Aprila lani je bil na občnem zboru (skupščini), ki je potekal v veliki tajnosti, za predsednika imenovan Goran Bojović, prvi mož ljubljanskega podjetja Javna razsvetljava, ki je dobil štiriletni mandat. Poleg številnih drugih težav (odhodi kopice tujih igralk, zdesetkan kader, treningi brez takratnega trenerja Toneta Tislja, ki so ga igralke bojkotirale, težave s sponzorji, predčasen izpad iz evropske lige prvakinj...) je Bojović podedoval tudi zelo velik klubski dolg. Takratni uradni dolg naj bi znašal okoli 800.000 evrov, a ko so iz omar vztrajno začeli padati okostnjaki, se je izkazalo, da presega milijon evrov.

Novo klubsko vodstvo z Bojovićem na čelu, ki se vztrajno izmika novinarjem in nastopanju v javnosti, je ob prevzemu mandata napovedalo, da bo sanacija kluba končana v dveh, najkasneje v treh letih. In kakšno je stanje po skoraj dveh letih? »Nekaj več kot polovico dolga nam že je uspelo sanirati, tako da trenutni minus znaša okoli 500.000 evrov. Če bodo denarni prilivi takšni, kot je bilo predvideno in dogovorjeno, bi morala biti sanacija končana kluba do konca letošnjega leta. Prepričana sem, da smo v kratkem času uspešno opravili veliko in težko delo, seveda pa njegovo nadaljevanje ni odvisno le od nas,« pravi nekdanja rokometašica in slovenska reprezentantka Deja Ivanović (dekliški priimek Doler), ki je v klubu edina pooblaščena za komuniciranje z javnostmi in sočasno zadolžena tudi za njegovo organizacijsko delovanje.

Igralkam naj bi klub v povprečju zdaj dolgoval štiri mesečne plače

Dopis igralkam in drugim upnikom, ki ga je poslala odvetniška pisarna iz Maribora (njen solastnik in odvetnik je »pooblaščen za finančno sanacijo RK Krim«, kot je navedeno v podpisu), je bil konec maja lani eden prvih korakov pri sanaciji. Takrat je bila predlagana finančna poravnava (uradno: predlog sporazuma o poplačilu medsebojnih obveznosti), ki naj bi predstavljala skupaj okrog 80-odstotno poplačilo dogovorjenega plačila za sezono 2013/14. Glede na to, da je klub igralkam takrat v povprečju dolgoval šest plač, je v praksi to pomenilo, da so se igralke odrekle dvema v dobro kluba, preostanek pa naj bi – ob delnem takojšnjem poplačilu – dobile v 24 mesečnih obrokih.

Za minulo sezono je klub večini igralk poravnal zaostale plače, ki so segale celo do šestih, sedmih mesecev. A tudi v letošnji sezoni krepko škripa pri izplačilu plač igralkam. »Če bi govorila čez dva tedna, bi bila slika povsem drugačna, kot je v tem trenutku, saj pričakujemo velik denarni priliv. Zato zdaj raje ne bi govorila o tem,« na vprašanje, koliko mesečnih plač Krim dolguje igralkam, odgovarja Deja Ivanović. Toda na osnovi informacij iz zanesljivih virov lahko zapišemo, da klub vsaj večini igralk od avgusta lani, ko se je začela sezona, v povprečju dolguje štiri plače.

Krim na črnem seznamu davkarije

Zelo veliko težavo povzroča predvsem davčni dolg, kajti na osnovi podpisanih pogodb in neizplačil kluba so (bile) igralke davkariji dolžne precejšnje zneske. Nekaterim tujim igralkam, ki jih zdaj ni več v Ljubljani, je po pravni poti uspelo doseči, da so od kluba dobile sredstva vsaj za plačilo dolgov dacarjem. Klub je v letih 2010, 2011 in 2012 pozitivno posloval, nato pa tudi uradno zabredel v rdeče številke. Iz javno dostopnih podatkov o poslovanju je razvidno, da ima Krim Mercator trenutno status davčnega neplačnika. Po podatkih za leto 2014 (za lansko še niso na razpolago) je imel 1.422.177 evrov prihodkov in 168.385 evrov izgube, transakcijski račun pa ima blokiran že 219 dni. Finančna uprava Republike Slovenije je zaradi neplačanih obveznosti nad 5000 evrov blokirala račun, Krim pa spada v razred dolžnikov, ki imajo od 50.000 do 100.000 evrov dolga.

