Letos bodo veliko noč na isti dan obhajali katoličani in evangeličani pa tudi tisti pravoslavni kristjani, ki se ravnajo po julijanskem koledarju. Na veliko soboto se tako po tradiciji pripravlja velikonočni zajtrk: šunko, potico, hren in pisane pirhe.

Tradicionalni motivi

Skozi zgodovino so si različne kulture in religije prilagodile različne barve, stile in metode barvanja. Večina je jajca vseeno okraševala v svetlih barvah, ki simbolizirajo pomlad; grški pravoslavci pa so jajca na primer barvali v temno rdečo barvo in jih pekli ovite v kruh kot simbol Kristusove krvi.

ukrajinski_pirhi.jpg

Bolj dodelani, umetniško okrašeni pirhi so se razvijali skozi stoletja. Ena najbolj znanih je ukrajinska umetnost barvanja jajc Pysanky, kjer jajca okrasijo s plastmi stopljenega čebeljega voska, ki ga v kompleksnih vzorcih nanašajo na jajčno lupino. Rusi pa so postali znani po tako imenovanih jajcih Faberge, dovršeno izdelanih pirhih, ki so jih spremenili v različne vrste nakita in dekorativnih predmetov.

Moderni načini barvanja

Danes lahko pirhe pobarvate na tisoč različnih načinov. Velikonočna jajca pa običajno pred barvanjem tudi spihamo (skozi majhni luknjici, narejeni na zgornji in spodnji strani lupine, odstranimo rumenjak in beljak) ali pa jih trdo skuhamo. Spihana velikonočna jajca se ohranijo zelo dolgo, zato jih lahko razkazujete iz leta v leto, medtem ko je treba trdo kuhane pirhe pojesti v tednu dni.

eastereggs.jpg

Pirhe lahko krasite na različne načine - uporabite lahko posebne barvice in barve, navadne čopiče, pisane nalepke, celo bleščice. Poslužujete pa se lahko tudi okolju bolj prijaznega, naravnega načina okrasitve, ki so ga uporabljale že naše babice, vendar zato danes ni nič manj aktualen. Potrebovali boste le surova jajca, stare najlonske nogavice, narezane na nekaj manjših kosov, lupino čebule, velik lonec in delčke rastlinja, na primer liste peteršilja ali detelje.

pirhi_pobarvani_s_cebulo.jpg

Barvanje s čebulo

Surova jajca ovijte v sveže rastlinske liste ter čeznje zavijte še čebulne lupine. Tako ovita jajca tesno zavežite v stare, dobro oprane najlonske nogavice. Velik lonec vode naj zavre skupaj z dodatnimi čebulnimi olupki, nato pa zmanjšajte ogenj in ovita jajca kuhajte od 10 do največ 15 minut. Dlje kot jih boste kuhali, temnejši bo barvni odtenek, pazite le, da jih v vodi nimate manj kot 5 minut, saj sicer ne bodo užitna. Ko ste zadovoljni z barvo, omot izvlecite, ga razrežite s škarjami ter odstranite nogavice, čebulo in rastlinje. Pustite, da se pirhi posušijo, v suhe pa vmasirajte nekaj olja, da dobijo lepši lesk.

Več idej, kako obarvati pirhe pa lahko najdete tudi v naši fotogaleriji.