V HSE so se odločili poiskati vlagatelje, ki bi kupili za 285 milijonov evrov njihovih obveznic in na ta način zaprli finančno konstrukcijo gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ 6). »S finančnim direktorjem Stojanom Nikolićem sva imela minuli teden finančni 'roadshow' in obiskala več kot 50 vlagateljev v Frankfurtu, Londonu, Rotterdamu, Amsterdamu, Haagu, Parizu, Münchnu in Ljubljani. Gre za primeren način predstavitve družbe potencialnim ključnim vlagateljem obveznic, ne pa da v ta namen najameš svetovalce,« pojasnjuje Blaž Košorok, generalni direktor HSE. Že prihodnji teden bo predvidoma znano, kakšen je interes tujih vlagateljev. Zaradi 1,4-milijardnega projekta TEŠ 6 se je Holding Slovenskih elektrarn (HSE) že pred časom znašel v hudih finančnih škripcih.

Neuradno: v TEŠ naj bi odpustili prvih sto zaposlenih

Po neuradnih informacijah naj bi v TEŠ odpustili od 100 od 300 zaposlenih. Na vprašanje, ali to drži, Košorok odgovarja: »Tega ne želim komentirati, ker je to stvar pogovorov in pogajanj med socialnimi partnerji in vodstvom TEŠ.« V TEŠ, ki je lani neuradno pridelal kar 50-milijonsko izgubo, pa priznavajo, da že pripravljajo vse potrebno za racionalizacijo in optimizacijo poslovanja ter novo sistematizacijo delovnih mest.

»V tem trenutku ne moremo natančno ovrednotiti številk, po katerih povprašujete. Dejstvo je, da se je z začetkom delovanja bloka 6, neobratovanjem bloka 5 in omejenim delovanjem bloka 4 zmanjšala potreba po nekaterih delovnih mestih, torej po zaposlenih, ki so bili doslej na danes nedelujočih blokih. O konkretnih ukrepih racionalizacije poslovanja bomo javnost obvestili, vsekakor pa ne prej, dokler ne bomo vsega uskladili s socialnimi partnerji,« uradno pojasnjujejo v TEŠ.

Župani iz Šaleške doline grozijo

V uredništvu smo pridobili poziv s prvopodpisanim velenjskim županom Bojanom Kontičem, v katerem člane uprave HSE poziva, naj zaradi napovedanega odpuščanja v TEŠ najpozneje do 21. marca določijo nov termin izredne seje občinskih svetov Velenja, Šoštanja in Šmartnega ob Paki. Za ponedeljek je bila namreč sklicana izredna seja občinskih svetov, ki pa se je Košorok in Nikolić nista udeležila, saj sta v tujini iskala morebitne vlagatelje za obveznice HSE. »Če do tega zadnjega roka zaradi vaše neudeležbe ne bo mogoče sklicati izredne seje, jo bomo sklicali v Ljubljani. Če bo treba, tudi pred poslopjem vlade,« še piše v pozivu.

»Te grožnje niso vredne komentarja. To kaže predvsem na nervozo pisca in na to, da ne razume korporativnega upravljanja,« grožnjo iz Šaleške doline komentira Košorok. In dodaja, da so se v HSE do zdaj vedno odzvali na pozive in dajali potrebna pojasnila o poslovanju odvisnih družb, še posebno o poslovanju TEŠ in Premogovnika Velenje ter predstavnikom lokalnih oblasti dali vsa potrebna pojasnila. »Vsekakor pa ni običajna poslovna praksa, da HSE določa datume izrednih sej mestnih ali občinskih svetov v Šaleški dolini ali kateri koli drugi slovenski občini, kot tudi ni naloga županov, da se s političnim vmešavanjem vpletajo v vodenje gospodarske družbe. Gre žal za tipično slovensko navado, ki je skregana z vsakršno poslovno logiko. Vsakršno vmešavanje politike v trenutno reorganizacijo skupine HSE tej bolj škodi, kot koristi,« še dodaja.

Lanskih rezultatov ne razkrivajo

Na HSE smo naslovili vprašanja o lanskih poslovnih rezultatih in ali držijo medijske navedbe, da so za lansko poslovanje dobili revizorjevo mnenje s pridržkom. V HSE pravijo, da nadzorniki še niso obravnavali lanskih poslovnih rezultatov, zato jih ne razkrivajo. Ob revizorskem pregledu za prvih devet mesecev lani pa so v HSE prvič po dveh letih dobili revizorjevo mnenje brez pridržka, enako pričakujejo tudi za vse leto 2015.

Na vprašanje, ali drži, da izguba dolgoročnega posojila z EIB v višini 110 milijonov evrov pomeni resno grožnjo unovčitvi 440 milijonov evrov državnega poroštva ter s tem konec šaleške energetike in celotne skupine HSE oziroma prodajo tujcem, v HSE odgovarjajo, da to ne drži. »Navedeno posojilo je že bilo refinancirano in ne predstavlja grožnje za unovčitev državnega poroštva. Največjo grožnjo je v preteklosti predstavljalo dejstvo, da finančna konstrukcija za gradnjo bloka 6 ni bila zaprta in da smo šele v zadnjem letu izdelali načrt za dolgoročno vzdržno strukturo financiranja in zagotavljanja likvidnosti za celotno skupino HSE. Prva dva koraka sta bila narejena z aneksi h kreditnim pogodbam med TEŠ in EIB ter EBRD, s katerimi smo uspeli trajno urediti vse kršitve zavez iz preteklosti, in z najetjem kratkoročnega premostitvenega posojila za leto 2016. Zadnji korak in dokončno zaprtje finančne konstrukcije bo zagotovitev dolgoročnega finančnega vira v obliki predvidene izdaje obveznic,« odgovarjajo v HSE.