Zadnji krog v ligi ABA še nikoli ni bil tako razburljiv, kot bo tokrat. Potem ko je že jasno, da v prihodnji sezoni jadranskega tekmovanja gotovo ne bo Tajfuna, ki se zadnjega ali predzadnjega mesta ne more več ogniti, bo podobno usodo doživelo še eno moštvo. V najslabšem položaju je trenutno črnogorska Sutjeska, ki je do zdaj zbrala devet zmag in 16 porazov, saj mora obvezno zmagati na gostovanju v Zadru, hkrati pa upati, da spodrsne še enemu izmed treh klubov, s katerimi ima v medsebojnih obračunih pozitivno bilanco – Olimpiji, Krki ali Metalcu. Poleg omenjenih štirih pod nogami gori še Igokei in MZT, ki je sinoči klonil proti Cedeviti. V kolikor bi Sutjeska pred Zadrom, ki je v letošnji sezoni na 12 domačih obračunih klonil le štirikrat in je navijačem za zadnjo tekmo omogočil prost vstop, klonila, bi v vodo padle vse mogoče kombinacije in krogi raznih ekip, do katerih lahko pride v slučaju njene zmage. Od slovenskih predstavnikov je v slabšem položaju Krka, ki gostuje pri Crveni zvezdi, Olimpija pa bo v Tivoliju gostila Partizan. Tajfun bo zadnjo tekmo v ligi ABA odigral v Šentjurju, kamor prihaja Igokea.

Novomeščani bi vse možnosti za morebiten črn scenarij pregnali z zmago v Beogradu proti Crveni zvezdi, a to bo seveda vse prej kot lahko. Tudi zato, ker morajo gostitelji za končno drugo mesto in s tem prednost domačega terena v polfinalu proti Cedeviti zmagati. V primeru zmage Sutjeske in poraza Krke bi bil dolenjski klub v težkem položaju, saj je v medsebojnih obračunih v slabšem položaju proti Olimpiji, Metalcu in Sutjeski. »V Beogradu za nas šteje samo zmaga. Do nje moramo priti, kakor vemo in znamo. Na rezultate preostalih tekem se ne smemo zanašati. Zavedamo se kakovosti Crvene zvezde, ki ima vrhunsko sestavljeno moštvo, a če bomo pustili srce na parketu in za zmago naredili vse, potem si ne bomo imeli kaj očitati,« napoveduje kapetan Krke Matej Rojc. Novomeščani v srbsko prestolnico potujejo na krilih zmag v slovenskem pokalu ter proti Mega Leksu. Trener Vladimir Anzulović bo lahko znova računal na vse igralce, ki so po njegovih besedah na izredno pomemben obračun dobro pripravljeni. »V napadu moramo odgovoriti na njihovo agresivno igro, v obrambi pa ustaviti njihove visoko kakovostne posameznike,« je recept za presenečenje proti Crveni zvezdi v nekaj besedah izdal Krkin strateg.

Nekoliko bolj mirno zadnji krog jadranskega tekmovanja pričakujejo v taboru zmajev. Ljubljančani bodo današnji obračun proti Partizanu zaradi zasedenosti Stožic igrali v Tivoliju. Ker je zanimanje za obračun nekoliko večje in bodo imeli gostje tudi podporo svojih navijačev, bi utegnila biti dvorana pod Rožnikom skoraj v popolnosti zasedena. Olimpija bi iz lige ABA izpadla v primeru poraza ter zmag Sutjeske proti Zadru, Krke proti Crveni zvezdi ter Metalca proti Megi Leksu. »Partizan je ekipa, ki v zadnjem obdobju igra izjemno dobro košarko, zato je v vlogi favorita. Igramo v Ljubljani in se zavedamo, da moramo prikazati zelo dobro predstavo, če želimo razmišljati o uspehu. Imamo določene zdravstvene težave s poškodbami in boleznimi, zato predvsem upam, da se bomo do tekme sestavili in na zadnji tekmi lige ABA v tej sezoni prikazali čim boljšo predstavo,« pravi trener Olimpije Gašper Potočnik, ki zaradi gnojne angine zagotovo ne bo mogel računati na kapetana Sašo Zagorca, pod velikim vprašajem pa sta tudi mlada Blaž Mesiček in Vasilije Vučetić, ki ju mučijo bolečine v hrbtu.

Košarkarji Tajfuna so tekme lige ABA v letošnji sezoni igrali v celjski dvorani Golovec, a ker je ta tokrat zasedena, bodo Šentjurčani z dovoljenjem vodstva jadranskega tekmovanja Igokeo gostili v dvorani OŠ Hruševec. »Za nas tekma rezultatsko sicer ni pomembna, a bomo naredili vse, da na naši res pravi domači tekmi zmagamo,« pravi trener Tajfuna Dejan Mihevc, ki bi z morebitnim uspehom proti Igokei v igri za obstanek v določenih kombinacijah lahko pomagal tudi Olimpiji in Krki.

Liga ABA, 26., zadnji krog: Cedevita – MZT 89:64 (Walker in Bilan po 16; Drenovac 21), danes ob 18. uri: Olimpija – Partizan, Tajfun – Igokea, C. zvezda – Krka, M. Leks – Metalac, Zadar – Sutjeska, ob 21. uri: Budućnost – Cibona.