Po svetovnem prvenstvu na Holmenkollnu, kjer so slovenski biatlonci bistveno popravili bled vtis sezone, se danes v Hanti-Mansijsku z žensko sprintersko preizkušnjo (ob 14:15) končuje finalni del tekem svetovnega pokala. Motiv in moč za pot v Rusijo je imela le še trojica Teja Gregorin, Anja Eržen in Miha Dolžan. »Mislim, da zmorem več, kot sem pokazala na Holmenkollnu. Vendarle bi rada kakšno tekmo končala tudi med dvajseterico,« je motivirana Teja Gregorin. Trenutno je na 48. mestu svetovnega pokala, z najslabšo bero desetletja pa se je že sprijaznila. Tudi na SP je z najboljšim izidom, 23. mestom, daleč zaostala za svojimi najboljšimi nastopi na velikih tekmah, ko od leta 2007 dalje nikoli ni bila slabša kot enajsta.

Od sezone sta se poslovila tudi Klemen Bauer in Jakov Fak. Pri slednjem se je videlo, da je na Holmenkollnu tekmoval z zadnjimi moči. Od strokovnjakov je bilo že med prvenstvom moč slišati, da dela na tako polnih obratih, da lahko znova zboli. Z Rusijo zato ni niti tvegal. Da bi poskušal izboljšati 32. mesto v skupnem seštevku ali lovil vsaj ene stopničke zime… Ne, Jakov Fak ni biatlonec za male izzive in raje že misli na novo sezono. Klemen Bauer pa se je že pred odhodom v Oslo odločil, da sezone ne podaljša: »V štafeti, kjer nisem bil slab, sem se znova povsem izčrpal. Nerad, a moral sem odnehati. Po taki sezoni z boleznijo in nihanji potrebujem počitek, da maja lahko začnem sistematično na novo. Tudi državna prvenstva in kakšne privatne ekspedicije bodo počakale. Dolga leta po sezonah nisem počival, zdaj moram.« Kljub mononukleozi v pripravljalnem obdobju je letos dosegel pet uvrstitev med trideseterico v svetovnem pokalu, medtem ko se številni po tej bolezni še dolgo ali nikoli ne vrnejo na staro raven.

Vodstvo reprezentance glede »polovičarskega« pristopa nad reprezentanti ni izvajalo pritiska. S stanjem na lestvici Pokala narodov so sprijaznjeni. Moški so na 16. mestu (lani deseti), ženske 18. (lani 17.), bolj pa so usmerjeni v prihodnost. »Skregali in stepli se ne bomo,« pravi Marko Dolenc, predsednik panoge. »Ko smo lani prevzeli delo, smo dobro vedeli, v kaj se spuščamo. Vedeli smo, kakšna je baza reprezentance. Da je le Jakov Fak in še nekaj posameznikov. Vedeli smo, v kakšni situaciji so klubi, sistem, panoga in da se lahko kaj takega zgodi. Vemo, da se to ne popravi v 14 dneh, pač pa je to projekt za deset let. Delamo vse, da bo v začetku aprila sistem v biatlonu doživel spremembe, a ne bodo revolucionarne,« pravi Dolenc. mm