V dvorani Lukna, v kateri je bilo na tribunah tudi veliko »lukenj« zaradi praznih sedežev, je 41-letna vratarka Sergeja Stefanišin postala prva Slovenka z 200 nastopi v reprezentančnem dresu. »Med prvo in 200. tekmo ni nobene razlike. No, razen tega, da je vmes minilo kar dvajset let,« je v svojem slogu dejala vedno dobrovoljna Sergeja Stefanišin, ki je pred tekmo dobila posebno sliko s svojim rokometnim portretom. Za »Serdžo« ima v trenutnem igralskem kadru največ nastopov Ana Gros (64), med Stefanišinovo in včeraj najmlajšo igralko na parketu (Tjaša Stanko) pa je bilo kar 23 let razlike.

Da se bo do včeraj povsem izenačena statistika sedmih medsebojnih tekem (po tri zmage obeh ekip in en remi) nagnila na stran Slovenije, je postalo jasno že sredi prvega polčasa. Pomlajene Makedonke, pri katerih je manjkala tudi Krimova igralka Mirjeta Bajramoska, po začetnem zaostanku z 2:3 kar dvanajst minut niso dosegle zadetka, po domačem delnem izidu 14:1 pa je bilo šest minut pred koncem že 17:3. O popolni premoči Slovenk nad drugorazrednimi gostjami dovolj pove že podatek, da so imele gostiteljice v prvem polčasu kar 85-odstotno učinkovitost pri strelih na gol (20:17, Makedonke le 37-odstotno), Stefanišinova pa je ustavila 45 odstotkov strelov (gostje le 18).

Slovenke, ki so na velikem tekmovanju nazadnje nastopile na EP 2010, kljub rezultatski in kakovostni razliki niso popuščale. Selektor Uroš Bregar je dal priložnost vsem 16 igralkam, med njimi tudi Lei Krajnc, ki je debitirala v reprezentanci in se vpisala med strelke. Tri minute pred koncem so Slovenke poskrbele za rekordnih 19 zadetkov prednosti (34:15), Makedonke pa so na celotni tekmi dosegle manj golov (17) kot gostiteljice že v prvem polčasu (18). »Pričakovali smo zmago, a tako visoke seveda ne. Vedeli smo, da vse izhaja iz obrambe. Odigrali smo jo dobro in zato smo v (pol)protinapadih dosegali lahke zadetke. A na zmago moramo takoj pozabiti in se osredotočiti na sobotni dvoboj v Skopju. Verjamem, da smo sposobni zmagati tudi v gosteh, čeprav Makedonke le niso tako slabe,« pravi Uroš Bregar, ki je v selektorski vlogi od septembra lani, po dveh porazih (Hrvaška, Črna gora) pa je v tretjem poskusu le dosegel premierni skalp.