Je! Tako trdijo Sanja Lončar, Fanči Perdih in Irena Rotar, avtorice praktičnega priročnika Sveža zelenjava z domačega vrta – 365 dni, ki je del projekta Skupaj za zdravje človeka in narave (izdajatelj in založnik Jasno in glasno, d.o.o.). Izhajajo iz dejstva, da gre zdajšnji nepregledni in zgolj z dobičkom motivirani pridelavi in predelavi hrane vse manj zaupati. Kljub obilju na policah naše celice umirajo od lakote po vitaminih, rudninah, antioksidantih … V pretirano gnojeni, s pesticidi obdelani in hidroponično pridelani zelenjavi jih ni dovolj, zato je podaljšano vrtnarjenje tudi odlična naložba v zdravje.

Nova spoznanja, nekaj malega materiala, zlasti pa drugačen način dela na vrtu – in svežo zelenjavo boste pobirali 365 dni v letu. Tudi pozimi lahko gojite več kot trideset vrst zelenjave in uživate v razkošju svežih okusov zdrave hrane, četudi je zunaj – 20 stopinj Celzija. Kako to početi, kadar so tla pomrznjena, in kako poskrbeti za zavarovan kotiček, v katerem nikoli ne bo zmrzovalo, pouči priročnik. Vse skupaj je veliko preprosteje, kot se morda zdi, le lotiti se je treba pravilno in pravočasno.

V Sloveniji imamo nekaj, kar le stežka najdemo drugje. Veliko znanja in ljubezen do vrtnarjenja. V obtoku je vse več domačih semen. Glavna ovira je v tem, da sezona uživanja lastnih svežih pridelkov traja največ pol leta. V rastlinjakih, v katerih ne zmrzuje, pa bi lahko uživali v stiku z zemljo tudi takrat, ko je to na prostem nemogoče. V knjigi Sveža zelenjava z domačega vrta – 365 dni v letu lahko preberete, kako izkoristiti sončno in zemeljsko energijo ter ustvariti dobre razmere za podaljšano rast: od najpreprostejših rešitev, ki jih lahko uresničite v enem samem dnevu in iz priročnega materiala, do takih, ki so časovno in finančno zahtevnejše, vendar vredne napora. Z obilico fotografij, skic, razpredelnic in praktičnih prikazov je to preprost in zanesljiv vodič, vreden pozornosti!