Husqvarnina rešitev za košnjo velikih površin so njihove kosilnice rider s spredaj nameščenim kosiščem. Obljubljajo enostavno obvladovanje velikih površin, izjemno okretnost in možnost uporabe skozi vse leto.

Preizkušali smo terensko obnašanje riderja Husqvarna R 214TC s 94 centimetrov širokim kosiščem s tremi noži. Pred uporabnikom kosišče, za njim pa zmogljiv dvovaljni motor, ki je glavni razlog za vsestransko uporabnost riderja. Motor z močjo 12,8 kW (pri 3100 obratih na minuto) je namreč dovolj zmogljiv, da lahko rider uporabljamo z dodatno opremo – na primer s snežno desko ali frezo, ščetko za pometanje, posipalnikom, prikolico in drugim.

Priročna prikolica

Mi smo preizkusili ščetko za pometanje in prikolico. Čeprav je zaradi riderjevega dvokolesnega pogona ta namenjena zgolj za uporabo na ravnih površinah, rider z njo postane vsestranski spremljevalec na terenu. Z njo prevažamo orodje za vrt, drva, tudi manjše količine peska in zemlje, saj ima model trailer profi prekucni keson (v nasprotju s trailerjem 275, ki nima te možnosti, a ima enako nosilnost in le malo manjše dimenzije). Nosilnost obeh prikolic je 225 kg, a pri husqvarni svetujejo, da z riderji s pogonom na dve kolesi ne vlečemo bremen z bruto težo več kot 110 kilogramov. Ob 42 (trailer 275) oziroma 53 kilogramov (trailer profi) težki prikolici pomeni to največ 70 kilogramov bremena. Takšno prikolico si zato najbolj predstavljamo kot način za transport orodja in materiala na vrt ter za prevoz zelenih rastlinskih ostankov po obrezovanju sadnega drevja, žive meje in podobnega. Posebej moramo pohvaliti manevriranje s prikolico pri vzvratni vožnji in obračanju. Zglobni riderji so že sicer izjemno okretni, kar se ne spremeni niti, ko imamo zadaj pripeto naloženo prikolico. Za na centimeter natančno vzvratno vožnjo in parkiranje ne potrebujete posebnih spretnosti, vzvratno pa rider s prikolico obrnete na nepredstavljivo majhnem mestu. Za tako dober nadzor sta poleg zglobne konstrukcije pomembna tudi odlična odzivnost riderja na premike krmila in brezstopenjski hidrostatski menjalnik na pedalu, zaradi katerega je nadzor nad hitrostjo gibanja zelo natančen.

Neulovljivi pri nadzoru

Zglobno krmiljenje prinaša izjemno majhen obračalni krog in izboljšan nadzor pri košnji okrog ovir. Pri obračanju riderja TC 214TC se obračajo zgolj kolesa pod zadnjim delom stroja in ne celotna zadnja stran, kakor je bilo običajno pri starejših modelih takšnih kosilnic. Spredaj nameščeno kosišče in zglobno krmiljenje sta odlična kombinacija za košnjo na površini, ki jo na številnih mestih prekinjajo drevesa, grmovje in gredice. V nasprotju s traktorskimi kosilnicami, ki imajo kosišče nameščeno med kolesi, je lovljenje idealne linije košnje okrog grmovja z riderjem enostavno, s kosiščem pa lahko sežemo celo pod grmovje ali pod klop, zato ni presenetljivo da riderje za košnjo pogosto izberejo v parkih in arboretumih.

Kaj pa zahtevnejši teren?

Riderji (sploh tisti z dvokolesnim pogonom) so v prvi vrsti namenjeni velikim ravnim površinam. Velika kolesa in zmogljiv motor preizkušenega modela omogočajo, da pokosimo tudi kakšen položnejši klanec, sploh kadar kosimo po suhi površini – na zdrsovanje koles namreč najbolj vpliva vlažna trava. Riderji torej niso namenjeni zgolj za košnjo po urejenih parkih z lepo zeleno travo. Tudi na visoki travi se dobro obnesejo. Višino košnje nastavljamo desetstopenjsko, na spodnji strani kosišča pa lahko odstranimo sredinski element in BioClip mulčenje zamenja izmet zadaj. S takšno predelavo ki vzame le nekaj minut (odvijemo tri vijake), lahko z zmerno hitrostjo kosimo tudi dvajset centimetrov visoko travo.

Uporabnost ščetke

Rider smo imeli priložnost uporabljati tudi z vrtečo se ščetko za pometanje. Dodatek je izvrsten za čiščenje betona in asfalta, še posebej se je izkazal na tlakovcih, kjer so goste ščetine odstranile trdno priraščen mah. Resni očiščevalni podvigi torej niso ovira, kajti ščetka je zmogljiva in odstrani tudi zasušene nečistoče. Ker je čiščenje hitro, se lahko lotimo dela na velikih površinah – parkiriščih, trgih, cestah in dovoznih poteh. Pesek, blato, mah, listje in celo suh sneg lahko torej pometamo strojno. Delo je enostavno, ščetko pa lahko za nekaj stopinj tudi zasukamo v levo ali desno, da natančneje določimo smer pometanja. Pri čiščenju suhe površine se lahko okrog riderja precej praši, čeprav je sprednja stran ščetke zaradi tega delno zakrita s ponjavo. Pametno je, da čistimo v brezvetrju oziroma s smerjo vetra. Za ščetko lahko torej zapišemo, da je resna čistilna naprava, primerna tudi za profesionalno uporabo. Delo z njo ni prav nič zahtevno, nas je pa pred odlično zmogljivostjo malo jezila z namestitvijo, ki nam je z nekaj zagatami vzela nekaj ur. Tako specializiran dodatek seveda ni namenjen hitri vsakodnevni menjavi, a že z manjšimi spremembami bi namestitev postala uporabniku prijaznejša.

Temelj za celoletno uporabo

Naš končni sklep je, da je Husqvarna R 214TC odličen primer »kolesne« kosilnice. Je okretnejša kot podobni traktorji, kosi odlično, uporabniku pa se približa z enostavno uporabo in logičnim upravljanjem. Temu v prid govorijo način košnje in tudi tiste manj opazne malenkosti, ki potrjujejo, da je naprava razvita z mislijo na težave, ki bi jih lahko imel uporabnik. Velika posoda za gorivo je prosojna in ima veliko odprtino, ves nadzor poteka na desni strani, ključ za vžig pa je opremljen celo s plastičnim zatičem za odpiranje zaponk, ki zapirajo pokrov motorja. Rider 214TC je velik stroj, dovolj zmogljiv kot osnova za nameščanje dodatkov, ki razširijo njegovo uporabnost skozi vse letne čase.

Jošt Bukovec