Veliko je razlogov, zaradi katerih lahko slovenski alpski smučarji in smučarke z optimizmom pričakujejo štiri preizkušnje, ki bodo konec tedna potekale v državah, v katerih se tujci ob pogledih na cenike ne počutijo najbolje. Na Norveškem, v olimpijskem Kvitfjellu, so se alpski smučarji merili na včerajšnjem treningu smuka, na katerem je bil prepričljivo najboljši Italijan Peter Fill. Ženske bodo v soboto in nedeljo kazale superveleslalomsko in kombinacijsko znanje v Lenzerheideju, idiličnem kraju v nemškem delu Švice, obdanem s številnimi tritisočaki.

Lenzerheide je za slovensko alpsko smučanje kraj srečnega imena. V njem je Tina Maze pred tremi leti žela sadove uspehov, ki jih je dosegla v rekordni sezoni 2012/13, ko je zbrala 2414 točk svetovnega pokala. Tedaj je bilo nad najstarejšim švicarskim mestom Churom finale svetovnega pokala, v katerem je spustila iz rok le drobtinici. Gosta megla je bila kriva, da je odpadel zadnji smuk sezone, Črnjanka pa je v skupni razvrstitvi za eno točko zaostala za tedaj poškodovano Lindsey Vonn. Korošica je na zadnjem slalomu sezone izgubila boj z Mikaelo Shiffrin, medtem ko se je veselila treh drugih kristalnih globusov – veleslalomskega, superveleslalomskega in skupnega. Lenzerheide 2013 je bil nepozaben tudi zaradi slovenskega lokala, zabave švicarskega proizvajalca smuči Stöcklija, poslušanja Zdravljice. In spremljanja najudarnejše mednarodne novice. Argentinec Jorge Mario Bergoglio je bil namreč 13. marca na konklavu v Vatikanu izbran za papeža.

Glavni slovenski up v boju za visoko uvrstitev bo na superveleslalomski tekmi Ilka Štuhec. Mariborčanka je na dosedanjih šestih preizkušnjah sezone po vrsti dosegala naslednja mesta: 19., 13., 13., 13., 12., 11. Statistika, ki obeta deseterico. V alpski kombinaciji pa se bo skušala Maruša Ferk približati četrtemu mestu iz Val d'Isera. Moški fokus bo usmerjen k dvema slovenskima smukačema. Boštjanu Klinetu v boju za novo vrhunsko uvrstitev in Roku Perku, ki se je po decembrskemu zlomu noge rekordno hitro vrnil v svetovni pokal. Tržičan ima na Kvitfjell dobre spomine, saj mu tamkajšnji smuk ustreza najbolj med vsemi prizorišči svetovnega pokala. Perko je bil na Norveškem že enajsti in dvakrat dvanajsti, včerajšnji krst po skoraj treh mesecih pa je končal na 41. mestu. Najboljši Slovenec na treningu je bil Kline na 13. mestu.