»Gre na bolje, občutek je bil dober,« je Jakov Fak podal bistveno ugotovitev po uvodni tekmi mešanih štafet na Holmenkollnu. »Uspešno ogrevanje. Zadovoljen z občutki,« je podobno na spletnem profilu facebook strnil misli Klemen Bauer. Forma Teje Gregorin, kot tretje nosilke reprezentance Slovenije, ostaja uganka. Vse misli in energija so se takoj po nastopu usmerile na posamične tekme: današnja sprinta (10/7,5 km), na katerem bodo nastopili tudi Andreja Mali, Anja Eržen, Lenart Oblak in Rok Tršan. Sprint je tudi podlaga za jutrišnje zasledovanje in skupinski start.

Fak pridno nabira všečke

Dan pred najpomembnejšimi tekmami zime ni udarnih zgodb. Še spletna omrežja se bolj kot ne umirijo, kar je značilnost vseh predtekmovalnih obdobij. Prav spletna omrežja so novodobni medij, ki jih tudi biatlonci na široko izkoriščajo. Jakov Fak se te dni bliža stotisočemu všečku na uradnem profilu športnika na facebooku. To zimo je imel skromno rast všečkov, pač v skladu z dosežki. Objave, kjer je bilo veliko novic iz telovadnic in vaj za moč, so imele tudi vpliv na splošno prepričanje, da je vadbe moči bistveno (pre)več v njegovem programu in je to vzrok za slabšo bero v smučini. Nemara je tudi zato pomočnik trenerja Jani Gril dobil odpoved pogodbe s trimesečnim odpovednim rokom. A to je bil le splet okoliščin, da je veliko gradiva za Fakov profil na facebooku, ki mu ga pomagata urejati Matija in Katja, prispeval Gril. Pač s terena, kjer je bil prisoten. Vadbe pa ni bilo nič več. Glavni vzrok težav je bilo seveda zdravje in terapije z antibiotiki.

Za primerjavo dejavnosti in priljubljenosti na družbenih omrežjih je Martin Fourcade. Junak štafete in sezone se bliža trikratniku Fakovih privržencev na facebooku (292.000). Norvežan Emil Hegle Svensen je pri 4500, rojak Tarjei Boe pri 53.000, Klemen Bauer lovi 2000. všeček. »Posebej se moram potruditi, da kaj objavim, čeprav je v sodobnem športu to skoraj nuja,« pravi Bauer. Kralj Ole Einar Bjoerndalen (198.000) pa od Pokljuke dalje, ko ni želel prodati smuči za 60.000 evrov, sploh ni aktiven in je očitno vso energijo pri 42 letih usmeril v zadnje velike tekme kariere. Čeprav je to že njegovo sedemnajsto svetovno prvenstvo in ima že 19 zlatih kolajn.

Statistična zmeda s številkami

Biatlonci in biatlonke, ki na SP letos nastopajo dvajsetič, imajo v primerjavi s smučarsko družino v FIS to prednost, da se za naslov svetovnega prvaka borijo vsako leto z izjemo olimpijskega leta. In tudi v teh letih so skozi zgodovino postopno vključevali nove discipline, kar pa je prineslo le zmedo v štetju prvenstev, saj je velikih prvenstev natančno le 44. Pojavljajo se tudi številke 48, 49... IBU podatka ne navaja na vidnem mestu.

Že prva tekma na Holmenkollnu je pokazala izjemno priljubljenost biatlona. A vseeno SP jutri ne bo povsem v središču pozornosti. Osrednji dogodek v Skandinaviji bo 92. izvedba zgodovinskega maratona Vasaloppet od Salena do More (90 km). Zmaga šteje vsaj toliko kot naslov svetovnega prvaka, a za Norvežane še več, saj je dosežena na švedskem tekaškem prazniku zgodovinskih državniških korenin. Norvežana Petter Eliassen in Tord Asle Gjerdalen sta glavna favorita. Na Vasaloppetu bo zanimiv tudi nastop Barbare Jezeršek, ki jo je v češko (pol)profesionalno ekipo Pioneer Investments Craft povabil Lukaš Bauer, aktualni svetovni prvak na 50 kilometrov iz Faluna. Jezerškova na najdaljšem, najstarejšem in največjem maratonu na svetu lovi dosežek Maje Benedičič izpred šestih let, ko je Kranjčanka na cilj pritekla dvanajsta. »Malce me je strah tako dolge preizkušnje,« pravi Barbara Jezeršek.