Ducata slovenskih smučarjev skakalcev, ki so se včeraj zjutraj zbrali pod uro na železniški postaji v Ljubljani, od koder so se z vlakom odpeljali v Planico na finale svetovnega pokala s kar štirimi tekmami od danes do nedelje na letalnici, so se najbolj razveselili mimoidoči. Predvsem mladi, ki so hiteli v šolo in na fakulteto, so prepoznali znane obraze in priložnost takoj izkoristili predvsem za fotografiranje in zbiranje avtogramov. Slovenska zračna eskadrilja pod vodstvom kapitana Gorana Janusa je bila optimistično razpoložena. Več kot 60 predstavnikov medijev je na vlaku najbolj oblegalo vladarja svetovnega pokala Petra Prevca, ki je krožil od kabine, v kateri je delal družbo strojevodji, pa do zadnjega vagona, v katerem so bili predstavniki največjih tiskanih medijev v Sloveniji.

»Finale se je zame začel zjutraj z vožnjo iz Gorenjske v prometno Ljubljano na železniško postajo. V meni je veliko pozitivnega razburjenja, ki bo raslo vsaj do prvega poleta na letalnici, verjetno pa bo zraven še nekaj negotovosti. Nato bo vse odvisno od prvega poleta. Če bo dober, da bom dosegel spodobne metre in varno pripeljal do izhodnih vrat v izteku, bo napetost malo popustila, sicer bo kriza,« je bil iskrenPeter Prevc. S tem, da bo šel v današnjo tekmo zgolj z enim poletom za trening, ima letos izkušnje že iz Vikersunda, kjer je zmagal Kranjec, Prevc pa je bil četrti. Priznal je, da mu poleti poberejo več energije kot tekme na klasičnih skakalnicah, za nameček ima doma še več obveznosti do navijačev in novinarjev, obiskati mora številne šotore s sponzorji.

Robert Kranjec je bil varuška

Ker je Prevc letos izjemno uspešen, ne odšteva dni do konca sezone. »O tem, kako bom v nedeljo dvignil veliki kristalni globus, še nisem razmišljal, saj enostavno ni bilo časa. Za nameček nisem tip človeka, ki bi si s tem belil glavo. Čustva so sicer del športa, eni jih izražajo bolj, drugi manj. Sem tip človeka, ki se veseli le kratek čas. Težko sem dolgo časa v stanju evforije. Skoki so iz mojega hobija postali poklic in na skakalnici moraš biti preudaren, sicer zaradi nepremišljenosti hitro končaš v bolnišnici,« je razlagal Prevc, ko je vlak ustavil na Jesenicah, od koder so potovanje nadaljevali z avtobusom.

Če je Peter Prevc medijsko najbolj oblegan slovenski športnik, je vedno nasmejani Jurij Tepeš naredil največ selfijev z navijači, ki so mu še dvignili moralo pred Planico, kjer je dosegel obe zmagi v dosedanji karieri v svetovnem pokalu. Najbolj izkušeni Robert Kranjec, ki bo že šestnajstič v karieri za konec sezone tekmoval v Planici, je bil še varuška, saj ga je spremljala hči Pika Felicija. »Drugače od lani, ko sem bil v slabi formi, je letos počutje veliko boljše. V posebnem točkovanju svetovnega pokala za polete želim biti med najboljšimi tremi, sicer pa predvsem uživati,« je bil iskren Kranjec, ki mu je krila dal tudi zadnji trening na obnovljeni Bloudkovi velikanki, na katerem sta oba z Anžetom Laniškom pristala pri 146 metrih. Po koncu sezone ga najprej čaka dopust z veliko potapljanja in spusti do globine 40 metrov v Indoneziji, nato pa operacija, ko mu bodo iz oktobra zlomljene roke odstranili ploščice in žice, da bo lahko znova normalno stegnil roko.

Ko so skakalci dopotovali v Planico, so nestrpno pričakovali preizkus letalnice, ki se je zaradi veliko dela z utrjevanjem snega na doskočišču začel z enourno zamudo. A splačalo se je počakati, saj je 28 predskakalcev, med katerimi je otvoritveni skok znova naredil 26-letni Rožle Žagar (189 metrov), v dveh serijah izvedlo pravi festival poletov čez 200 metrov. Medtem ko so delavci še urejali okolico letalnice in se je slišal zvok žag, kladiv in lopat, so iz izteka odmevali vriski veselja. Skakalci so namreč kot po tekočem traku popravljali osebne rekorde in se vpisovali v klub dvesto.

Tilen Bartol je imel v nogah svetovni rekord

Tilen Bartol je imel v nogah nov svetovni rekord, a je po doskoku pri 252 metrih padel. Z akijem so ga odpeljali na pregled k zdravniku, ki pa ni pokazal poškodb, zato je že po petih minutah stopil pred novinarje. »Super. V zraku sem začutil, da bo šlo predaleč, videl sem le še ravnino, zato sem začel zavirati. Ker sem moral skrajšati polet, sem tudi padel, sicer pa je letalnica super pripravljena. Žal daljava ne velja, a sem vseeno zadovoljen. Tudi z zdravjem je vse v najlepšem redu,« je povedal Tilen Bartol iz Loškega Potoka, član SSK Ihan, kamor je prestopil iz ljubljanske Ilirije. Serijo poletov čez 200 metrov je odprl Aleš Hlebanja, domačin iz bližnjega Nordijskega društva Rateče Planica. Prvi polet čez 200 metrov v zgodovini kluba je še posebej navdušil njegovega predsednika Roberta Kerštajna, nekdanjega reprezentanta v smučarskem teku. Izjemno predstavo je pokazal Ernest Prišlič iz Zagorja s poletoma 239 in 246 metrov. Včeraj je še bolj obžaloval, da doslej v svetovnem pokalu ali na poletni veliki nagradi še ni osvojil točk, kar je pogoj, da lahko nastopiš na poletih v konkurenci.