Potem ko se je po epizodi pri Olimpiji kar nekoliko umaknil iz javnosti in si vzel čas za napolnitev baterij, slovenski trener Sašo Filipovski zdaj piše izredno lepo zgodbo na Poljskem. Zielono Goro je prevzel malo po začetku lanske sezone, s klubom osvojil naslov poljskega prvaka in se v letošnji sezoni meril v elitni evroligi. V konkurenci Kubana, Barcelone, Panathinaikosa, Žalgirisa in Pinar Karsiyake se ni prebil v nadaljevanje tekmovanja in izpadel v evropski pokal, kjer je pripravil veliko presenečenje. V osmini finala je namreč Zielona Gora izločila morda celo prvega favorita za končno zmago Unics iz Kazana. Da je dosežek še toliko bolj impresiven, pove podatek, da je poljski prvak na prvi domači tekmi klonil za štiri točke, nato pa na povratni tekmeca povsem nadigral in slavil zmago z 71:54.

»Izredno sem ponosen, da se nam je uspelo prebiti v četrtfinale evropskega pokala. Še toliko bolj, ker smo izločili odlično moštvo Unicsa,« je po velikem uspehu povedal Sašo Filipovski, ki ima pri Zieloni Gori slovensko družbo, saj v klubu vlogo športnega direktorja opravlja Walter Jeklin. V četrtfinalu (prva tekma bo na sporedu 16. marca) se bo vodilno moštvo poljskega prvenstva srečalo z Gran Canario Alena Omića. Slovenski reprezentančni center s 15 točkami in sedmimi skoki ni uspel preprečiti poraza svojega moštva proti Limogesu za točko, a ta ni bil usoden, saj so prvo tekmo dobili s 17 točkami razlike. Manj uspešna sta bila preostala slovenska predstavnika. Banvit Gašperja Vidmarja je izpadel proti Milanu, Oldenburg Klemna Prepeliča pa proti Strasbourgu. Preostali trije pari četrtfinala so Trento – Milano, Bayern – Galatasaray in Nižni Novgorod – Strasbourg.

V kakšni obliki bo v prihodnji sezoni potekal evropski pokal, še ni znano. Potem ko je liga ABA na skupščini pred dnevi izkazala naklonjenost Ulebu in ne Fibi, je ta nemudoma udarila nazaj in Srbiji zagrozila z odvzemom kvalifikacijskega turnirja za olimpijske igre v Riu de Janeiru. Povsem križem rok pa ne sedijo niti pri Košarkarski zvezi Slovenije (KZS), ki v ponedeljek odhaja v Ženevo na sestanek z generalnim sekretarjem Fibe Patrikom Baumannom. Predsednik KZS Matej Erjavec bo Sloveniji poskušal zagotoviti direktno mesto v prihajajoči ligi prvakov.