Barvanje jajc z barvnimi prtički

Obstaja veliko različnih načinov za barvanje velikonočnih jajc. Jajca lahko pobarvamo z naravnimi barvami (čebulni olupki, pesa, kurkuma, kava, rdeče zelje…) ali pa kar s kupljenimi.

Predstavljamo vam še drugačno različico tradicionalnega barvanja, pri katerem vam bodo lahko pomagali tudi otroci, saj je barvanje tako zelo zabavno.

Potrebujemo: trdo kuhana jajca, voščene barvice, tempera barve, čopič, vodo, zobotrebec, bleščice po želji.

Za podstavek: polovica tulca toaletnega papirja.

Priprava:

Kuhano jajce najprej porišimo z voščenimi barvami. Tukaj nam lahko pomagajo otroci. Ko je jajce popolnoma pobarvano z voščenimi barvicami, pripravimo poljubno tempera barvo in čopič. Celo jajce pobarvamo z izbrano barvo in počakamo, da se posuši. Za sušenje lahko pripravimo podstavek iz tulca toaletnega papirja (tulec na polovici prerežemo s škarjami). Ko se barva posuši, vzamemo zobotrebec in poljubno praskamo (cikcak, po vzorcu, črtah…). Tudi pri tem bodo otroci navdušeno sodelovali. Na koncu dodamo kapljico olja in bleščice za večji lesk. Naše »vesoljsko« jajce je pripravljeno.

Izdelava velikonočne košarice

Kam bomo postavili jajca ali manjše velikonočne dobrote? V ta namen bomo pripravili košarico, ki jo lahko izdelamo iz reciklirane embalaže in vrvi.

Potrebujemo: plastični kozarček ali lonček od jogurta, debelejšo vrv, lepilno pištolo, lepilni trak, tapetniški nož.

Priprava: Če je lonček recikliran, ga najprej dobro operemo in osušimo. Nato označimo velikost, ki bi jo želeli imeti, in tam odrežemo z nožem. Odrežimo krajši konec vrvi za ročaj in ga z lepilnim trakom na obeh straneh nalepimo na lonček. Pripravimo lepilno pištolo in postopno dodajamo lepilo in vrv okrog lončka. Ko končamo eno vrstico, gremo naprej v drugo. Če želimo popolno prekrit lonček, lahko vrv večkrat prelepimo. Naša košarica je narejena. Opozorilo: Rezanje z nožem in lepljenje z vročo pištolo naj opravijo starši.

Tanja Pogačnik, Rubi in Rudi; Otroške delavnice in praznovanja rojstnih dni (www.RubiRudi.com)