Osnovna ideja kooperativne pridelave na urbanih vrtovih Zeliščnega vrta Trebnik temelji na brezplačni uporabi parcel (vrta) za posameznike, družine, skupine pridelovalcev in brezposelne, ki želijo za lastno potrebo in za prodajo viškov na lokalnem trgu pridelovati različne vrste zelenjave in zelišč.

Parcele v treh velikostih

Parcele - vrtovi so na voljo v treh velikostih, tako da posamezniki in družine lahko izbirajo med njimi po svojih potrebah. Najmanjše, 20 kvadratnih metrov velike parcele so namenjene posameznikom, parom in manjšim družinam. Srednje velike so primerne za družine in manjše skupine posameznikov, ki so pripravljeni obdelovati večji vrt. Največje, 60 kvadratnih metrov velike parcel, pa so namenjene večjim družinam, skupinam in brezposelnim osebam, ki bodo lahko s pridelavo in prodajo viškov tudi dodatno zaslužili.

Pridelava pod strokovnim vodstvom

Pridelovalci bodo na urbanih eko vrtovih pridelovali pod strokovnim vodstvom Marka Gomboca, ki bo članom kooperative na voljo tudi kot mentor o pridelavi določenih vrst zelenjadnic in zelišč. Da se posamezne vrste le-teh ne bodo preveč ponavljale, bo obseg in raznolikost pridelave zelenjave in zelišč načrtovala Kooperative Konjice. Cilj, ki ga bodo pri tem zasledovali, je zagotavljanje pestre in sezonsko raznolike ponudbe zelenjave in zelišč.

Nove člane še sprejemajo

Na delavnicah, ki bodo sledile v marcu in aprilu, se lahko priključijo tudi novi člani kooperative. Udeležence bodo usposobili za kooperativno pridelavo zelenjave in zelišč in jih seznanili s pravilnikom o pravicah in dolžnostih posameznih članov. Od bodočih članov kooperative pričakujejo resnost in odgovornost pri kooperativnem obdelovanju zemlje v skladu s smernicami o ekološki pridelavi.

Kaj bodo pridelovali?

Na ekoloških urbanih vrtovih bodo pridelovali predvsem naslednje zelenjadnice: različne sorte solate, paradižnik, papriko, feferone, cvetačo, brokoli, brstični ohrovt, zelje, kolerabo, por, čebulo, česen, fižol, grah, kumare, bučke, jedilne buče, krompir, korenje, zeleno, rukolo, jajčevec, peteršilj. Poleg zelenjave bodo člani kooperative na ekoloških urbanih vrtovih pridelovali tudi zelišča in začimbe: limonino meto, citronko, meliso, žajbelj, ameriški slamnik, timijan, poprovo meto, pegasti badelj, baziliko, origano, rožmarin, drobnjak, rabarbaro, stevijo, ingver, majaron in šentjanževko.

Za več informacij o pogojih vključitvi v kooperativno pridelavo zelenjave in zelišč lahko zainteresirani kontaktirajo strokovnega vodjo ekoloških urbanih vrtov Marka Gomboca na elektronski naslov marko.gomboccc@gmail.com ali na mobilni telefon 031 292 700.