Slovenija sodi v četverico evropskih držav, ki si jo japonska Yaskawa Electrics ogleduje za postavitev tovarne industrijskih robotov, ki naj bi stala že v začetku leta 2018. Vodstvo japonske korporacije s sedežem v Kitakjušuju je pred dnevi najverjetneje zadnjič imel možnost v imenu slovenske vlade prepričevati tudi Aleš Cantarutti, državni sekretar na gospodarskem ministrstvu.

Kaj je pregovorno zadržanim Japoncem ponudil, ni znano. Cantarutti je s poslovne poti po Japonskem Filipinih in Indoneziji sporočil le, da »zaradi občutljivosti postopka odločanja vodstva Yaskawe o podrobnostih ne more govoriti«. Kako uspešen je bil, bo znano čez nekaj mesecev, saj bodo končno odločitev sprejeli namesto sprva predvideno marca šele konec poletja.

Prva Yaskawina evropska tovarna industrijskih robotov bo med drugim zagotovila 200 novih delovnih mest. Investicija je vredna med 35 in 40 milijonov evrov in bi za Slovenijo pomenila največjo tujo investicijo, država pa bo morala vložiti četrtino vrednosti projekta.

Bruno Schnekenburger, predsednik Yaskawe Robotics Europe, ki ima sicer 13 hčerinskih podjetij, je sicer še konec oktobra lani na praznovanju 100-letnice Yaskawe v Ribnici menil, da bi bila Slovenija, ob kateri za postavitev tovarne kandidirajo tudi Češka, Slovaška in Poljska, najverjetneje še najboljša rešitev.

Med drugim tudi zato, ker ima Yaskawa Electronic v podjetju Yaskawa Ristro, ki zaposluje 125 ljudi, svoj evropski razvojni center in dovolj ustreznega strokovnega kadra ter odlično povezanost podjetij z univerzo. Poleg tega je slovenska Yaskawa odgovorna za celotno regijo EMEA (Evropa, bližnji vzhod, Afrika), vodi pa tudi tri kompetenčne centre.

Hubert Kosler, direktor Yaskawa Ristro in Yaskawa Slovenija, ki vodi tudi Yaskawino podjetje na Češkem, meni, da je odločitev japonskih lastnikov, da se o lokaciji gradnje namesto v teh dneh določijo šele čez nekaj mesecev glede na izjemno zahtevnost in vrednost investicije, pričakovana. Zamik z odločitvijo pa še ne pomeni, da se bo gradnja tovarne začela toliko pozneje. Kljub vsemu bo namreč stekla že spomladi prihodnje leto, prve poskusne serije robotov naj bi bile gotove že v prvi polovici leta 2018.

»Proizvodnja v Evropi je za Yaskawo izjemnega pomena, saj je potencial zelo velik. Proizvodnja robotov naj bi se namreč do leta 2020 s sedanjih 22 milijard evrov povečala na od 50 do 62 milijard evrov. Četudi je čas za izgradnjo res kratek, verjamem, da bo projekt v Sloveniji uspešno izpeljan,« pojasnjuje Kosler.

Yaskawa Electric se je za gradnjo v Evropi odločila pred letom dni, saj namerava proizvodnjo industrijskih robotov, ki trenutno poteka na Kitajskem in Japonskem, s 25.000 dvigniti na 30.000 na leto, zaradi želje po čim boljšem stiku s kupci pa je bila Evropa neke vrste naravna odločitev. Korporacija ustvari 3,5 milijarde evrov skupnih prihodkov na leto, zaposluje 15.000 ljudi po vsem svetu, v Ribnici pa ima v družbi Yaskawa Ristro od leta 2011 tudi svoj evropski razvojni center.

Slovenska Yaskawa je zelo uspešna; poslovno leto, ki se pri njih zaključi februarja, so končali s 30 milijoni evrov prihodkov, kar je četrtino več kot lani, letos pa po dosedanjih naročilih pričakujejo skupne prihodke v višini okoli 40 milijonov evrov.