»Pogovore o gradnji nove tovarne za industrijske robote že končujemo. Projekt v vrednosti med 35 in 40 milijoni evrov, ki naj bi ga zagnali že v letu 2016, bo zagotovil tudi 200 delovnih mest. Zadnji krog pogovorov bomo opravili novembra, odločitev pa sprejeli februarja ali marca prihodnje leto,« je Bruno Schnekenburger, predsednik Yaskawe Robotics Europe, napovedal korake v krepitvi Yaskawe Electrics Corporation v Evropi. Korporacija je včeraj v Ribnici proslavila 100. obletnico delovanja. Yaskawa namerava proizvodnjo industrijskih robotov s 25.000 dvigniti na 30.000 na leto. Korporacija ustvari 3,5 milijarde evrov skupnih prihodkov na leto, zaposluje 15.000 ljudi po vsem svetu, v Ribnici pa ima v družbi Yaskawa Ristro od leta 2011 tudi svoj evropski razvojni center. Tam 126 zaposlenih proizvaja tudi petino robotov za Yaskawo Europe, ki ima sicer 13 hčerinskih podjetij.

Hubert Kosler, direktor Yaskawe Ristro in Yaskawe Slovenija, ki je odgovorna za trženje projektov v regiji, je prepričan, da ima Slovenija med lokacijami, med katerimi se odločajo, več prednosti. Te so med drugim visoko usposobljen in motiviran kader, dobra povezanost podjetja z inštituti in univerzo ter sposobnost prilagajanja in izdelave malih serij visokotehnoloških izdelkov z visoko dodano vrednostjo. »Zavedamo pa se, da je konkurenca velika,« je poudaril Kosler, ki dobrih pet let vodi tudi Yaskawino podjetje na Češkem.

»Vse države so za zdaj gospodarsko in politično stabilne, v nasprotnem o njih ne bi razmišljali. Prednost Slovenije je zagotovo dobra povezanost s fakultetami in Ristro ima že zdaj več kot polovico zaposlenih inženirjev. Teh bomo potrebovali še več. Yaskawa Ristro je tudi geografsko idealno pozicionirana in bi v primeru, da izberemo Slovenijo, bila na neki način res naravna izbira,« je komentiral Schekenburger.

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) Aleš Candatutti je potrdil, da so se predstavniki MGRT s predstavniki korporacije že večkrat sestali. MGRT je med drugim skupaj z združenjem za kovinsko industrijo na GZS preveril ponudbo dobaviteljev surovin za robote, saj Yaskawa išče tudi primerne partnerje v livarstvu, na zavodu za zaposlovanje so preverili, koliko CNC-operaterjev bi lahko zagotovili, in med drugim opozorili na območja, kjer so zagotovljene dodatne spodbude.

Yaskawa si želi tudi finančni vložek države, ki pa ga trenutno in tudi v letu 2016 v proračunu ni. Je pa to odprto za leto 2017 in upati je, da bo denar zagotovljen. Yaskawi mora Slovenija odgovoriti do konca leta.

Nekateri bi dali zemljišče brezplačno

V iskanje rešitev za investitorja so se predvsem z zemljišči vključile občine Ribnica, Kočevje in Murska Sobota. Ta je po besedah župana Aleksandra Jevška, ki je prav tako prišel v Ribnico lobirat za novo tovarno robotov, pripravljena zemljišče ponuditi brezplačno. »Zaradi dobrih logističnih povezav in dobrega sodelovanja z univerzo je Murska Sobota zagotovo primerna, bomo pa župani delovali predvsem sodelovalno, saj je naša prva skrb, da se Yaskawa odloči za Slovenijo.«

Yaskawa Ristro in Yaskawa Slovenija sta v minulem poslovnem letu, ki se pri njih končuje junija, ustvarili 25 milijonov evrov, poslovno leto 2015 pa naj bi končali s 35 milijoni evrov. Po mnenju Manfreda Sterna, izvršnega direktorja Yaskawe Europe, ki v tem času pripravlja razvojne načrte do leta 2025, ima robotika izjemen potencial. Yaskawa se bo razvijala predvsem na področju mehatronike, humanotronike (v podporo ljudem pri rehabilitaciji po poškodbah) in zelene energije.