V Sloveniji lahko vidimo kar nekaj novih hiš, ki upoštevajo elemente stavbarske dediščine. Zgornji del hiše smo opremili z leseno fasado, kjer so izrezani vzorci, ki se ponovijo tako na leseni kot na kovinski balkonski ograji. Z zgraditvijo smrekove fasade smo hišo tudi optično zmanjšali, barvo lesa pa smo izbrali glede na barvo ostrešja, ki je že bilo na hiši.

Funkcionalno je lepo, lepo je funkcionalno

Vhod v hišo nas vodi po kamnitem stopnišču mimo lesenega korita za rože, ki stoji na kovinski ograji. Našli smo zanimivo rešitev za zavito stopnišče, kjer smo morali v prvi vrsti poskrbeti za varnost, prav tako pa smo dobili dodaten prostor za skladovnico drv. Ta se zaradi odprtega sistema kovinske ograje zračijo in sušijo, leseno korito pa jim zagotavlja streho. Tu bi bilo možno uresničiti tudi druge izvedbe, lahko bi denimo naredili zavit lesen ročaj, ker pa so nam všeč cvetlične dekoracije, je bil ta vhodni prostor zelo primeren za cvetlično korito, ki je estetski »pozdrav« vsakomur, ki vstopa v hišo. Poleg tega je lahko cvetlični okras zasnovan tako, da je privlačen v vseh letnih časih, ali zasaditev vsake toliko časa spremenimo in vhod bo vedno znova in znova dobil svoj čar.

Hiša ima dolg balkon, zato smo ograjo zasnovali malo drugače. Celotna ograja ima lesen ročaj, ki združuje na eni strani lahkotno kovinsko, na drugi strani pa masivno leseno ograjo. Kovinska ograja je zgrajena iz tanjših palic z ornamentom – bunkico, lesena pa je iz debelejših lesenih deščic. Poleg tega sta ograji zasnovani kot pozitiv in negativ druga drugi. V prvi vrsti je ograja v funkciji zaščite in varnosti, zato naj bo čvrsto izdelana, poleg tega pa se nanjo radi naslanjamo. Če imamo majhne otroke, bomo seveda izbrali bolj zaprto ograjo.

Nadstrešek na terasi je naša zunanja dnevna soba

Ker smo si želeli, da bi na terasi bivali v vseh letnih časih, smo nanjo postavili nadstrešek. Izvedba je enostavna, uporabili smo kar nekaj detajlov, ki ga naredijo zanimivega. Tako smo za samo senčenje poleg strehe postavili tudi vertikalni steni, ki sta kot »lojtrici«, kakršne je mogoče najti na kozolcih. Pritegneta nas strop, ki je sestavljen iz lesenih trikotnikov, in dekoracija iz brezovih vej okoli stebrišča. Pri bivanjskih nadstreških je pomembno, da združujemo tako uporabnost kot estetskost, saj je to nadstrešek, pod katerim bomo veliko bivali in se je za njegovo izvedbo vredno potruditi. Urediti je treba statiko, ki je tu urejena s konstrukcijo in temeljenjem oziroma sidranjem v tla ter v steno. Ne smemo pozabiti niti na to, kam bo tekla voda. Nadstrešek opremimo z vrtno garnituro, raznimi lučmi, okraski, ki jih lahko izdelamo sami, morda tudi rožami ali zelišči v loncih … Razmislimo pa tudi, iz kakšnega materiala bodo tla. Če smo radi zunaj bosi, bo les pravi za nas.

Pri opremljanju okolice se lahko vrnemo k stavbarski kulturni dediščini, dodamo pa ji tudi novo

Pogled s terase se nam ustavi na pergoli, ki je nadstropje nižje, ob izhodu iz kleti. Ta ima pridih rustikalnega, saj smo uporabili loke. Oboke najdemo na sami hiši, zato smo zaokroženi element ponovili. Pergolo smo opremili s platnenim senčilom, prebivalci pa so se domislili krasnega detajla in platno je dobilo potiskan vzorec. Za preobrazbo okolice včasih ne potrebujemo veliko, to so lahko domiselni detajli, ki dajo lepoto naši ureditvi. Les je zagotovo material, ki za domišljijo nima omejitev. Odlično se dopolnjuje s kamnom, kovino in glino, kar lahko vidite na hiši zgoraj. (fg)