Kakšnih 50 puhalcev pare ali vejperjev, kot se v žargonu reče uporabnikom e-cigaret, je minuli konec tedna na ustanovnem kongresu Združenja vejperjev Slovenije potrdilo vodstvene organe in postavilo osnovne smernice delovanja. Postavili se bodo po robu ministrstvu za finance, ki želi z novim zakonom o trošarinah izenačiti elektronske cigarete s tobačnimi izdelki. K temu jih je spodbudila namera vlade, da na e-cigarete uvede visoke trošarine, ob tem pa želijo sporočiti, da uporaba e-cigaret predstavlja alternativo dokazano škodljivemu kajenju tobačnih cigaret.

Trošarine bi povsem ohromile trg

Na ustanovnem kongresu so se dogovorili, da bodo uporabnike e-cigaret osveščali o pravilni in varni uporabi teh izdelkov, spremljali in predstavljali pa bodo tudi vse znanstvene raziskave o e-cigaretah. V združenje mladoletnih oseb ne bodo včlanjevali. »Seveda smo združenje v prvi vrsti ustanovili zaradi nasprotovanja nesmiselnim trošarinam na e-cigarete, ki jih napoveduje minister za finance Dušan Mramor. Tak ukrep bi namreč povsem ohromil trg e-cigaret, kar bi šlo v največji meri na škodo kadilcev tobačnih cigaret, ki bi se radi otresli te razvade in jo zamenjali za bistveno manj škodljivo vejpanje. Po zdajšnjem predlogu zakona bi bile namreč e-cigarete dražje od tobačnih, kar je skregano z vsakršno logiko, saj vejperji z uporabo e-cigaret sami blažimo škodljive posledice tobačnega kajenja,« je prepričan predsednik Združenja vejperjev Slovenije Klemen Kožuh.

Da se e-cigarete v javnosti demonizira, je po njegovem mnenju krivo tudi potvarjanje raznih raziskav o e-cigaretah, ki jih lansirata tobačna in farmacevtska industrija. Tak primer je bila lanskoletna japonska raziskava, ki naj bi dokazovala, da so e-cigarete še bolj škodljive od tobačnih, novico pa so povzeli domala vsi slovenski mediji. »Ko je prišel uraden demanti, pa tega nihče ni objavil. Naša naloga bo zato tudi korektno obveščanje medijev o vseh raziskavah,« je napovedal Kožuh.

Proti izenačitvi je tudi minister Klemenčič

V Združenju vejperjev Slovenije so na ustanovitveni kongres povabili tudi ta hip verjetno najbolj znanega vejperja v Sloveniji – ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča. Ta je vabilo sicer zavrnil, ker bi bilo »povsem neprimerno in nedopustno, da bi kot minister za pravosodje sodeloval v takem združenju«, vendar je ob tem dodal, da ustanovitev in cilje združenja osebno načeloma pozdravlja. »25 let sem kadil, zadnjih nekaj let tudi po dve do tri škatlice na dan. Pred dobrima dvema letoma sem prešel na e-cigarete in povsem opustil kajenje. Poznam še kar nekaj ljudi, ki so šli po isti poti, in za vse je imela ta izkušnja pozitiven vpliv,« je v pismu zapisal Klemenčič.

Minister je poudaril, da ni proti reguliranju in nadzoru področja e-cigaret z vidika varstva uporabnikov na področju tekočin, njihove sestave in vsebnosti nikotina. Je pa močno proti izenačitvi e-cigaret s tobačnimi izdelki z vidika trošarin in omejitev uporabe. »Za to v tem trenutku preprosto ni strokovno-znanstvene podlage. Je pa veliko podlage za sklep, da bi tovrsten ukrep koristil tako tobačni kot farmacevtski industriji.« Obe skupini sta namreč po njegovih besedah lobirali pri EU, kar je tudi zelo dobro dokumentirano. Dejstvo je tudi, dodaja Klemenčič, da imajo najstrožje omejitve uporabe e-cigaret v državah, kjer imajo največji delež kadilcev klasičnih cigaret – na primer Turčija, Kuvajt, Južna Koreja, Kitajska –, kar je po njegovem mnenju neposreden rezultat pritiskov tobačnih lobijev.

»Ne v vladi ne med poslanci ni skrivnost, da sem vejper. Kaj menim o predlogu zakona sem tudi osebno povedal kolegici ministrici za zdravje. In to bom ponovil na vladi in v državnem zboru. Odprto in brez skritih motivov,« je sklenil pismo Klemenčič, ki bo povabilo na ustanovitev združenja vejperjev evidentiral kot zakonsko dopustno lobiranje.