Pecivo je med bolj zdravimi, saj olje vlogo maščobe prepušča kisli smetani. Da bo pecivo še bolj zdravo, namesto navadne bele pšenične moke uporabite polnozrnato pšenično moko, lahko pa tudi polnozrnato pirino.

Poleg jabolk, ki pecivo osladkajo in naredijo sočno, najvidnejšo vlogo v tem pecivu igrajo orehi. Orehi so vsestranski – uporabite jih lahko v pecivih, solatah in kot okras v mnogih slanih jedeh – in zelo zdravi. Med vsemi oreški vsebujejo največ maščob omega 3 in tudi veliko hranljivih snovi in mineralov, ki vplivajo na obnovo tkiv, celjenje ran in presnovo sladkorja. Izredno koristni so za delovanje možganskih funkcij. Orehi ublažijo občutek lakote in so odlični med dieto.

Pecivo, narejeno tako, kot je zapisano v tem receptu, je čudovito za prenašanje, saj se dobro drži skupaj. Če pa pecivo nameravate postreči doma, ga lahko naredite mehkejšega in še bolj sočnega. Za mehkejše pecivo v prah zmeljite vsa orehova jedrca, jabolka pa naribajte – vse drugo pripravite natanko tako, kot je zapisano.

To pecivo je dobro mlačno ali sobne temperature. Mlačno za še večji užitek postrezite z (vaniljevim) sladoledom.

Več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT

Sestavine (za pekač, velik približno 24 x 24 cm)

240 g (pirine ali polnozrnate) moke, 100 g (rjavega) sladkorja, 120 g masla, 100 g orehovih jedrc, 1 žlička cimeta, 1 žlička pecilnega praška, 1/4 žličke soli, 2 jajci, 1 lonček kisle smetane, 1 žlička vaniljeve esence, 2 srednje veliki jabolki

Priprava

Polovico orehovih jedrc sesekljajte, polovico pa zmeljite v prah.

Moko in sladkor presejte ter zmešajte z maslom sobne temperature. Dodajte sesekljana in v prah zmleta orehova jedrca. Dobiti bi morali drobljivo zmes. Tretjino zmesi prihranite za kasneje, preostalo zmes pa prenesite v rahlo namaščen pekač in jo s prsti pritisnite ob dno pekača.

V posodici zmešajte jajci, kislo smetano, vaniljevo esenco, cimet, pecilni prašek in sol. V jajčno zmes potem umešajte še vso prihranjeno orehovo zmes.

Jabolki olupite in narežite na kockice, jih nežno umešajte v jajčno-orehovo zmes ter vse previdno vlijte v pekač.

Pecivo pecite približno 30 minut v pečici, ogreti na 175 °C. Pecivo je pečeno takrat, ko je izvlečeni zobotrebec, ki ga zabodete v pecivo, čist. Pečeno pecivo previdno vzemite iz pečice in ohladite.

Pecivo narežite na kocke in postrezite. Odlično je še toplo – v tem primeru ga lahko obogatite še s sladoledom –, odlično pa je tudi ohlajeno na sobno temperaturo.