Ribje palčke ne vsebujejo kosti, poleg tega so zaradi dodane »panade« mikavnejše. Energijsko so zato sicer bogatejše, pa vendar jih kupujejo tudi tisti, ki sicer niso ljubitelji rib, po navadi pa so všeč tudi otrokom. Zamrznjene ribje palčke se torej zdijo dobra alternativa svežim ribam. Pa so res? Nikakor ne. Ribje palčke pogosto vsebujejo le 65 odstotkov rib (lahko tudi manj), v primerjavi z ribami vsebujejo manj beljakovin in več maščobe ter imajo v večini primerov neugodno razmerje med vsebnostjo maščobnih kislin omega 6 in omega 3.

V palčkah le 65 odstotkov rib

»Pogled na sestavine ribjih palčk razkrije, da večina vzorcev vsebuje 65 odstotkov rib. V večini primerov je v palčkah aljaški polak, ki sodi med bele ribe,« je predstavila rezultate potrošniškega testa dr. Tanja Pajk Žontar iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: »Kar okoli 35 odstotkov sestavin izdelka sta panada, maščoba oziroma olje, v katerem so bile palčke predhodno toplotno obdelane, in dodana voda.« Panada je običajno narejena iz pšenične moke, škroba (krompirjevega), soli, kvasa in začimb (na primer poper, paprika, kurkuma). Proizvajalci pri predhodni toplotni obdelavi ribjih palčk običajno uporabljajo sončnično, repično in rastlinsko olje.

Manj beljakovin in več maščobe

V Zvezi potrošnikov Slovenije so pri testiranih vzorcih določili količino beljakovin in maščobe. »Ugotovili smo, da imajo vsi preverjeni vzorci razmeroma malo beljakovin in veliko maščobe, če jih primerjamo z ribami. Morda se sicer na prvi pogled takšna primerjava ne zdi smiselna, saj ribje palčke vsebujejo tudi panado. Ker ribje palčke pogosto ponujamo našim otrokom kot ribe, pa je le dobro vedeti, da med ribo in ribjo palčko obstaja kar nekaj razlik,« opozarja dr. Tanja Pajk Žontar in dodaja: »Glede vsebnosti soli pa bi večini zasvetila oranžna luč.«

Okus po panadi in ne po ribi

Skupina šolanih senzoričnih preizkuševalcev je preverila tudi zunanji videz in barvo zamrznjenih in ocvrtih ribjih palčk, pri ocvrtih palčkah pa tudi sestavo vsebine, barvo, teksturo, vonj in okus. Pri nekaterih vzorcih so grajali prav to, da ribje palčke niso imele okusa po ribi, da je bil ta preveč moknat, masten, prazen in voden. Med pogostejšimi očitki je bila tudi mehka in vodena tekstura vsebine ter pretemna (siva) barva, izpostavljajo v Zvezi potrošnikov Slovenije.

Cena ponovno ni bila merilo

Za izdelke na testu so v Zvezi potrošnikov odšteli med 3,31 in 9,35 evra za kilogram. Čeprav se na prvi pogled zdi, da je za nakup rib takšna cena več kot ugodna, pa pri tem ne gre pozabiti, da je rib v tovrstnem izdelku le okoli 65 odstotkov, drugo pa potrošniki plačamo za dodane drobtine, različne vrste škroba, olje, začimbe, sol in ne nazadnje tudi za dodano vodo. V tej luči postanejo cene marsikaterih svežih rib ugodnejše.

Rezultate testa ribjih palčk si lahko člani Zveze potrošnikov ogledajo tukaj.

Vir: www.zps.si