Čeprav se zdi zapisano kar strašljivo, vsi dobro vemo, da se za nujna opravila vedno najde čas. Vsekakor pa bi bilo zanimivo, če bi lahko za hišo uživali na dnevno košeni trati čudovite zelene barve brez krtin in nepravilnosti, ne da bi nam to jemalo dragoceni čas. Vrtnarsko podjetje? Morda, lahko pa na svojo travo pošljete tudi Husqvarnino avtomatsko kosilnico automower.

Popolnoma drugačen način košnje

Husqvarnine avtomatske kosilnice vzdržujejo travo popolnoma samostojno. Upamo si trditi, da v ničemer niso podobne klasičnim vrtnim kosilnicam, saj je celo način krajšanja travnih bilk popolnoma drugačen – skratka za spoznavanje avtomatskih kosilnic moramo najprej pozabiti na vse, kar vemo o košnji. Nizke avtomatizirane kosilnice se naključno gibljejo znotraj območja, ki ga omejimo s posebno žico v zemlji. To lahko položite sami, čeprav večina uporabnikov to zaupa prodajalcem, nam je razložil Ciril Geder iz Husqvarninega servisa iz Beltincev: »V zadnjih treh letih sem namestil približno petdeset avtomatskih kosilnic, mislim pa, da sta se zgolj dva kupca odločila za to, da sama položita kabel.

md_husqvarna1.jpg

Vsem strankam svetujem, da mi prepustijo to opravilo, saj iz izkušenj vem, da je to najbolj zahtevno in praktično edino ukvarjanje s kosilnico. Za namestitev prve kosilnice sva dva serviserja ročno polagala kabel od šestih zjutraj do štirih popoldne, medtem ko bi lahko danes v tem času strojno položil kabel tudi za štiri naprave.« Čas polaganja kabla je odvisen od razgibanosti terena, saj je največ pozornosti potrebne v kotih in pri različnih ovirah, kot so vrtne gredice, drevesa in drugo okrasno rastlinje. Pri drevju navadno ni potrebno posebno polaganje kabla, saj se avtomatska kosilnica obrne, ko naleti na oviro. Tako drevesa ne predstavljajo problema, kakšen osamljen nasad narcis sredi travnika pa bi že lahko končal pod rezili kosilnice. Najbolj enostavna rešitev v takšnem primeru je ograditev z nizko ograjo ali preprosteje kar s kamenjem, ki ga kosilnica zazna kot oviro.

Popolna prilagodljivost programa košnje

K pripravam kosilnice sodijo še nastavitve programa košnje prek vmesnika na vrhu kosilnice. Skupaj s stranko Ciril Geder nastavi poljuben način dela, pri čemer je prilagodljivost izjemna. Povsem poljubno lahko nastavite čas košnje, tako da se trava ureja takrat, ko vas ni doma, ali pa zgolj med tednom. Marsikdo se odloči tudi za nočno košnjo, saj sta gibanje in košnja tako tiha, da ne motita nikogar. Območje košnje se lahko razdeli na več manjših enot, kjer ima vsaka svoj režim košnje.

md_husqvarna2.jpg

Na trato pred hišo lahko Husqvarnino kosilnico pošljete vsak dan, za vrt in travnik za hišo pa se zadovoljite s košnjo na vsakih nekaj dni. Ciril Geder pojasni, da je princip košnje drugačen kot pri vrtnih kosilnicah: »Automower vsakodnevno ohranja travo na enaki višini, tako da z britvicami odreže zgolj milimeter trave. Če ga opazujete med košnjo, je nemogoče povedati, kje je že kosil in kje še ni, to ve samo kosilnica.« Aleš Skrivanek iz Husqvarne razloži, da je sicer izvedljivo, da kosilnico nastavimo tako, da kosi zgolj enkrat na teden, vendar to izniči njene prednosti, zato uporabniki v praksi tega ne uporabljajo.

Nepomembnost tehničnih značilnosti

Husqvarnin automower 305 poganja električni motor, ki ga napaja akumulator. Ta se polni na polnilni postaji, ki jo kosilnica poišče sama. Navadno se na postaji polni 150 minut, kar zadostuje za približno 50 minut košnje. Naj opozorimo, da je čas polnjenja in košnje dejansko nepomemben, saj je s stališča uporabnika vseeno, ali je kosilnica zmožna kositi zgolj pol ure ali pa tri ure neprestano. Tiho vsakodnevno delovanje ob vsakem vremenu prinaša vedno urejeno trato. Automower ima nameščena tri rezila, ki so skupno dolga le okoli šest centimetrov. Vrtijo se na plošči, na katero niso fiksno pritrjena, zato se ob udarcu ob oviro skrijejo na notranjo stran obroča. Rezila v obliki britve tako naenkrat kosijo v širini 17 centimetrov, kar se spet sliši malo, če pa upoštevamo način košnje avtomatskih kosilnic, postane jasno, da ima širina košnje zelo majhno vlogo.

Celotna vrtnarska storitev

md_husqvarna3.jpg

Na testu smo izvedli postavitev Husqvarninega automowerja v Beltincih, kjer se je Hinko Lenarčič odločil za nakup prvega automowerja 305 v Sloveniji. Do sedaj je travo okoli hiše kosil z vrtno kosilnico, za nakup avtomatske kosilnice pa se je odločil predvsem zaradi prihranka časa. Avtomatska kosilnica na prvem mestu predvsem kosi travo, ima pa nekaj zelo dobrodošlih stranskih učinkov. Odrezana trava služi kot gnojilo, redna košnja pa v sezoni ali dveh prepreči rast plevela in mahu. Zanimivo je, da po nekaj mesecih uporabe vrt zapustijo tudi krti, ki jih tiho brnenje očitno moti, zato automower ne nadomesti zgolj košnje, temveč kar celotno vrtnarsko storitev. Po slabi uri polaganja kabla sta novi lastnik kosilnice in Ciril Geder skupaj nastavila želeni program košnje in automower se je odpravil na raziskovanje terena.

Čeprav Prekmurje morda ni pravi konec za to, da bi avtomatska kosilnica pokazala svoje obnašanje na zahtevnem terenu, pa so ti stroji precej zmogljivi tudi na klancu. Zaradi majhne teže, nizkega težišča in dobrega profila koles lahko automower kosi tudi 25-odstotni naklon. Zanimiv je tudi podatek, v kateri evropski državi se že proda več avtomatskih kosilnic kot klasičnih vrtnih. Gre za Švico, ki seveda ne slovi ravno kot država z ravno pokrajino, kar že kaže na to, da je uporaba avtomatskih kosilnic možna tudi na zahtevni površini. Kdo ve, morda pa bo prihodnost košnje res avtomatizirana.