Natanko dve leti po zasavski stavki rudarjev Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH), ki so pravico tri dni iskali 180 metrov pod zemeljskim površjem, so se odmevnega dogodka v sodelovanju z Rudarskim muzejskim in etnološkim društvom Perkmandeljc spomnili s fotografsko razstavo, v nedeljo pa bodo pred vhodom v jamo v Trbovljah postavili še spominsko obeležje. A čeprav so si rudarji pred dvema letoma izpogajali vrsto pravic, med drugim tudi predčasno upokojevanje, se jih je za to možnost odločilo zelo malo, kot tudi za samozaposlitev. V tem primeru bi se namreč morali odreči odpravninam, zato so se raje do zadnjega oklepali zaposlitve v državnem podjetju, kjer je bilo zato konec minulega leta namesto 36 zaposlenih še 88 delavcev.

Te zgodbe bo kmalu konec

A medtem ko prvega sindikalista med rudarji Antona Lisca veseli, da je še dovolj zaposlenih, čeprav se zavedajo, da bo »te zgodbe kmalu konec«, novi direktor RTH Janez Žlak zaskrbljeno pričakuje, da bržkone tudi na tokratnem razpisu za premije za samozaposlitev ne bo prav velikega zanimanja, zato bodo poskušali večino zaposlenih po mehkih korakih spraviti do upokojitve. Konec leta mora biti namreč v družbi zaposlenih le še 36 ljudi, do julija prihodnje leto pa bodo število skrčili na končnih 24 zaposlenih, ki bodo sodelovali pri zaključnih postopkih zapiranja rudniškega podjetja.

V ta namen bodo letos iz državnega proračuna prejeli 17 milijonov evrov, ki jih bodo poleg odpravnin oziroma premij za samo- ali prezaposlitev porabili še za sanacijo degradiranih rudniških površin, ureditev Keršičeve ceste v Trbovljah, ceste na Nasipih proti trgovini Sam in kanalizacijo v okolici upravne stavbe pa tudi asfaltiranje industrijske povezave med Trbovljami in Hrastnikom, kjer se zdaj mnogi vozijo na lastno odgovornost. »Glede tega in drugih manjših projektov v hrastniški občini se bomo s predstavniki občine sestali v ponedeljek,« je o težko pričakovani naložbi v omenjeno cestno povezavo, ki precej skrajša pot iz Trbovelj v Hrastnik, dejal Žlak.

Odprodali bodo tudi stanovanja

Poleg temeljite sanacije degradiranih površin ima družbo do zaprtja leta 2018 še eno ključno obveznost, in sicer odplačilo 12 milijonov evrov starih posojil. Prvi obrok morajo poravnati do konca meseca, naslednjega do septembra in v takšnem ciklu nato še prihodnje in zadnje leto poslovanja. Dobra 2 milijona evrov, kolikor znaša obrok, so tokrat zagotovili z odprodajo premoženja, je pojasnil Žlak, a dodal, da zgolj kupnine od rudniškega premoženja ne bodo dovolj za plačilo vseh obveznosti, ki jih ima družba.

Tako bodo v prihodnjih mesecih opravili cenitev hčerinske družbe Spekter, ki upravlja več kot 2000 stanovanj po Zasavju, in jo poskušali prodati do julija prihodnje leto. Ciljajo predvsem na republiški stanovanjski sklad, je dejal Žlak, računajo pa, da bodo za eno redkih zasavskih podjetij v dobri kondiciji iztržili od 12 do 15 milijonov evrov. To bi zadostovalo za kritje vseh kreditnih obveznosti RTH, v nasprotnem primeru pa bi družbi vnovič lahko grozila prisilna poravnava ali stečaj, ocenjuje Žlak. Povedal je še, da se s prodajo stanovanj pogoji za najemnike ne bodo bistveno spremenili, saj je oddajanje neprofitnih stanovanj zakonsko urejeno, bodo pa stanovanja, starejša od 40 let, najemniki imeli priložnost tudi odkupiti.