi sredstvi nujno poskrbeti za svojo varnost in uporabljati vso zaščitno opremo – primerna oblačila, pokrivalo, rokavice, škornje ter maske za zaščito dihal in oči. Male škropilnice prispevajo tudi k zmanjševanju obremenjenosti okolja s herbicidi in zaščitnimi sredstvi, saj številni mali uporabniki velikokrat naredijo preveč zaščitnega sredstva, s katerim potem ne vedo, kam in kako. S škropljenjem je pač tako, da preveč ne pomeni boljše zaščite. Tudi zato Dare Opara priporoča redno spremljanje obvestil Službe za varstvo rastlin Slovenije (http://www.fito-info.si), ob uporabi pa dosledno upoštevanje navodil za uporabo in pripravo koncentracij.

Matabi

V prodajnem programu Matabi so številne škropilnice, najbolj zanimive pa so ročna pršilka in škropilnica Matabi Berry 1,5, ročna nahrbtna škropilnica Matabi Evolution 16 ter baterijska nahrbtna škropilnica Matabi E+. Vse so plastične, odlikujejo pa jih kakovostna in trajna plastika ter nastavljive in različne šobe.

Enostavna pršilka Matabi Berry je uporabna za številne namene. Sobne rastline potrebujejo pršenje z vodo, ki sodi med bolj učinkovite načine zalivanja, zalivalko pa lahko uporabljamo tudi za pršenje sadik in škropljenje z različnimi pripravki. Posoda ima liter volumna, tlačilka pa je integrirana in dokaj trdna, ima nastavljivo šobo, posebni zaporni ventil »Viton« pa preprečuje izgubo tlaka. Varnostni ventil je integriran. Težka je slabe pol kilograma (0,42 kg). Zanimiv izdelek za svoj namen.

Ročna nahrbtna škropilnica

Ročna nahrbtna škropilnica Matabi Evolutinon 16 na prvi pogled spominja na stare bakrene škropilnice, le da je bolj vitka. Ima nastavljive trakove, je pa nekoliko nestabilna na hrbtu, tako da dodaten pas na prsih, ki povezuje naramnici, pride kar prav. Osnovna navodila za uporabo so vtisnjena na rezervoar in dobro vidna. Pršilna cev je ojačena z vlakni in ima nastavljiv regulator pritiska s tremi funkcijami – za herbicide, insekticide in tekočine, ter nastavljivo šobo. V dodanem priboru so različne pršilne šobe. Metalni stranski vzvod z ročajem je priročen in praktičen, tako da je delo z njim preprosto in hitro, predvsem pa škropilnice ob vsakem črpanju oziroma dvigovanju tlaka v posodi ni treba snemati z ramen. Rezervoar je 16-litrski, prazna škropilnica pa je težka 4,18 kilograma. Je odličen pripomoček za malo večje pridelovalce, prav pa pride tudi za škropljenje na njivah, predvsem tam, kjer ni možno strojno delo. Lahka škropilnica je zaradi priročnosti idealna. Polna tehta slabih 20 kilogramov, nivo tekočine v njej pa se preverja skozi transparentno okno.

Konkurenca motornim škropilnicam

Korak naprej in zaradi cene, priročnosti in teže zelo močna konkurenca motornim škropilnicam je baterijska nahrbtna škrobilnica Matabi E+. Njena priporočena cena je 229 evrov, vanjo pa sta vključena tudi akumulator in polnilec. Gre za zelo trajno baterijsko škropilnico, kar velja za celotno konstrukcijo in plastiko, šobe ter tudi baterijo, o zaupanju proizvajalca v svoj izdelek pa govori tudi dveletna garancija. Seveda le ob uporabi po navodilih, kar pomeni tudi redno čiščenje ter vzdrževanje baterije.

Nadzor porabe zagotavlja transparenten material rezervoarja. Membranska črpalka zmore poleg tekočine tudi prašni material. Pršilna teleskopska cev ima nastavljiv regulator pritiska ter nastavljivo šobo. V dodanem priboru so različne pršilne šobe. Prostornina rezervoarja je 15 litrov, teža škropilnice 7,17 kilograma. Osnovna navodila so vtisnjena v rezervoar, nastavljanje pritiska in menjava šob sta preprosta. Baterija je integrirana v pokrov rezervoarja in je tako rekoč v njegovi sredini. To dodatno izboljša stabilnost stroja na hrbtu, ki je lepo uravnotežen. V škropilnici je uporabljen klasični 12 V/7,2 Ah gelski akumulator za osemurno avtonomijo stroja, njegova prednost pa je v primerjavi z baterijami nekaterih drugih strojev različnih proizvajalcev tudi dokaj nizka cena (priporočena 56,33 eur). Kot smo rekli v začetku tega odstavka, gre za škropilnico, ki pomeni močno konkurenco že uveljavljenim motornim škropilnicam.

Rumeno za zeleno

Za konec še nekaj besed o kosilnicah, ki ste jih gotovo že zagnali. Opara, s.p., je generalni zastopnik programa Stiga. Podjetje je letos predstavilo nekaj manjših novosti, deloma je spremenilo tudi barvo in ob zeleni poudarilo sivo. Dare Opara priporoča pred nakupom temeljit pogovor in primerno odločitev glede na potrebe, kar zadeva površino, uporabnika, nagib, način košnje in druge podrobnosti. Pri večjih ročnih motornih kosilnicah za površine do približno 1600 kvadratnih metrov priporoča menjalnike, ki so lahko klasični ali še boljše hidrostatični ter tudi funkcijo 4 v 1, kar pomeni, da lahko kosimo v koš, sistemu mulčenja, z zadnjim ali stranskim izmetom. Večina Stiginih kosilnic je opremljena s centralnim sistemom nastavljanja višine košnje, krmilo se preprosto zloži, kar je priročno za hranjenje in tudi transport, zanimiva je tudi sprednja zavesa, ki zagotavlja boljše kroženje zraka ob mulčenju, pa tudi predpripravo trave pred rezom. Košare so iz plastičnega pletiva s trdnim pokrovom, kar zagotavlja bolj enakomerno izhajanje zraka in s tem boljše polnjenje košare.

Edina pripomba lahko leti na nastavek za pranje kosilnice. Je sicer praktičen, saj se cev preprosto priključi na kosilnico, ki se jo zažene ter odpre vodo, treba pa je vedeti, da je dobra sirkova krtača za trajnost kosilnice mnogo boljša kot stalno namakanje.