V nadaljevanju preberite, kaj nas je prepričalo in kako je Husqvarna poskrbela za še bolj varno in udobno delo. O učinkovitosti košnje z vrtnim traktorjem verjetno ni treba posebej razpredati. S traktorsko kosilnico se dobi zares lepo trato, kljub temu da sprednji kolesi del trave povozita.

Tok zraka namreč dvigne tudi poležano travo, ki jo pokosita rezili, skriti v robustnem kosišču. Rezili traktorja CTH 194 lahko nastavimo med 26 in 102 milimetri višine, zaradi česar je možna tudi košnja precej visoke trave. Ob robu travnika, na katerem smo preizkušali traktor, smo poiskali pas višje in goste trave, kjer je bila košnja ob sicer nekoliko manjši hitrosti uspešna tudi brez večjega obremenjevanja traktorja.

hus1.jpg

Neprekinjeno delo

Hitrost košnje oziroma gibanja traktorja določamo s hidrostatičnim menjalnikom, ki je na CTH 194 kot pedal vgrajen ob voznikovi desni nogi. Takšna namestitev omogoča večjo zbranost in varnost voznika, ki lahko tako med košnjo roke ves čas drži na volanu. Košnja brez prekinitev je možna tudi zaradi odličnega sistema preklapljanja med mulčenjem in pobiranjem trave v košaro. Z vzvodom na armaturni plošči lahko to naredimo kar med delom, dodatno dobavljiv deflektor za vzvratni izmet pa je še vedno treba namestiti ročno. Poenostavljeno spreminjanje načina košnje se nekaterim morda ne zdi nič posebnega, drugi pa v tem prepoznajo izjemno uporabno rešitev. Nihče pa se ne moti, saj je uporabnost takšnega spreminjanja načina košnje odvisna od načina dela.

hus4.jpg

Če travo pobiramo izključno v košaro ali mulčimo, tak sistem verjetno ni nujnost – čep za mulčenje namestiti le nekajkrat v sezoni zares ni nobena težava. Lahko pa si predstavljamo tudi lepo obdelano trato pred hišo, zadaj pa travnik, ki ne zahteva tako nežne nege. Nameščanje čepa za mulčenje je tedaj lahko zamudno, košnja velike površine s pobiranjem trave v košaro pa tudi. Za udobje na Husqvarninem traktorju je tu še kompakten dizajn, ki olajša manevriranje, k temu pa zagotovo največ prispeva krmilni mehanizem U-Cut, s katerim se prednja kolesa obrnejo skoraj za 90o. Z do konca zasukanim volanom ostane za traktorjem krog s približno pol metra premera, kar je skoraj primerljivo z okretnostjo zglobnih rider kosilnic (30 cm). Nepokošeni krog je tu vsekakor bistveno manjši kot pri traktorjih brez sistema U-Cut, ki za seboj pustijo tudi več kot meter velik krog.

hus2.jpg

Za varnost in večje udobje

V Mojem domu zelo cenimo varnost in Husqvarnin traktor CTH 194 nas je prepričal tudi z mnogimi novostmi na tem področju. Jasno je, da tudi snovalci različnih strojev stremijo k čim večji varnosti, ne glede na morebitno uporabnikovo nepravilno uporabo. Najbolj očitna varnostna elementa sta električni vklop rezil, ki jih lahko hitro izklopimo že z udarcem po izvlečenem stikalu, in ločen preklop v vzvratno vožnjo, ki zahteva preklop ključa v drug položaj. Dobrodošlo je tudi nastavljanje sedeža po višini in oddaljenosti od armature, kar povečuje tako varnost kot tudi udobje pri delu.

hus3.jpg

Dodatna oprema za celoletno uporabo

Traktorske vrtne kosilnice ne navdušujejo le zaradi učinkovitosti, varnosti in udobja. Nakup traktorja, že zlasti bolj zmogljivega, odpira tudi nove možnosti uporabe z dodatnimi priključki. Omenili smo že deflektor, za najlepšo travo je nujen še valjar, prav pa pride tudi prikolica. Zračni tok v kosišču omogoča tudi jesensko pobiranje listja v 320-litrsko košaro. Traktorji tudi ne poznajo zimskega spanja, saj lahko nanje namestite tudi snežno desko, uteži in verige in pozimi poskrbite za urejen dovoz ali dvorišče. Za 3090 evrov, kolikor stane Husqvarna CTH 194, torej ne dobimo zgolj »kosilnice«, temveč »traktor« – stroj za domače delo v vseh letnih časih.

Moč motorja: 9,2 kW pri 2500 obratih/min
Prostornina posode za gorivo: 5,7 l
Tip menjalnika: hidrostatičen
Širina košnje: 107 cm
Višina košnje: 26–102 mm
Priključek za pranje kosišča:da
Žarometi: da
Števec delovnih ur: da
Velikost košare: 320 l