To so besede napovedovalke na slavnostni akademiji ob 27. obletnici SDS. Zakaj s skoraj tritedensko zamudo tale citat? Preprosto zato, ker je padel prvi ven, ko sem na youtubu iskal briljantno imitacijo Putin Putout. Saj veste, to je tisti posnetek, ki si ga je v petih dneh ogledalo že več kot dva milijona obiskovalcev. In mnogi menijo, da bi moral z njim na letošnjo evrovizijsko popevko oditi kar sam imitator, Klemen Slakonja. Nacionalka je končno spet sproducirala nekaj, o čemer se govori.

Zato pa se nič ne govori o posnetku, ki ga je na svetovno medmrežje postavila Nova24tv. Posnetek si je do takrat skupaj z menoj vred ogledalo 163 firbcev. Zakaj je ta podatek porazen? Enostavno zato, ker je v tej državi tako malo državljanov, ki bi jih zanimala resnica. Ali pa, da bi vsaj z zanimanjem prisluhnili govoru Janeza Janše. Lahko rečemo, da to meji že na sabotažo.

Saj se je konec koncev tudi prvi dan uradnega skoka nove televizije, ki jo zanima le resnica, končal s sabotažo. V torek najprej ni bilo signala od nikoder, zvečer pa je v najbolj odločilnem trenutku namesto slike pred našimi očmi skakala neka impresionistična digitalna stvaritev. Pazite, takrat je dogajanje v Sloveniji komentiral Boštjan M. Turk. Akademik, ki že vrsto let opozarja na medijsko enoumje in medijske manipulacije. Boštjana bi bilo treba zaščititi z zakonom. Njegove pronicljive analize in njegova strast razgaliti vse, ki so tja od Osvobodilne fronte tulili in srali v isti rog, so neprecenljive. Pronicljivost je kronični manko medijske krajine pri nas. Zamenjala jo je samoumevnost. Navadili smo se že na vse. Manipulacije, montaže, laži, fotošope, iztrgane citate in podtikanja. Nič nas ne vznemiri, nič nas ne premakne. Vse v stilu, bo že minilo. Torej, glede na to, da je pred nami nova televizija, zavezana resnici, se lahko samo veselimo, da se bo zgodil obrat. Zgodovinski. Temeljni. Že to, da je start nove televizije očitno tiste v Murglah tako prestrašil, da so angažirali vse svoje specialne kadre, je dobro znamenje. Upam, da na novi televiziji kmalu dobimo oddaje z naslovi Gotovi ste, Labodji spev in Uravnotežena resnica.

Skratka, Slovenija je bogatejša za nov informativni program. Če je že pred časi prvak opozicije ugotavljal, da je edini televizijski medij, ki si zasluži pozornost, Top TV Vladimirja Voduška, bomo zdaj imeli vsaj dva kanala, ki bosta napadla udbomafijske medijske okope. Seveda se to ne bo zgodilo čez noč. Posebej bo težko, če bodo specialci še naprej razgrajevali sliko in zvok nove televizije v prafaktorje.

Tudi Peter Prevc ni skočil med legende čez noč. Je pa skoraj čez noč obnorel vso Slovenijo. In v zadrego spravil vse, ki ne najdejo pravih besed, pravih pridevnikov in superlativov ob njegovih uspehih. Še najboljši je uspel reporterju nacionalke Petru Kavčiču z besedami: Prevc ni najboljši na planetu, je pa najboljši na svetu. Seveda je reporter pri tem mislil na tekme, ki jih je prenašala konkurenčna Planet TV. Na Planetu res niso imeli sreče. Niti z vremenom niti s Prevčevimi uvrstitvami in še manj z reporterjem, ki ni preskočil niti kvalifikacijske norme. Če je Jerneju Damjanu še uspevalo vsake toliko časa povedati kakšno lastno izkušnjo, se je reporter zatekal v takšne oglate samoumevnosti, da se je vsem začelo kolcati po Andreju Staretu.

Nam se bo tudi kmalu začelo kolcati po starih časih. Recimo vsaj po teh, ki smo jih imeli okoli novega leta. Takrat na komercialkah ni bilo nobenih resničnostnih šovov. Zdaj smo spet zabredli mednje. Kamor koli pritisnete, vas napadejo iskalci žarometov za nekaj minut slave. Spet bomo jamrali in nakladali, kako je to brez zveze, kako je to mimo, kako je to poneumljanje občinstva in podcenjevanje inteligence vseh nas. Morda pa je čas, da obrnemo logiko in optiko. Bolje resničnostni šovi v zabavnih oddajah kot na ulicah, trgih, industrijskih conah in pred azilnimi domovi. Bolje psovke v Big Brotherjevi hiši kot zmerjanja na protestih. Bolje zamere in grožnje na nekih dvesto let starih lokacijah v Nekoč je bilo kot palice in noži v sodobnih naseljih.

Ali pa telenovele, žajfnice in humoristične serije. Teh ne boste videli na Nova24TV. Ena žlahtna štorija nima tam kaj početi. Že zaradi tega ne, ker je eden glavnih junakov musliman. In ko se hoče njegova zaročenka spreobrniti v njegovo vero, se mu totalno strga. Na vprašanje očeta, ali so jo v to prisili mudžahidi, musliman odgovori: Še huje. Niso bili oni. Bila je moja mama.

Pa smo spet pri materi. Tudi če ni slovenska, ve, kaj je njena dolžnost. Da obrani družino. Zato sem tudi vesel, da je najbolj prepoznaven obraz nove televizije Vesna Vilčnik. Tista, ki je lansko leto s svojim združenjem Češplja v soočenjih pogumno zavrnila družinski zakonik…