Brezplačno ambulanto je odprla Hiša dobrot pod pokroviteljstvom Čezvesoljske Zombi cerkve blaženega zvonjenja. Poimenovali so jo po pred tremi leti umrlem venezuelskem predsedniku Hugu Chavezu.

»Gre za četrto tovrstno ambulanto v Sloveniji. Zaradi potreb bolnih in izpljunjenih iz našega zdravstvenega sistema imamo v goriški regiji okoli 650 ljudi z zamrznjeno zdravstveno izkaznico. Vrata bomo odprli vsem brez zdravstvenega zavarovanja od Razdrtega do Bovca,« je povedala Lilijana Remec, vodja projekta in vodja ambulante, sicer nekdanja medicinska sestra. Odvetnica Ana Jug, svetnica novogoriške občine in desna roka Remčeve, pa je dodala: »Občina nam je dala tri prostore v bodočem humanitarnem centru. Na pomoč so nam priskočili tudi številni donatorji z računalniki, internetno povezavo in opremo. Sodelovanje pri delu so nam obljubili upokojeni novogoriški zdravniki in medicinske sestre, tako da bomo lahko delo porazdelili in posamezniki ne bodo preveč obremenjeni.«

Sodelovanje z ambulanto pro bono so obljubili tudi pri novogoriškem zdravstvenem domu in šempetrski bolnišnici dr. Franca Derganca. Prav tako ustanovitelji računajo na koncesionarje, ki so del zdravstvenega sistema. »Pred dvema letoma smo odkupili prostore nekdanjega samskega doma, ki smo jih hoteli nameniti za mladinsko dejavnost. Ker pa so bile potrebe na socialnem področju nujnejše, smo program spremenili. V prihodnje bomo v prenovljenem objektu uredili še razdelilnico hrane. Najranljivejšim skupinam prebivalcev bomo tako zagotovili minimalne življenjske razmere,« je ob odprtju povedal župan novogoriške občine Matej Arčon.

Odprtja prostorov se je udeležil tudi Wilmer Armando Depablos, odpravnik poslov veleposlaništva Bolivarske republike Venezuele, in povedal, da je Venezuela počaščena, da so ambulanto pro bono poimenovali po njihovem nekdanjem predsedniku, katerega velika slika krasi tudi vhod v ambulanto. »Ob tretji obletnici smrti Huga Chaveza smo v vseh 155 misijah po svetu pripravili spominske slovesnosti in novogoriška je ena tistih, ki najbolj spominja na lik Chaveza, ki se je boril za brezdomce, brezplačno šolstvo, kulturo in zdravstvo,« je dodal odpravnik poslov.

V naši državi se sama po sebi razvija vzporedna zdravstvena mreža, ki je vlada ni predvidela, je dejal Rok Gros, ustanovitelj Čezvesoljske Zombi cerkve, in dodal: »V Novi Gorici je bil srečen dan, ker smo odprli ambulanto, in žalosten dan zato, ker ne bi smeli dovoliti, da bi sploh prišlo do tega, da so ljudje brez možnosti brezplačnega zdravljenja.« Odprtje naslednjih brezplačnih ambulant načrtujejo na Dolenjskem in v Beli krajini.