Ko je Peter Prevc včeraj sredi popoldneva v novinarskem središču globoko pod zemljo v Planici, kjer so sicer parkirišča, poleti pa proga za smučarski tek, opravil še zadnje obveznosti, se je od izmučenosti dobesedno sesedel na udoben fotelj. Še več energije kot tekma, s katero si je v velikem slogu izbojeval rekordno 14. zmago v sezoni, so mu vzele obveznosti po njej. Kot da jih ni bilo že dovolj, je moral skoraj kričati, da smo ga slišali, saj ozvočenje ni delovalo. Preden smo mu zastavili prvo vprašanje, se je kar sam ponudil, da komentira tekmo: »Lepo sem stopnjeval nastope. Poskusni polet je bil tehnično dober, v prvi seriji sem 'zakvačkal', ko sem hotel še nekaj dodati, v finalu pa je bilo vse tako, kot mora biti. Ker je Kranjec skakal tik pred menoj, sem vedel, da ga je neslo daleč, saj je trajalo zelo dolgo časa, preden sem slišal značilen zvok gledalcev ob pristanku. Potrditev je prišla še z znižanjem zaletišča.«

Po mehkem snegu je s smučmi, dvignjenimi nad glavo, tekel častni krog po izteku, da se je navijačem zahvalil za podporo na razburljivi tekmi in zapeto Zdravljico, ko je stal na odru za zmagovalce v družbi tretjeuvrščenega Roberta Kranjca. Zlasti otroci spremljajo vsak njegov gib in korak, a pravi, da ga to ne obremenjuje, ampak to pomeni, da je v četrtek lepo biti uspešen letalec v Planici. Razdelil je 800 razglednic s svojim podpisom, potreboval bi jih 20.500, kolikor je bilo včeraj gledalcev pod letalnico. Najbolj noro je bilo na druženju z več kot 5000 otroki v šotoru, kjer je vse bučalo in valovalo. Nekajkrat je le malo manjkalo, da bi dogodek ušel nadzoru, saj je bilo veliko otrok žalostnih, ker niso prišli na vrsto, da bi se srečali z letošnjim vladarjem smučarskih skokov. Zunaj ograjenih koridorjev in hotela Peter ne more narediti niti koraka več, da ob sebi ne bi imel vsaj enega varnostnika. Le ko gre teč, je tako hiter, da ga množica evforičnih navijačev ne more dohiteti.

Ob postavljanju rekordov je najbolj ponosen, da je za njih potreboval enako število tekem – 27 – kot Avstrijec Gregor Schlierenzauer za 13 zmag, 20 stopničk in 2083 osvojenih točk. »Čeprav sem podrl nove rekorde, ne vem, če bo zame kaj lažje, ko pa je vsak dan napovedan večji obisk gledalcev. A vsaj glede rekordov bo zdaj manj vprašanj medijev, saj sem vam letos dal prav vse,« je v svojem slogu dodal 23-letni Prevc, ki je v izteku prvi čestitki prejel od očeta Božidarja in dekleta Mine.

Za popoln slovenski dan sta poskrbela Robert Kranjec s tretjim mestom in Jurij Tepeš z osmim, točke sta osvojila še Jaka Hvala (26.) in Anže Semenič (29.). »Takšna uvrstitev bi bila super za skakalnico, na letalnicah pa sem sposoben več, a tokratna predstava je bila v stilu sezone. Razplet na vrhu je super, saj Planica ostaja slovenska z domačimi zmagovalci, seveda pa si želim, da bi bil jaz tam, kjer sta stala Peter in Robi,« je tekmo v zelo enakovrednih pogojih videl Jurij Tepeš.Dodal je: »Ker so bili na preizkusu letalnice poleti predolgi, je vodstvo tekmovanja potegnilo ročno zavoro. Žal je žirija v sredo vlekla napačne poteze.« Brez finala so ostali Anže Lanišek (35.), Tomaž Naglič (40.), Cene Prevc (46.), Rok Justin (58.), Mitja Mežnar (58.) in Matjaž Pungertar (61.). Današnja tekma posameznikov se bo začela ob 15.15, kvalifikacije pa ob 14. uri.

Primerjava rekordnih sezon

FIS

PODATKI

Gregor

Schlierenzauer

Peter

Prevc

Avstrija

Slovenija

2008/2009

2015/2016

SEZONA

27

27

ŠTEVILO TEKEM

13

14

ŠTEVILO ZMAG

ŠTEVILO UVRSTITEV

NA STOPNIČKE

20

20

ŠTEVILO

OSVOJENIH TOČK

2083

2123