Po korakih do celote

Pomembno je, da se izgradnje letne kuhinje lotimo celostno, toda do želenega cilja vendarle pridemo po korakih. Najprej si zapišimo vse ideje o tem, kakšno kuhinjo si želimo, kaj bomo pripravljali, ali potrebujemo žar ali kamin, ali si želimo kuhinjo, ki bo namenjena zgolj kuhanju ali bomo poleg kuhinje postavili še stole in mizo, na kateri bomo uživali pripravljeno hrano ...

Pri izgradnji letne kuhinje je priporočljivo upoštevati tudi druge elemente v prostoru. Če je okolica še prazna, imamo več možnosti za razmislek, kam postaviti letno kuhinjo in kam druge elemente vrta. Zelo dobro je, da si izoblikujemo zamisel za celoten zunanji prostor, saj nam bo to pri gradnji prihranilo veliko časa in denarja. Zato naredimo načrt, kako bomo urejali okolico in kdaj pride na vrsto letna kuhinja.

Temelje, ki so pomembni za postavitev nadstreška nad letno kuhinjo lahko tako naredimo hkrati z drugimi temelji. Če bomo upoštevali izgradnjo po korakih, bomo zagotovo zadovoljni s končnim rezultatom. Dela si namreč skladno z načrtom lahko sledijo v zaporedju. Tako tudi ne pozabimo na pravočasno napeljavo elektrike in vode do predvidenega mesta in svetila so tedaj lahko vgrajena kar v nadstrešek.

Odličen izolator in trajen material

Leseni nadstrešek je za letno kuhinjo dobra izbira. Les je namreč odličen izolator, kar pomeni, da nam bo pod nadstreškom v sončnih dneh manj vroče. Kakovostno bivanje pod njim nas le še dodatno spodbudi k pripravi hrane, obedovanje v senci pa še poveča tek ob pripravljenih dobrotah.

Kot gradbeni material je les do narave prijazen, trajen in elastičen. Pri leseni konstrukciji uporabimo lepljen les, ki je stabilnejši. Tudi njegovo vzdrževanje je preprosto, saj ga prebarvamo le vsakih nekaj let. Les, ki je pod streho, pa vzdrževanja skoraj ne potrebuje.

Ključni dejavniki

V letno kuhinjo moramo pripeljati vse potrebne napeljave. Navadno potrebujemo elektriko in vodo, lahko tudi plin. Postaviti moramo statično dovolj ojačen nadstrešek, ki bo zdržal veter, pozimi pa tudi sneg ali dodatno težo. Morda bomo na streho letne kuhinje postavili še teraso za sončenje, kar terja spremembo statike pri nadstrešku. Če bomo v kuhinji postavili kamin, bo imel ta tudi dimnik, zato mora biti na strehi nadstreška urejena ustrezna zaščita. To je lahko pločevina, kamen (prodnjak) ali zelena streha.

Za trajnost kuhinje je pomembno, da poskrbimo za zadrževanje in odvodnjavanje vode. Nadstrešku lahko dodamo tudi senčila ali zastore, ki bodo ustvarili dodatno senco in zasebnost. Pomemben dejavnik pa je tudi razdalja do zelenjavnega vrta. Če je ta v bližini, toliko bolje.

Detajli, ki polepšajo celoto

Zagotovo je zelo lepo, če so napeljave skrite v tleh in nadstrešku. V lesen nadstrešek lahko skrijemo električne napeljave za svetila, ta pa poglobimo v les. Prav tako lahko v leseno stebrišče vgradimo cevi za odvodnjavanje. Letno kuhinjo si lahko bogato opremimo z različnimi materiali, kombiniramo pa tudi barve – bodisi podobne bodisi kontrastne. Z malce kreativnosti bo vaša kuhinja popolnoma personalizirana, morda ji boste dodali celo tablo z dnevnim menijem … Dober tek! (sč)