Podjetje Oculus je leta 2013 opozorilo nase s svojim produktom rift, za katerega so na platformi kickstarter zbrali zavidljivih 2,5 milijona ameriških dolarjev. Z njim so začeli tehnološki preporod in hkrati pohod naprav za doživljanje virtualne resničnosti, ki so namenjene širšemu trgu. Potencial njihovega produkta je leto kasneje prepoznal tudi Facebook in za podjetje na mah odštel dve milijardi dolarjev v gotovini in delnicah.

V zadnjih letih smo tako videli številne izpeljanke tovrstnih očal, ena takih je tudi Samsungova različica samsung gear VR. Njena posebnost je, da srce naprave predstavlja mobilni telefon, ki se ga namesti na glavni nastavek oziroma v očala. Gledanje v telefon skozi ustrezne leče namreč pričara 3D-izkušnjo.

Izkušnja?

Prvi koraki uporabe so enostavni. Na nastavek pritrdimo enega izmed Samsungovih telefonov (galaxy S6, S6 edge, S6 edge + ali note 5) in že smo na začetni strani virtualnih menijev. Mi smo napravo preizkušali v kombinaciji s S6 edge.

Ko si aparaturo poveznemo pred oči, niti za trenutek ne pomislimo, da pravzaprav gledamo v zaslon mobilnega telefona. Z intuitivnim kontrolerjem ob strani očal se premikamo po vsebinah, ki omogočajo dostop do raznih videovsebin.

Začetnega uporabnika najprej premamijo brezplačni 3D-videi. Eden izmed njih prikazuje srfanje na valovih in ta si zasluži pohvale, saj je izkušnja izjemno pristna. Poleg tega lahko izbiramo izmed kopice plačljivih iger in drugih kratkih filmov, dostopamo lahko tudi do Netflixovega nabora vsebin.

Čeprav so občutki pri nekaterih videih izjemno pohvalni in pristni, je glavna pomanjkljivost te tehnologije kakovost slike. Upoštevati je seveda treba, da gre za VR-očala vstopnega cenovnega razreda.

Zaključek

VR-očala postajajo trend in verjetno bodo čez nekaj let stalnica v vsakem domu. Gledanje vsebin v 3D-tehnologiji je zabavno, pravi potencial pa se skriva v igranju videoiger. Glede na to, da Samsungov VR temelji na mobilnem telefonu, je takšen pripomoček smiseln zgolj za lastnike njihovih mobilnikov. Stane približno 100 evrov.