Četrtki so bili ponavadi v Planici rezervirani za poskusni skok in kvalifikacije, tokrat pa so se skakalci že ta dan pomerili za točke in slavo, saj so v dolini pod Poncami nadomestili odpadlo tekmo iz nemškega Titisee-Neustadta. Sonca sicer v Planici tokrat ni bilo, a to ni pokvarilo odličnega vzdušja, ki so ga pripravili številni gledalci (zbralo se jih je okoli 20 tisoč), ki so bili nagrajeni z zmago slovenskega šampiona.

(Foto: Luka Cjuha)

Prevc poskrbel za fenomenalni zaključek

Peter Prevc je bil po prvi seriji na tretjem mestu, a je za vodilnim Nemcem Severinom Freundom zaostajal le za 2,5 točke, torej je bil boj za zmago povsem odprt, vanj pa je bil vključen tudi Robert Kranjec, četrti po prvem skoku. V finalni seriji so se tik pred nastopom Kranjca nekoliko izboljšale razmere in Kranjčan je poletel 241,5 metra ter z daljavo dneva vrgel rokavico trem tekmovalcem za njim. Prevc je nato z dodatno znižanega zaletišča poletel 232,5 metra in ob visokih ocenah prepričljivo ugnal reprezentančnega kolega, Norvežan Johann Andre Forfang za njim pa je pristal pri 226 metrih in se vrinil med Slovenca. Ostalo je le še čakanje, ali bo Freund Prevcu preprečil rekordno zmago. Nemec ni zdržal pritiska in je z 216 metri padel na četrto mesto ter ostal brez stopničk, na katere se je na veselje množice slovenskih navijačev poleg velikega zmagovalca Prevca povzpel tudi Kranjec.

»Zame je vedno vsaka zmaga posebna, tako kot se je danes izšlo, da je Robi uspeh dopolnil s tretjim mestom, to pa je sploh super. Ne spomnim se, da bi bilo kdaj že v četrtek toliko gledalcev. Prideš na rampo in zagledaš ljudi in vso to norišnico. A zbral sem se za skok, tako zaključiti dan, kot smo ga danes, to je res fenomenalno,« je takoj po zmagi dejal Peter Prevc.

(Foto: Luka Cjuha)

Rekordi Schlierenzauerja padajo drug za drugim

Prevc je bil s 13 zmagami v eni sezoni že nekaj časa izenačen z Avstrijcem Gregorjem Schlierenzauerjem, v lovu na rekordno 14. pa mu je nekajkrat ponagajalo tudi vreme, ki je povzročilo odpoved tekem v Wisli in Titisee-Neustadtu. V Planici pa je danes slovenski skakalni as iz Dolenje vasi izkoristil že prvo priložnost in se polastil rekordne znamke, ki jo bo težko preseči. Prevc je postal lastnik rekorda tudi po številu osvojenih točk v eni sezoni, pred zadnjima tekmama jih ima že 2.123 (do zdaj je bil rekorder Schlierenzauer z 2.083 točkami), Avstrijca pa je ujel tudi z 20. letošnjimi stopničkami in tudi ta rekord bi utegnil jutri ali v nedeljo pasti.

»Zaenkrat o vsem tem še nisem razmišljal. To je rekord, treba pa je pogledati, koliko tekem je imel on, da jih je dosegel,« je v pogovoru za STA dejal Prevc, ko pa je dobil odgovor, da je Schlierenzauer do rekordov prišel z istim številom tekem kot on, pa je z nasmeškom dodal: »Potem je v redu. Da mi ne bo kdo kaj naprej metal ...«

(Foto: Luka Cjuha)

O izjemnih dosežkih kolega je pohvalne besede našel tudi drugi današnji slovenski junak Robert Kranjec. »To, kar je Peter letos prikazal, je občudovanja vredno. Spoštujem ga, občudujem. V njegovi družbi je zelo prijetno. V tej ekipi je 'fajn'. Od nekdaj sem si to želel. Ko smo skakali s Primožem Peterko, Petrom Žonto in Damjanom Frasom, je imel nekdo dobro sezono, nobenega drugega pa ni bilo zraven. En je bil dober, ostali smo pa zadaj valjali,« je izjavil za STA.

Slovenski uspeh na četrtkovi tekmi v Planici so dopolnili Jurij Tepeš na 8. mestu, Jaka Hvala je bil 26., Anže Semenič pa 28.

Kljub osmemu mestu Tepeš ni bil zadovoljen. »Nimam pravega občutka. V Planici sem sposoben veliko več. To bi bil super rezultat za 120-metrsko ali pa 90-metrsko skakalnico. Na velikankah pa sem sposoben več. Nekako se ne najdem celo sezono. Tekma je bila v slogu sezone,« je zmajeval z glavo zmagovalec zadnje lanske tekme v Planici.

(Foto: Luka Cjuha)

Janus: Jutri gremo po novo zmago

»Precej mi je odleglo danes, to je lep uvod v Planico. Prvi skok sicer ni bil čist, v finalu smo to popravili. Imamo prvega, tretjega in osmega skakalca, nove mejnike, Peter je zdaj sam na vrhu s 14 zmagami, to je res super,« je po tekmi za STA dejal trener slovenske reprezentance Goran Janus. »Čestitke so letele z vseh strani, prišli smo na svoj račun. Za jutri je najbolj pomembno, da se skoncentriramo na samo tehniko in da, gremo na novo zmago,« je še dodal.

500. tekma Kasaija

Posebno omembo si tokrat zasluži tudi japonski veteran Noriaki Kasai, ki je že 500. nastopil na tekmi svetovnega pokala, zato je nastopil tudi s posebno startno številko 500. 43-letni Japonec se je dobro odrezal in osvojil 6. mesto.

(Foto: Luka Cjuha)