Četudi država niti na domačih tleh ni sposobna zagotavljati preživetja ustvarjalcem, se je na pobudo ministrstva za kulturo odločila, da svojo kulturno diplomacijo zanese še v nemško prestolnico, kjer bo s 15. aprilom začel delovati Slovenski kulturni center Berlin z namenom enotne promocije slovenske kulture in umetniške ustvarjalnosti v Nemčiji.

Center bo deloval v prostorih tamkajšnjega veleposlaništva, in sicer dvosmerno: kot osrednja informativna, posvetovalna in organizacijska točka v predstavitvi slovenskega kulturno-umetniškega ustvarjanja, hkrati pa kot spremljevalec programov berlinskih in nemških institucij ter zastopnik interesov slovenskih kulturno-umetniških ustvarjalcev za predstavitev v nemškem prostoru.

A ministrstvo za kulturo ima dober mesec dni pred zagonom centra še vedno kup neznank. Med drugim ni doreklo organizacijskih in upravljalskih razmerij, postopka imenovanja njegovega vodje, postopka programskega in finančnega nadzora ter stroškov delovanja. Vse to naj bi uredili s posebnim dogovorom med ministrstvom za kulturo in ministrstvom za zunanje zadeve, najkasneje v 30 dneh po četrtkovem sprejetju sklepa o ustanovitvi. Ker pa dogovor še ni sklenjen, nam ministrstvo tako ni moglo odgovoriti niti na vprašanje, kdo bo center vodil. Gregor Jagodič, ki je po odhodu iz kabineta Mira Cerarja pristal v službi za mednarodno sodelovanje ministrstva in se omenja kot najverjetnejši kandidat, nam o tem ni bil pripravljen povedati ničesar.

Okvirna ocena stroškov, potrebnih za ustanovitev in delovanje centra, je 215.000 evrov v letu 2016 in 207.000 evrov v letu 2017. Za stroške delovanja bo ministrstvo za kulturo letos prejelo 85.000 evrov dodatnih sredstev, zaradi česar zagotavlja, da škode ne bo utrpelo obstoječe sofinanciranje vsebin, programov, projektov in institucij. pim