Robotski sistemi na ključ

Točka preloma je nastopila leta 1996, ko so postavili proizvodnjo v industrijski coni v Ribnici, podjetje z lastnim inženiringom in znanjem pa je hitro postalo ključni dobavitelj evropskim podjetjem v skupini Yaskawa. Prednost Yaskawa Ristro je, da lahko robotske sisteme dobavlja na ključ. Naročniku najprej svetuje, zanj pripravi projekte, izvede celoten inženiring, sistem postavi, testira in koordinira celoten projekt. Poleg celovitega zagona proizvodnje zagotavlja tudi izobraževanje in kontinuirano tehnično podporo z odzivnim servisom.

Lansko leto je podjetje z 99 zaposlenimi ustvarilo 19,1 milijona evrov prihodkov, medtem ko je leto 2011 zaključilo s 15,2 milijona prihodkov in 77 zaposlenih , kar je pomenilo izjemen preskok v primerjavi z letom 2010, ko je 54 zaposlenih ustvarilo za 6 milijonov evrov prometa. Danes ima podjetje ključno mesto pri načrtih širitve skupine Yaskawa EU, kar dokazujejo redni obiski nemških in japonskih sodelavcev v Ribnici. Sicer pa japonski lastniki zahtevajo skrbne preglede podjetja in redno spremljajo doseganje zastavljenih ciljev.

Kar 80 odstotkov proizvodnje robotskih celic prodajo avtomobilski industriji. So partnerji podjetjem Audi, Mercedes AMG, BMW, od nedavnega pa sodelujejo tudi s Toyoto Boshuku na Poljskem. Pred časom so za poldrugi milijon evrov vreden posel sklenili tudi v Makedoniji s podjetjem, ki deluje pod okriljem multinacionalke Johnson Mattey, kjer so uporabili najsodobnejše principe strojnega vida in robotizirali linijo za proizvodnjo katalizatorskih polnil za proizvodnjo izpušnih sistemov.

Razvoj robotike ima velik potencial

Po mnenju Huberta Koslerja, direktorja Yaskawe Ristro, ki je tudi direktor družbe Yaskawa Slovenija, zadolžene za trženje in prodajo, ima področje robotike še izjemen potencial, tako v industrijskih produktivnih dejavnostih in farmacevtiki kakor tudi v neproduktivnih dejavnostih, kamor spadajo laboratoriji in biotehnologija.

Tako se sedaj na področju robotizacije uveljavljajo novi pojmi, in sicer proizvodna robotika in neproizvodna robotika. Kar potrjuje tudi Mednarodna zveza za robotiko (IFR), ki izpostavlja, da je raziskava londonske Metre Martech pokazala, da naj bi v naslednjih osmih letih na račun robotiziranja industrije ustvarili v svetu dva milijona novih delovnih mest. »Nekaj delovnih mest bo zaradi avtomatizacije in robotizacije ugasnilo, pa vendar bo nastalo več novih in bolj humanih«, je prepričan generalni sekretar IFR Gudrun Litzenberger.

Izjemen tehnološki razvoj in globalna konkurenčna tekma zahtevata nenehno nadgrajevanje znanja vsakega zaposlenega, ki gredo v Yaskawi Ristro skozi celotni izobraževalni ciklus, kar pomeni, da dobijo mentorja, ki jih vodi, spoznajo pa prav vse oddelke v podjetju, saj v vsakem preživijo nekaj časa. Začetne napake pri delu so sicer dovoljenje, vendar pa so nadzorovane in vodene. Cilj podjetja je ključni kader izobraziti v strokovnjake na svojem področju. Hubert Kosler velikokrat poudari, da je za uspeh podjetja zaslužna celotna ekipa.

Ena od pomembnih vrednot podjetja je proaktivnost pri inoviranju, ki je dobrodošla na vseh področjih, še najbolj pa na tehničnem, poslovnem in trženjskem. Mlad potencialni kader spoznavajo tudi prek sistema štipendiranja, povezani so s Fakulteto za elektrotehniko in Fakulteto za strojništvo Univerze v Ljubljani, njihovi študenti namreč pripravljajo diplomske naloge za potrebe podjetja. Pred časom pa je Kosler uspešno povezal Inštitut Jožefa Stefana in Yaskavin raziskovalno-razvojni oddelek na Japonskem, saj slovensko-japonsko sodelovanje že teče. Sicer pa sama rast podjetja omogoča zaposlitev velikemu delu lokalnih prebivalcev ter sodelovanje lokalnih podjetij.