Elektronske cigarete postajajo tudi za slovenske najstnike vstopna točka v odvisnost od nikotina, opažajo v zdravstvu. »Dobivamo informacije, da jih uporabljajo mladostniki v osnovnih in srednjih šolah. Prepovedi prodaje mladoletnim pri elektronskih cigaretah ni, prav tako ni prepovedi njihove uporabe v zaprtih prostorih. Mladostniki lahko tako kadijo tudi v šoli, če ta ne uveljavi svojih pravil,« je dejala Helena Koprivnikar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Od pripomočka pri odvajanju do prve izbire

V novoustanovljenem Združenju vejperjev Slovenije, kjer nasprotujejo napovedanemu zakonskemu izenačevanju teh izdelkov z običajnimi cigaretami, so včeraj povzeli njeno pojasnilo, da je »raven tveganja za zdravje pri e-cigaretah nižja«. A Koprivnikarjeva poudarja, da zagovorniki e-cigarete izpuščajo drugi del njenega stališča. »Elektronska cigareta vsebuje nikotin, ki zasvoji, pri mladih pa lahko vodi v kasnejše kajenje. Ta izdelek je za mlade zanimiv, nimamo pa še dovolj podatkov o vseh njegovih lastnostih. Vsebuje škodljive snovi, ki jih najdemo tudi v tobačnem dimu, žal pa trenutno še ne vemo, kaj se zgodi z zdravjem posameznika, ki elektronske cigarete uporablja dalj časa,« je dejala. Kot pravi, so se v Sloveniji elektronske cigarete pojavile pred manj kot desetletjem.

Potem ko so vzniknile kot ena od oblik podpore pri odvajanju, so elektronske cigarete v kratkem času na svetovni ravni prerasle v ogromen trg, ki je bil dolgo nereguliran. Vsak mesec se na njem na novo pojavi okoli deset blagovnih znamk in več kot 240 novih arom, je leta 2014 pokazala ameriška študija, objavljena v reviji Tobacco Control. Sprva so elektronske cigarete tržili predvsem kot bolj zdravo alternativo običajnim in učinkovito pomoč pri odvajanju, so še ugotovili omenjeni raziskovalci, v zadnjem času pa vse bolj kot poseben izdelek, ki uporabnikom omogoča veliko izbire. Stroka do teh izdelkov sicer nima enotnega odnosa. Tobačna industrija je bila do njih sprva zadržana, pozneje pa je začela razvijati svoje e-cigarete in kupovati že obstoječe patente in znamke. Rast prodaje teh izdelkov pa je sovpadala tudi z močnih porastom uporabe e-cigaret med mladimi v nekaterih državah. V ZDA so lani tako objavili podatek, da jih uporablja že več mladih, kot pa jih kadi običajne cigarete.

Svoboda ali več reda?

Porast uporabe elektronskih cigaret v Sloveniji je še zmeraj manjši kot v številnih drugih državah, opaža Miha Lovše iz Slovenske zveze za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo, vseeno pa je opazen. »Če je za mlade to vstopna točka, so mnogi odrasli na elektronske cigarete preklopili, da bi se kajenja odvadili. A so na koncu ostali pri elektronskih cigaretah, saj imajo občutek, da je ta izdelek bistveno bolj zdrav,« je opozoril.

Na drugem bregu so v Združenju vejperjev Slovenije, kjer nasprotujejo napovedani regulaciji elektronskih cigaret. Z izenačevanjem pri obdavčitvi bi kadilcem po njihovem močno otežili »prehod na bistveno manj škodljiv življenjski slog«, kot označujejo e-cigarete. V odprtem pismu poslancem so se med drugim zavzeli za zavrnitev trošarin, ki bi uporabo elektronskih cigaret močno podražile, pa tudi siceršnjo svobodo uporabe teh izdelkov.