Ne le na finančnem področju, ampak tudi v boju za prvaka Slovenije je Krim v zelo težkem položaju, saj mu grozi, da bo prvič po 21 letih (neprekinjeno prvak od leta 1995) ostal brez te lovorike in zaradi tega brez igranja v evropski ligi prvakinj. Ker imata Krim in Zagorje šest krogov pred koncem lige enako število točk, na medsebojnih dvobojih pa so kljub dvema remijema (22:22 v Zagorju in 23:23 v Ljubljani) zaradi večjega števila doseženih zadetkov v gosteh v prednosti Zasavke, so se Ljubljančanke odločile za potezo, ki je sicer legalna (omogočajo jo nedorečeni in ohlapni pravilniki RZS), a so z njo poteptale vse športne, etične in moralne norme. Mlinotestu iz Ajdovščine, ki bo v naslednjem krogu gostil Zagorje, so (začasno) posodile sedem svojih igralk, ki naj bi pomagale nasprotnicam odščipniti vsaj točko in tako Krimu omogočiti naslov. A po burnem odzivu medijev in javnosti, ostrem pismu predsednika RZS Franja Bobinca na Krimov račun, javni grožnji Izidorja Krivca, prvega moža glavnega pokrovitelja RK Celje Celjske mesnine o izstopu Celjank iz lige (če Krim ne odstopi od načrtovane poteze), in podobnih dejanjih je Krim (ne)pričakovano preklical posojo, v klubu pa od petkovega preklica o tem nočejo več govoriti.

Bojan Voglar: Sramota za Krim

Kljub preklicu posoje je bil Bojan Voglar, trener Zagorja, oster v svojih besedah. »To, kar je želel storiti Krim, je sramotno, nehigienično in nemoralno. Niti v sanjah nismo pričakovali, da se bo šel takšne umazane igrice. Mi smo si v oslabljeni zasedbi na igrišču in v športnem boju priigrali boljši položaj od Krima, ki s takšnimi potezami le še dodatno zmanjšuje ugled ženskega rokometa, odvrača sponzorje, gledalce in medije. Krimova trditev, da bo izgubil velik del sponzorskih sredstev, če ne bo slovenski prvak in če ne bo igral v evropski ligi prvakinj, verjetno drži, a o tem bi moral razmišljati že prej. Tudi naši rezultati in dosežki so povezani s financami, tudi mi smo odvisni od sponzorjev, čeprav gre v Zagorju za skoraj smešne številke v primerjavi s Krimovimi,« meni Bojan Voglar, ki trdi, da sporna zadeva ni bila v interesu ženskega rokometa, ampak le nekaterih ljudi v Krimu, ki želijo s takimi potezami le zaščititi svoje službe.

V preteklih letih je letni proračun Zagorja znašal okoli 150.000 evrov, po umiku glavnega pokrovitelja (GEN-I) in nekaterih manjših pa letošnji znaša med 70.000 in 80.000 evri. Krimov letošnji proračun je okoli 1,2 milijona evrov, na klubski spletni strani pa je poleg glavnega pokrovitelja Mercatorja kot »sofinancer« navedena Mestna občina Ljubljana. Na osnovi letnega programa športa v MOL za leto 2016 bo Krim le za igranje v letošnji ligi prvakinj (mimogrede, izgubil je vseh šest tekem in izpadel že po prvem delu) dobil kar 330.000 evrov, skupaj z drugimi sredstva s strani MOL (plačilo trenerjev, sredstva za mlajše selekcije...) pa okoli 500.000. Le za primerjavo: Zagorje dobi od tamkajšnje občine letno samo 20.000 evrov.

Ivanovićeva se ne strinja s trditvijo, da bi bila neosvojitev naslova slovenskega prvaka in neigranje v ligi prvakinj katastrofa za klub. »Seveda imaš v pogajanjih s sponzorji, obstoječimi in potencialnimi, boljše izhodišče, če si prvak Slovenije in igraš v evropski ligi prvakinj. A oboji dobro vedo, da v športu nihče in nikoli ne more biti ves čas prvi in najboljši, da so vzponi in padci. Verjamem, da se nam ne bo zelo denarno poznalo, če ne bomo prvi v Sloveniji. A da ne bo narobe razumljeno: ni nam in nam ne bo vseeno, če ne bomo prvaki,« priznava Ivanovićeva. Dejstva pa govorijo drugače: če Krim ne bo osvojil domače lovorike in ne bo igral v najelitnejšem evropskem tekmovanju, bo prispevek glavnega »financerja« (MOL) precej manjši, na tekmah v drugorazrednem evropskem pokalu bo manj gledalcev in zato manj sredstev od vstopnic, manj bo televizijskih prenosov, manjše bo zanimanje javnosti, medijev, sponzorjev... In zato bo sanacija kluba resno ogrožena.