»Pri produkciji se vidi, da vse skupaj deluje po načelu malo denarja, malo muzike. Slika je slaba, zvok prav tako.« »Srednješolska eksperimentalna televizija.«

S temi besedami so nekateri poznavalci televizijskega medija pokomentirali program nove informativne televizije Nova24TV, ki je po več mesecih priprav zaživela pred dobrim tednom dni. Da ne gre vse po načrtih, naj bi bilo sicer čutiti tudi med ustvarjalci programa, med katerimi primanjkuje tako novinarskih kot produkcijskih kadrov. In ker na večjo vsoto oglaševalskega denarja (še) ne morejo računati, naj bi se lotili iskanja strateškega partnerja v tujini. Tovrstni poslovni model je že pred slabim letom dni napovedal predsednik SDS Janez Janša.

Berlusconi pred mnogimi leti že pri nas

Ko smo v ponedeljek poklicali koordinatorja medijskega projekta Borisa Tomašiča, se je najprej opravičil gledalcem za težave s sliko in zvokom. »Od danes naprej tega ne bo več. To smo sedaj uredili. Na splošno pa smo zadovoljni, da nam je uspelo v tako kratkem času postaviti na noge tako obsežen projekt,« je na dan, ko je bil na sporedu »ekskluzivni intervju z Janezom Janšo«, obljubljal nekdanji sekretar poslanske skupine SDS. A se voditelja, sicer odgovornega urednika televizije Uroša Urbanijo, med intervjujem s predsednikom SDS vseeno ni slišalo.

Da iščejo strateške partnerje v tujini, nam je Tomašič potrdil: »Za tuje vlagatelje smo odprti že od samega začetka. Imamo kontakte, nekaj se dogovarjamo, več pa vam ne morem povedati.« V javnosti so sicer zakrožile tudi informacije, da naj bi se nedavno v Italijo odpravil nekdanji poslanec in direktor direktorata za medije, sedaj pa prvi piarovec stranke SDS in kolumnist Nova24TV Miro Petek, kjer naj bi se srečal s televizijskimi menedžerji iz kroga Silvia Berlusconija. »Tega pa jaz ne vem,« je na naše poizvedovanje odvrnil Tomašič in nas naslovil na Petka. Vendar nam slednji na vprašanja, ki smo mu jih poslali po elektronski pošti, ni odgovoril. »Nimam vam kaj odgovoriti,« je bil kratek Petek, ko smo ga nato po telefonu izrecno vprašali, ali naše informacije o njegovem angažiranju pri iskanju partnerjev Nova24TV držijo. Nekateri, tudi iz vrst SDS, možnosti, da bi Petek sodeloval v tovrstnih pogovorih, sicer ne izključujejo.

Ob tem velja še spomniti, da za Berlusconija to ne bi bila prva avantura s slovensko televizijo. Na domači medijski trg je konec osemdesetih let že vstopil. Njegova družba Fininvest je nekaj let pred slovensko osamosvojitvijo postala partnerica koprske televizije.

Konec meseca druga skupščina delničarjev

Sicer pa upravni odbor televizijske hiše Nova24TV, ki mu predseduje član strokovnega sveta SDS Aleš Hojs, za konec tega meseca sklicuje drugo zasedanje skupščine delničarjev. Med drugim se bo delničarjem predlagalo, da družba pridobi status posebnega, nepridobitnega televizijskega programa, kar pomeni, da bi se morebitni dobiček uporabljal zgolj za izvajanje televizijske dejavnosti.

Da ustvarjalci novega televizijskega programa pri zagonu svojega projekta ne računajo zgolj na podporo svojih političnih somišljenikov, temveč tudi na državno pomoč, smo v Dnevniku pisali že novembra lani. V primeru, da bo Nova24TV pridobila status posebnega pomena, bi lahko prek javnega multipleksa (sobne in strešne antene) skorajda neodplačno razširjali svoj program, imeli pa bi tudi več možnosti »na razpisih za pridobitev proračunskih sredstev, vključno z razpisi na evropskem nivoju«.