Kitzbühel (alpsko smučanje)

Čeprav je v svetovnem pokalu na sporedu kar 40 tekem, pa se po zahtevnosti in prestižu prav nobena ne približa smukaški preizkušnji za pokal Hahnenkamm v Kitzbühlu. Tekma poteka na znameniti 3,3 kilometra dolgi progi Streif, na kateri tekmovalci dosežejo povprečno hitrost 103 km/h, medtem ko si hitrostni rekord s 153 km/h lasti Michael Walchofer. Tekme v Kitzbühlu so pravi magnet tudi za gledalce. Leta 1999 se jih je na prizorišče zgrnilo rekordnih 100.000, medtem ko se povprečna obiskanost tekem za tisti konec tedna giblje okoli številke 85.000. V množici je vsako leto moč opaziti tudi številne zvezdnike. Letos so si poleg domačinov Nikija Laude in Arnolda Schwarzeneggerja tekmo ogledali tudi filmski igralci Jason Statham, Gwyneth Paltrow in Luke Evans ter manekenka Irina Shayk.

Schladming (alpsko smučanje)

Noč postane dan, ko se enkrat na leto v Schladmingu zbere svetovna slalomska elita. Zmaga na nočni tekmi na progi Planai marsikateremu tekmovalcu pomeni celo več kot zmaga na svetovnem prvenstvu, četudi so leta 2013 nekoč dih jemajočo ciljno strmino prav za potrebe svetovnega prvenstva zaradi varnosti tekmovalcev v hitrih disciplinah spremenili in naredili nekoliko položnejšo. Tekma pred televizijske zaslone privabi na milijone gledalcev, okroglih 50.000 pa si jo vsako leto ogleda v živo in poskrbi za vzdušje, ki se lahko kosa celo z nogometnim.

Wengen (alpsko smučanje)

Wengen se lahko pohvali z najdaljšo tradicijo v svetovnem pokalu, saj je bila prva mednarodna tekma izpeljana že leta 1930. Poleg smukaške preizkušnje, ki je najdaljša v tekmovalnem koledarju, na gori Lauberhorn vsako leto poteka tudi kombinacijska in slalomska tekma. Po podatkih prirediteljev je bil največji obisk v zadnjih desetih letih leta 2011, ko je na vseh treh tekmah alpske smučarje spodbujalo 62.000 navijačev, nekoliko skromnejši pa je bil obisk letos, saj se jih je na prizorišču zbralo kar 20.000 manj.

Zakopane (smučarski skoki)

»Nikjer ni takšnega vzdušja kot v Zakopanah, le še v Planici,« naj bi pred pričetkom letošnje ekipne preizkušnje smučarjev skakalcev na skakalnici Velika Krokiew v eter izjavil komentator poljske državne televizije. Zaradi vzdušja, ki ga vsako sezono pripravi okoli 50.000 poljskih ljubiteljev skokov, so Zakopane najljubša postaja številnih tekmovalcev. Rekordni obisk so sicer organizatorji zabeležili leta 2002, ko je v svetovnem pokalu kraljeval Adam Malysz in je pod vznožje skakalnice prišlo neverjetnih 80.000 gledalcev.

Novoletna turneja (smučarski skoki)

Čas okoli novega leta je v skakalni karavani že 64 let rezerviran za obisk naprav v Oberstdorfu, Garmisch-Patenkirchnu, Innsbrucku in Bischofshofnu. Skupni zmagovalec poleg bogatih denarnih nagrad – skupni sklad novoletne turneje je 315.000 švicarskih frankov (261.000 evrov) – v dar prejme tudi pokal v obliki zlatega orla. Obisk vseh štirih skakalnic se je lani ustavil pri številki 110.000, 141 milijonov gledalcev pa si je poker tekem pogledalo po televiziji. Letošnji dvoboj med Petrom Prevcem in Severinom Freundom je pred ekrane prikoval tudi Slovence, saj si je vsaj minuto prenosa finalne serije iz Bischofshofna ogledalo rekordnih 795.800 gledalcev, starejših od štirih let.

Vasaloppet (tek na smučeh)

Devetdesetkilometrska legendarna preizkušnja na Švedskem, ki je na sporedu vsako prvo nedeljo v marcu in ima svoj začetek v vasi Sälen, konec pa v mestu Mora, velja za največjo, najdaljšo in najstarejšo tekmo smučarjev tekačev na svetu. Na osrednji tekmi je lani nastopilo 15.800 tekmovalcev, več kot 40.000 pa se jih je udeležilo ene izmed sedmih različnih preizkušenj, ki potekajo v dneh pred nedeljskim finalom. Udeleženci so skupno popili 37.700 litrov športnih napitkov, 2.500 litrov kave ter zaužili okoli 100 tisoč žemelj. Dogodek, ki se sicer ne uvrščen v koledar svetovnega pokala, je lani privabil 70.200 gledalcev, v neposrednem prenosu pa so si ga lahko ogledali celo v Aziji in Južni Ameriki.

Ruhpolding (biatlon)

Čeprav je v zadnjih letih v Ruhpoldingu zaznati padec obiska, pa se vsako leto na tribunah in ob progi v petih dneh običajno še vedno zbere okoli 70.000 obiskovalcev. Ti so lani na tamkajšnjih stojnicah popili 6000 litrov kuhanega vina in pojedli 300 kilogramov sira, tono klobas, 10.000 žemljic ter 2000 prest. Polne roke dela imajo tudi organizatorji, ki za pripravo prog porabijo več kot 1000 ur, poskrbeti pa morajo tudi za udobje več kot 250 medijskih predstavnikov. Ruhpolding je sicer leta 2012 tretjič v svoji zgodovini gostil tudi svetovno prvenstvo, zimski spektakel pa je v osmih dneh obiskalo 240 tisoč gledalcev.