Pokal Vitranc je imel letos poseben privilegij. Najboljši smučar zadnjih let in eden najboljših v vsej zgodovini Marcel Hirscher se je namreč na njem predstavil v najlepši luči. Avstrijski smučarski prvak si je v Sloveniji zagotovil peti veliki kristalni globus, ki ga je potrdil z dvema prepričljivima zmagama. Konkurenco v veleslalomski podobi Alexisa Pinturaulta in slalomski Henrika Kristoffersena je imel izjemno. V svoji karieri se je v Kranjski Gori že desetkrat uvrstil na zmagovalni oder.

Ker je bil Hirscher v Kranjski Gori tri dni zapored gost v kletnih prostorih hotela Kompas, kamor pride na tiskovno konferenco s pišočimi novinarji najboljša trojica vsake preizkušnje, smo imeli veliko priložnosti za druženje z enim najboljših zimskih avstrijskih športnikov. Na vprašanja odgovarja premišljeno. Če pove kaj več, na koncu vpraša, ali je zadovoljil z odgovorom. Ko zmaguje. Na koncu se je vselej sproščen usedel na stol in bil na voljo avstrijskim novinarjem. V tem času ne pusti, da bi ga snemale kamere, saj si želi biti v družbi ljudi, ki ga spremljajo najzvesteje, povsem sproščen.

Novinarska opazka ga je podžgala

Najbolj se je 27-letnega Solnograjčana v Kranjski Gori dotaknila opomba, ki mu jo je namenil Večerov novinarski kolega Uroš Gramc. Po tretjem mestu na petkovi preizkušnji mu je dejal, da se mu v zadnjem obdobju zdi, kot da na prvi progi še spi, nato pa v drugi napade iz ozadja. Hirscherjev odgovor je bil najprej slišati malce cinično. Dejal je, da ima pred vsako tekmo podoben obred in da je na startu zelo motiviran. Naslednja dneva si je Hirscher že po prvem nastopu priboril visoko prednost. Priznal je, da mu je novinarsko vprašanje seglo do živega. Našel je motivacijo, da z dejanjem odgovori na kritiko. Tako funkcionirajo prvaki.

Hirscher bo s petimi skupnimi zmagami v svetovnem pokalu postal lastnik največjega števila velikih kristalnih globusov vseh časov. Po finalu svetovnega pokala prihodnji teden v St. Moritzu se bo izenačil z rojakom Marcom Girardellijem, ki je vse svoje tekmovalne uspehe dosegel pod luksemburško zastavo. Na vprašanje, ali je bil Girardelli njegov vzornik, je Hirscher odgovoril z zanimivo anekdoto: »Spominjam se podelitve iz otroških dni na Tirolskem, ko nam je priznanja podeljeval gospod v srednjih letih. Opazil sem, da imajo številni smučarji tremo. Jaz je nisem imel, saj gospoda nisem poznal. Oče mi je povedal, da je bil to Marc Girardelli. Nikoli ga nisem videl smučati, zato nikoli ni bil moj vzornik. Na začetku kariere so bili moji idoli Hermann Maier, Bode Miller in Benjamin Raich. Navduševal sem se tudi nad slalomskim znanjem Giorgia Rocce, ko je v eni sezoni dosegel pet slalomskih zmag, in Kalleja Palanderja v najboljših letih.«

Ponosen na superveleslalom

Hirscher pravi, da se nikoli ni ukvarjal z vprašanjem, koliko zmag svetovnega pokala bi imel v svoji zbirki, če se ne bi boril za skupno zmago svetovnega pokala. »Nikoli se nisem skrival pred dejstvom, da imam na vsaki preizkušnji nekje zadaj v glavi zapisano, da so pomembne točke v skupnem seštevku. V Kranjski Gori denimo sem bil povsem sproščen. Vedel sem, da sem v dobri formi, motiviran, da premagam Pinturaulta in Kristoffersena, ki imata za seboj odlično sezono. Uspelo mi je nekoliko odmisliti skupni seštevek svetovnega pokala. A takšne zmage so silno redke,« pravi Hirscher.

Avstrijec je v tej sezoni naredil svoj največji superveleslalomski premik na svoji športni poti. Uvrstil se je namreč med elitno sedmerico, ob tem, da ne tekmuje na vseh preizkušnjah. »Tega res nisem pričakoval. Dejstvo, da sem član elitne superveleslalomske sedmerice, bi označil za svoj največji napredek v tej sezoni,« odgovarja. To pomeni, da mu vse bolj ustrezajo hitre discipline? »Superveleslalomov se bom tudi v prihodnosti lotil na podoben način. Ne bom tekmoval na vseh, saj bi mi potovanja vzela preveč časa in energije, ki jo potrebujem za dober trening. Kar zadeva smukaške preizkušnje, me za zdaj ne zanimajo. Tam si vratca včasih sledijo na 100 metrov, v tem času pa je denimo treba pri slalomu zaviti petnajstkrat. Medtem ko moraš biti v smuku potrpežljiv, moraš biti v slalomu agresiven in hiter. Zato menim, da sta ti dve disciplini nezdružljivi.«

Alpski smučarji z največ zmagami svetovnega pokala

www.fis-ski.com

PODATKI

DRŽAVA

ŠTEVILO ZMAG

IME IN PRIIMEK

Švedska

86

Ingemar Stenmark

Avstrija

Hermann Maier

54

Italija

50

Alberto Tomba

Luksemburg

Marc Girardelli

46

Švica

40

Pirmin Zurbriggen

Avstrija

Marcel Hirscher

39

Avstrija

Benjamin Raich

36

ZDA

Bode Miller

33

Norveška

Aksel Lund Svindal

32